Barkod üzerinde yer alan ilk 3 rakam ülke kodunu, yanındaki 4 rakam ürünün üreticisinin şirket kodunu, sonraki 5 rakam ürüne ait bilgileri ve son rakamlar ise kontrol kodu olarak oluşturulmuştur.
Uyumlu Android telefonunuzda veya tabletinizde yerleşik kamera uygulamasını açın. Kamerayı QR koduna doğru çevirin. Android telefonunuzda veya tabletinizde görünen banner'a dokunun. Oturum açma işlemini tamamlamak için ekrandaki talimatları uygulayın.
Doğrulamak istediğiniz belgeye ait barkod numarasını giriniz. e-Devlet mobil uygulamasında yer alan Barkodlu Belge Doğrulama özelliği ile, belgenin üzerindeki karekod'u okutarak, belgeleri daha hızlı ve kolay bir şekilde doğrulayabilirsiniz.
Lazer Okuyucular: Lazer okuyucular, yüksek enerjili bir lazer ışını kullanarak barkodun üzerindeki çizgileri tarar. Bu ışın, barkodun siyah ve beyaz çizgilerinde farklı yansıtılır. Yansıtılan ışık, okuyucudaki algılayıcılar tarafından okunarak barkod bilgileri elde edilir.
İlgili 19 soru bulundu
Sistem üzerinde yer alan kullanımı seçerek barkod veya karekodu okutarak çalışır. Okutmak istediğiniz koda doğru cihazı tutmanız ve üzerinde yer alan okuma tuşuna basarak taratmanız gerekir. Tarama işlemi bittiğinde genelde sinyal olarak uyarı sesi veren cihaz, kodu taradığını gösterir.
Telefonda Barkod Okuyucu Ne İşe Yarar
Telefonda bulunan QR kod okuyucu bir yazılım ile bir barkodun içinde bulunan bilgileri görüntüleyebilirsiniz. QR kodlar genellikle siyah beyaz olurlar. Ayrıca telefonda bulunan barkod okuyucu yazılımlar sayesinde bir çok iş gerçekleştirebilirsiniz.
Google uygulamasını açın ve alt çubuktaki 'Güncellemeler' butonuna dokunun. Ardından ekranın altındaki Google Lens ikonuna dokunun. Kameranızı QR koduna doğru tutun. Lens uygulaması, kodu otomatik olarak algılar.
İşlemi yapmak için telefonunuza ya da tabletinize “e-Devlet Belge Doğrulama” uygulamasını indirmeniz gerekmektedir. Uygulama ile belgede yer alan ilgili kare kodu okutarak ya da barkod numarasını girerek belgenizi doğrulayabilirsiniz.
Barkod okuyucu nereye takılır? En sık tercih edilen bağlantı yöntemi olarak klavye, seri ve usb bağlantılardır. Aslında barkod okuyucusunu bilgisayara bağlamanın en kolay yolu klavye ve usb bağlantılarıdır. Bu bağlantı yöntemlerinde bir kablo yardımıyla barkod okuyucu ve bilgisayar arasındaki bağlantı kolayca kurulur.
Hem Android'de hem de iOS'ta QR kod okutmak için ekstra uygulamalara ihtiyacınız olmadığı gibi, her iki platformda da QR kod ve barkod taramak için birkaç seçenek bulunuyor. Android'de sadece QR kod değil, normal barkodları da okutmak için Google Asistan kullanılabiliyor.
Ana Ekran, Denetim Merkezi veya Kilitli Ekrandan Kamera uygulamasını açın. Arka kamerayı seçin. Aygıtınızı, QR kodu Kamera uygulamasının vizöründe görünecek şekilde tutun. Aygıtınız QR kodunu tanır ve bir bildirim görüntüler.
Denetim Merkezi'ndeki Kod Tarayıcı'yı açma
simgesine dokunun. Denetim Merkezi'ni açın, Kod Tarayıcı'ya dokunun, sonra iPhone'u kod ekranda görünecek şekilde konumlandırın. Daha fazla ışık eklemek için el fenerine dokunup onu açın.
Android için "QR Code Reader" ve "ScanLife Barcode & QR Reader" yüksek puan almıştır.
EAN-13 barkodu (özgün adı European Article Number ama kısaltma değişmediği halde artık International Article Number olarak adlandırılıyor) 13 haneli (12 hane + kontrol hanesi) barkodlama standardıdır.
Telefonunuz internete bağlı ancak, QR kodunu tarayamıyorsanız, telefonunuzu yeniden başlatmayı ve yeniden QR kodunu okutmayı deneyin. Tarayıcınızı değiştirin: Google Chrome kullanıyorsanız, onun yerine Firefox ya da Microsoft Edge'de açmayı deneyebilirsiniz.
Barkodların ilk üç rakamı “EAN Tarafından Verilmiş Ülke Numarası”dır. Sonra gelen 4 rakam “Numaralama Teşkilatı Tarafından Verilmiş İşletme Numarasıdır.” Sonra gelen 5 rakam ise “İşletme Tarafından Verilmiş Mamul Numarası”dır. Son rakam ise “Kontrol Sayısı”dır.
Vatandaşların sahte belge hazırlamaması amacıyla konulan barkod numarası üzerinden belgenin doğruluğunu kontrol edebilir ve belgenin sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu anlayabilirsiniz.
Cep telefonu ve e-posta adresinin altında yer alan cep telefonu ve e-posta doğrulaya tıklanır. Cep telefonuna ve e-postaya gelen doğrulama kodları kutucuklara yazılır ve "doğrula" ya tıklanır.
Barkod, temelde ürün tanımlayıcı bir koddur. Tüm dünyada kullanılır. Sekiz ila 13 rakamdan oluşan barkod, ticari ürün tanımlamalarında kullanılan “GTIN” yani “Global Ticari Ürün Numarası” olarak da bilinir. Ürünlerin veritabanlarındaki bilgilerine erişimi sağlayan barkod, her ürün için benzersiz bir koddur.
QR kodu, beyaz kare fon içinde yer alan siyah noktalarla kodlanmış, özel bir koddur. Bu siyah noktaların beyaz kare fon içindeki lokasyonu ve şekilleri farklı bilgileri kodlamaya izin verir. Bu şekilde QR kod içine genişçe metinleri sığdırmak mümkün olur.
Türkçeye karekod olarak çevrilen QR kodlar, Quick Response (Hızlı Cevap) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Ürün, eşya ya da internet sitesi gibi pek çok bilgi QR kodların sistemine kaydedilebilir ve bu QR kodlar okutulduktan sonra sistemde otomatik olarak kayıtlı olan bilgi cihaz ekranında görüntülenir.
Burada birçok kullanıcının aklına “Karekod nedir?” sorusu gelebilir. Karekod, QR kodun Türkçeleştirilmiş halidir. Tamamen aynıdır ve herhangi bir çalışma farkı yoktur. Temel olarak karekod; gelişmiş bir barkod türüdür, 2 boyutludur ve üzerinde kare formunda noktalar bulunur.
Barkod Okuyucu QR Okur Mu? Barkod okuyucular, barkod dahil olmak üzere QR kodları da okuyan ürünlerdir. Optik cihazlar kullanılarak geometrik şekillerin okutulması bir hayli kolaydır.
Karekod, Data Matrix adlı kare veya dikdörtgen biçimlerde basılabilen 2 boyutlu barkodun Türkiye'de kullanılan karşılığıdır. Karekod kelimesi ilk defa Beşeri Tıbbi Ürünler Barkod Uygulama Kılavuzu'nda yer almıştır. Data Matrix'in Türkçe karşılığı olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri