Güneş çarpmasının en yaygın belirtileri; baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, terleyememe, sinir sistemi bozuklukları (sersemlik, yürümede bozukluk vs…), ruhsal durum bozuklukları ve bilinç kaybıdır.
Kafa karışıklığı, huzursuzluk, konuşma bozukluğu, deliryum, nöbet ve koma şeklindeki nörolojik belirtiler de güneş çarpması sonucu oluşabilecek belirtiler arasındadır.
Sıcak Çarpması (Hipertermi) Hakkında Sık Sorulan Sorular
Sıcak çarpmasının belirtileri şunları içerebilir: yüksek vücut sıcaklığı (genellikle 38°C ve üzeri), baş ağrısı, baş dönmesi, hızlı nabız, solunum güçlüğü, huzursuzluk, sersemlik, terleme veya terleme eksikliği, kusma ve bilinç değişiklikleri.
Sıcak Çarpması Olan Çocuğa İlk Yardım Nasıl Yapılır? Sıcak çarpması olan çocukta ilk yapılması gereken vücut ısısının düşürülmesidir. Bunun için soğuk suya daldırma yöntemi mecbur kalmadıkça titremeye ve ajitasyona neden olduğu için tavsiye edilmez. Öncelikle klima ve fanlarla oda ısısı düşürülmeye çalışılır.
Güneş çarpması, vücudun aşırı ısınması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Güneş çarpması ıslak bir bez ya da soğuk kompresler koyarak, bol su içerek ve vücudun aşırı terleme sonucu kaybettiği tuzu ya da mineralleri geri kazandırarak engellenir.
İlgili 28 soru bulundu
Hasta serin yere alınır. Güneş çarpması geçiren kişiyi hemen güneşten uzaklaştırarak serin ve gölgeli bir alana götürün. Bu, vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olacaktır. Başa, göğse, koltuk altı ve kasıklara soğuk su ile ıslatılmış bez konur varsa soğuk ve ıslak çarşafa sarılır.
normal olan vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Bu seviyeye yükselen vücut ısısı, hücrelerde özelliklede beyin hücrelerinde tahribat yapar. Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin ,beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonu bozulur ve güneş çarpması dediğimiz ciddi sağlık sorunu ortaya çıkar.
Bu durumda yapılacak ilk işlem, kişiyi serin ve gölgeli bir yere almak ve vücudun sıcaklığını düşürmek için soğuk bir kompres uygulamaktır. Ayrıca bol miktarda su içmek ve tuzlu yiyecekler tüketmek de yardımcı olabilir. Ciddi durumlarda ise hemen bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Güneş Çarpması Kaç Gün Sürer? Sıcak çarpmasının yaşanması, hastanın hastaneye taşınması ve sıvı tedavisinin tamamlanması toplamda 1 gün sürmektedir. Hastanın vücut sıcaklığı düşürülse ve sıvı ihtiyacı giderilse bile, 1 haftaya kadar yaşanan kötü durumun etkileri hissedilmeye devam eder.
Serin bir yere gitmek: Güneş çarpması belirtileri gösteren kişi hemen gölge veya serin bir yere götürülmelidir. Vücut sıcaklığını düşürmek: Vücut sıcaklığını hızla düşürmek için ıslak bir bez veya soğuk su ile cildi silmek veya soğuk bir duş almak yardımcı olabilir.
Hasta serin ve havadar bir yere alınır, Giysiler çıkarılır, Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir, Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı yada soda içirilir.
Ateşin 40 derece olması, terlemenin olmaması, deride kızarıklık, kuruluk, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, nefes darlığı, baş ağrısı, bulantı, kusma, şuur bulanıklığı, uygun olmayan davranışlar, akciğer ödemi, böbrek yetersizliği, şeker düşüklüğü, koma ve ölüm gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Müdahale edilmediği durumlarda ise farklı ve daha şiddetli güneş çarpması belirtisi de ortaya çıkmaktadır. Özellikle ateşin 40°C'nin üzerine çıkması ile meydana gelen havale durumu, cilt üzerinde kızarıklıkların oluşması ve nefes almada güçlük çekme gibi belirtiler sıcak koması olarak adlandırılmaktadır.
Bebek Güneş Yanığı Tedavisi
Bebeğinizin güneş yanığını, ihtiyaç duyduğunuz sıklıkta uygulanan serin ve nemli bir bezle yatıştırabilirsiniz. Banyo sırasında nazik sabunlar kullanmanız gerekir. Bebeğinizin cildini bebeğe uygun bir aloe vera jeli veya hafif bir losyonla nemlendirmek de faydalı olabilir.
Altı ayın altındaki çocuklarda güneş kremi kullanımının zararlı olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunamamasına karşın güneş kremi kullanımı önerilmemektedir; altı ayın altında bebeklerin güneşe hiç çıkarılmamaları önerilmiştir.
Güneş alerjisinin en sık görülen şekli, polimorfik ışık patlamasıdır. Güneş zehirlenmesi olarak da bilinen bu durum, yanma hissi ile birlikte kaşıntılı kızarık kabarıklıklar, deri döküntüsü veya su kabarcıkları olarak ayrılan semptomlardan bir ya da birkaçının aynı anda görülmesidir.
Yaz mevsimi çocuklar için açık havanın tadının çıkarıldığı, yılın en eğlenceli dönemidir. Kemik gelişimini sağlayan D vitamini her ne kadar güneş ışınlarından karşılansa da tedbirsiz güneşe çıkmak, güneş çarpmasına neden olabiliyor.
Yaz aylarında bu şikâyeti yaşayanların sıklıkla sorduğu Güneş ışınları baş ağrısı yapar mı sorusunun cevabı kişiye ve duruma göre değişebilir. Gözlerinde hassasiyet bulunan kişilerin yanı sıra migreni olanlarda da yazın güneş ışınları ağrıyı tetikleyebilir.
Vücut ısısını düşürmeye yönelik başına göğsüne ve koltukaltlarına soğuk su ile ıslatılmış bez koyulabilir veya soğutucularla soğutmaya çalışmak gerekir. Kan dolaşımını başa doğru yönlendirmek kişinin için ayaklarını yükseltmek, kol ve bacaklara masaj yapmak, duş aldırmak da gerekebilir.
Güneş altında çok vakit geçirmek güneş çarpmasına neden olduğu kadar beyin kanamalarına da yol açabiliyor. Baş ağrısı, kusma, görme ve konuşma bozukluğu gibi belirtilerle ortaya çıkabilen beyin kanaması zamanında müdahale edilmediği takdirde kalıcı sakatlık ve hayati tehlikeye neden olabiliyor.
Solunum güçsüzlüğü, 40 derecenin üstünde ateş ve bedende kızarıklıklar varsa 'sıcak koması' olarak adlandırılan rahatsızlık yaşanıyor demektir. İleri zamanlarda yaşandığında risk içerebilen sıcak çarpmasında, yüksek derecede ölüm görüldüğü bilinmelidir.
Baş ve omuzları hafifçe yükseltmek, rahatlama sağlayabilir. Hemen tıbbi yardım alın: Güneş çarpması ciddi bir durumdur ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir. Belirtiler şiddetli ise veya belirtiler hızla kötüleşiyorsa, hemen bir sağlık uzmanına başvurun veya acil servisi arayın.
Sıcak havadan kaynaklanan hipertermi durumunda bireyin cildi sıcak ve kuru hissedilir. Bununla yanı sıra yoğun egzersizden kaynaklanan sıcak basması (hipertermi) durumunda bireyin cildi kuru veya hafif nemli hissedebilir. Birey mide bulantısı ve kusma ihtiyacı hissedebilir ve zonklayan baş ağrısından muzdarip olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri