Asıl olarak Yunan işgaline karşı Batı Anadolu'da verilen savaşları kapsayan Batı Cephesi ya da Garp Cephesi, 22 Haziran 1920'de Milne Hattı'ndan başlayan Yunan ordusunun gelen taarruzunun hemen ardından, 25 Haziran 1920'de oluşturuldu ve komutanlığına Ali Fuat Paşa getirildi.
Albay İsmet (İnönü) Bey Batı Cephesi Komutanlığına, Albay Refet (Bele) Bey de Güney Cephesi Komutanlığına atanmışlardır. Mustafa Kemal Paşa her iki cephe komutanına “Süratle düzenli ordu ve süvari birlikleri meydana getirmek” konusunda kesin direktifini vermiştir.
Batı cephesi, Yunanlar için oldukça önemli bir cephedir. Batı'da yer alan toprakları alabilmek adına, Yunanlar batı cephesini kurmuştur. Batı cephesinde yer alan çok önemli komutanlar bulunuyordu. Mustafa Kemal Paşa, İsmet İnönü ve Fevzi Paşa batı cephesinin başarılı komutanları arasında yer alıyordu.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ KOMUTANLARI
Doğu cephesi komutanı Kazım Karabekir'dir. Güney cephesi komutanlığına Refet Bele atanmıştır. Batı cephesine ise İsmet İnönü komutanlık etmiştir.
İsmet Paşa, 4 Mayıs 1921 tarihinde Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye Vekilliği görevine ek olarak Batı Cephesi Komutanlığına atandı.
İlgili 26 soru bulundu
4 Mayıs 1921 tarihinde Batı Cephesi Komutanlığı'na atanan İsmet İnönü bu tarihten itibaren tümgeneral rütbesiyle Batı Cephesi Komutanı olarak görev yapmıştır.
Bu dönemde düzenli ordu güçlerinin oluşturulması ve Kuva-yı Milliye'nin de bu güçlere bağlanması tartışması sonuçlandırılmış, Batı Cephesi Komutanlığı, Batı ve Güney Cephesi olmak üzere ikiye ayrılmış, Batı cephesi Komutanlığına İsmet (İnönü) Bey, Güney Cephesi Komutanlığına da Refet (Bele) Bey getirilmiştir.
TBMM Hükümeti artan Ermeni sorunlarına ve yayılmacılığına son vermek amacıyla 20 Eylül 1920'de bölgede bir askerî harekât yapılmasına karar verdi. 15. Kolordu Komutanı Musa Kâzım Karabekir'i tam yetkiyle Doğu Cephesi Komutanlığına atadı.
Ağustos 1922'de Türk kuvvetleri tarafından Büyük Taarruz başlatıldı ve taarruz sırasında Dumlupınar'da gerçekleşen muharebe ile İzmir'in Kurtuluşu ve ardından gerçekleşen yangın ile savaş son buldu.
Düzenli orduya geçişle birlikte Batı Cephesi'nde kazanılan ilk zafer olan Birinci İnönü Zaferi, yurt içindeki etkileri ve uluslararası ilişkilerde doğurduğu sonuçlarla özel önem taşıyor.
Batı Cephesi, Almanya'nın batısında kalan Avrupa topraklarında, esas olarak Belçika, Hollanda ve Fransa'yı içine alan cephedir.
9 Kasım 1920'de Batı Cephesi Komutanlığı ikiye ayrıldı: 1) İsmet Bey komutasında Batı Cephesi Komutanlığı, 2) Albay Refet Bey komutasında Güney Cephesi Komutanlığı. ğındı, kuvvetlerinin bir kısmı da millî orduya katıldılar.
Milli Mücadele'nin önemli kahramanlarından biri olan Ali Saip, Urfa'nın savunulması sırasında göstermiş olduğu başarıları nedeniyle, Mustafa Kemal Paşa tarafından Urfa Savaşçısı anlamındaki Ursavaş soyadı verilmiş, İstiklal Madalyası'na sahip olan önemli şahsiyetler arasında yer almaktadır.
Türk Kurtuluş Savaşı'nın en önemli komutanlarından biri olan Kazım Karabekir, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Doğu Cephesi Komutanlığı'na atanmış ve İstiklal Harbi'nin Doğu Cephesi'nde mücadele etmiştir.
Güney Cephesi Komutanı Refet Paşa'nın emrinde bulunan üç piyade tümeni, Dumlupınar'da hazırlanmış bir mevzide bulunuyordu. Bundan başka, bir süvari tümeni ve bir de süvari tugayı vardı.
Batı Cephesi, Almanya'nın batısında kalan Avrupa topraklarında, esas olarak Belçika, Hollanda ve Fransa'yı içine alan cephedir. Batı Cephesinde Alman ve İtilaf kuvvetleri savaşın önemli bir kısmını siper savaşları şeklinde geçirdi. İtilaf Devletleri kazandı.
Peki, Kurtuluş Savaşı'nda kimlerle savaştık? Türk Milleti, 1918 yılında imzalanan Mondros Mütarekesi sonrası Anadolu'da başlayan işgal hareketleri neticesinde Doğu Cephesinde Ermeniler, Güney Cephesi'nde Fransızlar ve Ermeni çeteler, Batı Cephesi'nde ise Yunanlar ile savaşmıştır.
Ayrıca her tarafta Müdafaa-i Hukuk ve Reddi İlhak Cemiyetlerinin kurulacağını ilgililere hatırlattı. Bu çabaları takdirle karşılandığı için Sivas Kongresi sonrasında Umum Kuvâ-yi Milliye komutanı olarak görevlendirildi.
Milli Mücadelemizin Unutulmaz Kahramanı Şark Fatihi Kazım Karabekir Paşa Memleketinde Yâd Edildi. Kazım Karabekir Paşa, ölümünün 70'inci yılında ismini taşıyan İlimiz Kâzımkarabekir ilçesinde düzenlenen törenle anıldı.
“Batı cephesi bölgesi aşağıdaki şekilde iki kısma ayrılmıştır : a. Kuzey Cephesi: İzmit, Ertuğrul, Eskişehir, Kütahya sancaklarını kapsar, kuzey cephesi komutanlığını seferde Ordu Komutanlığı yetkisiyle Genelkurmay Başkanı Albay İsmet üzerine almıştır.
Ayrıca Kâzım Karabekir, Haziran 1926 tarihinde Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal'e düzenlenen İzmir Suikastı girişimi ile ilgili olarak tutuklandı ve İstiklal Mahkemesi'nde idam ile yargılandıysa da beraat etti.
Kurtuluş Savaşı sırasında, I.İnönü(9-10 Ocak 1921) ve II.İnönü(31 Mart – 1 Nisan 1921) zaferlerinden sonra Atatürk tarafından, savaşları idare ettiği yer olan İnönü beldesinin adı, İsmet Paşa'ya soyadı olarak verilmiştir.
23 Mart – 1 Nisan 1921 tarihleri arasında devam eden İkinci İnönü Muharebesi Türk Kuvvetlerinin zaferiyle sonuçlanmıştır.
1922 yılının Haziran ayı ortalarında, Başkomutan Müşir Gazi Mustafa Kemal Paşa, taarruza geçme kararını aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri