Batikonla Pansuman Nasıl Yapılır? Batikonla pansuman yapmak için öncelikle eldivenler giyilir ve yara etrafı hafif bir sabun ve su ile temizlenir. Daha sonra batikon çözeltisi, bir pamuklu bez veya gazlı bez ile yaranın etrafına uygulanır, doğrudan yaraya uygulanmaz.
Yaranın dış yüzeyi BATİCON®'la silinmelidir. Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir.
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır. -Kesi yerleri temiz ve kuru tutulmalıdır. Krem ve pomadlar bol miktarda ve vücudun ememeyeceği şekilde kullanıldığı takdirde, yara üzerinde çamur benzeri bir tabaka oluşturabilir.
Povidon iyot (batikon) antiseptik solüsyon, çeşitli hijyenik ve cerrahi el dezenfeksiyonunda, ameliyat öncesi ameliyat bölgesinin dezenfeksiyonunda ve hazırlanmasında, cilt ve yara çevresi dezenfeksiyonunda, antiseptik yıkamalarda kullanılır.
Gazlı bezin salin (serum fizyolojik) ile nemlendirilmesinin ardından yaraya uygulanır. Yaranın tamamen temizlenmesinin ardından yeni pansuman ile kapatılabilir. Yaranın türüne bağlı olarak doktor tarafından gösterilmiş olduğu biçimiyle yeni pansumanın uygulanması ve yapışkan bant ile kapatılması gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
Batikon solüsyon hayvanlarda ve insanlarda oluşan iltihap ve açık yara durumlarında, cilt yüzeyinin temizlenmesi ve gerekli tedavilerin yapılabilmesi adına kullanımı yapılan solüsyondur. Batikon solüsyon medikal alanlarda deri antiseptiği olarak anılmaktadır.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Tentürdiyot sadece, yara olan bölgenin etrafındaki mikropların öldürülmesi için kullanılır. Böylelikle açık yaradan vücuda mikrop girmesi önlenmiş olur. Yara üzerine uygulandığında ise ciddi problemlere yol açar ve yaranın iyileşmesini geciktirir."Temizlenmesi için oksijenli su kullanınProf. Dr.
Mantar kaynaklı ve bakteri kaynaklı deri enfeksiyonlarının tedavisinde, dokunun kanlanmasının bozulduğu bası ve kan akımının durduğu staz yaralarındaki bölgelerde kanın göllenmesi nedeniyle oluşan yaralardaki enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
Yaranın pansumanı ve temizliği yapıldıktan sonra, sargı işleminde hemen önce eldivenli olan eller ile yara üstüne batikon krem uygun miktarda sürülerek kullanılmaktadır.
Özellikle diyabet gibi rahatsızlıkları olan kişiler en ufak sıyrığı bile önemsemelidir. Yara iyice temizlendikten sonra en azından bir yara bandı ile kapatılmalı ve takip eden bir hafta boyunca enfeksiyon olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Protein, yara iyileşmesinde en etkili besin grubudur. Enerji ( karbonhidrattan ve yağdan gelen kaloriler), amoniasitler, antioksidanlar ve mineraller ( zinc) ayrıca çok önemlidir.
Batikon, antiseptik bir çözeltidir ve mikropları yok ederek enfeksiyon riskini azaltır. Ancak, batikon genellikle direkt olarak açık yaralara uygulanmaz.
Yara, batikonla silindikten sonra yüzeyine yaradan biraz büyük ve yarayı tamamen kapatacak steril gazlı bez konup yapışkan bantla kapatılır. Bu işlem için ortasında değişik büyüklükte gazlı bez bulunan hazır paketlenmiş steril yapışkanlı bantlar vardır ve bunların kullanılması daha kolaydır.
Yaranın Kapatılmasında Islak Pansuman Uygulaması: İyice temizlenmiş yara yüzeyine, vazelin emdirilmiş steril gazlı bez/ tülgren yerleştirilir. Hidrofil özellikteki gazlı bez serum fizyolojik ya da reçete edilmiş solüsyonla ıslatılır. Fazla solüsyon uygun şekilde sıkılır.
Ayrıca "batikon mu oksijenli su mu?” sorusu için de açık yaraların temizlenmesi için oksijenli su, yaranın tedavisi için de batikon kullanımından söz edilmektedir.
Batikon Solüsyonun Faydaları
Batikon cilt yaralarında, pansumanlarda ve tedaviler için kullanıldığı zaman, ciltte olan mikropları öldürür ve yeni oluşumların önüne geçmektedir. Bu sayede de yararlar kısa süre içerisinde tedavi edilir ve iyileşme sağlanır.
Özellikle ameliyat vb. işlemlerde cilt ve vücuttaki bazı dış katmandaki zarların dezenfekte edilmesi için kullanılmaktadır. Enfeksiyona neden olan ya da enfeksiyona neden olacak bakterileri öldüren Batikon, bazı durumlarda örneğin antibiyotik tedavilerinden sonra da kullanılabilir.
Yaranın nemli tutulması önemlidir, çabuk iyileştirir. Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır. Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür.
Ancak özellikle sağlık için kullanılacaksa pamuk yardımıyla bölgeye tampon hareketlerle uygulanabilir. Ayrıca batikon kullanıldıktan sonra yüzeyi mutlaka durulayın ve kalıntı bırakmayacak şekilde kurulayın. Bu, ürünün cilt veya diğer hassas yüzeylerde yan etkilere neden olmasını önleyecektir.
Batikon tentürdiyot işlev olarak aynı ama kimyasal açıdan farklı iki iyotlu antiseptik türü olarak karşınıza çıkıyor. Tentürdiyot, potasyum iyodür ya da sodyum iyodürün etil alkol içerisinde çözünmesiyle oluşturulan bir antiseptik solüsyondur. Batikonla benzer biçimde cilt dışına uygulanıyor.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Temas ettiği yüzeydeki bütün canlı hücreleri yani iyi ve kötü tüm bakterileri öldüren bir sıvıdır. Bu sebeple yaranın sağlıklı deri kısmına iyot içeren sıvı, yara içerisine ise sadece antibiyotikli merhemler uygulanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra temiz kuru bir pansuman bezini yaraya kapatarak yapıştırırız.
Yaraları Oksijenli Su Ve Tentürdiyotla Temizlemeyin
Yarayı temizlemek için kullanılan alkol ve tentürdiyot gibi maddeler sadece mikroplara değil, yaranın iyileşmesi için gerekli hücrelere de zarar vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri