M.S. 705 yılında Emevilerin eline geçen Bayburt 715 yılında Bizanslılar tarafından geri alınmıştır. 850 yılından sonra Türklerle Bizanslılar arasında sürekli savaşlara sahne olan Bayburt, artık Müslüman Türklerin yerleşmeye başladıkları bir yer olmuştur.
Doğusunda Erzurum, batısında Gümüşhane, kuzeyinde Trabzon ve Rize, güneyinde Erzincan illeri ile çevrili Anadolu' nun kuzey doğusunda Çoruh Nehri kenarında ve denizden 1550 m. Yükseklikte kurulmuş 3739 km² yüzölçümlü bir ildir. Bayburt ve çevresi yeryüzü şekilleri bakımından genel olarak üç bölümden oluşmaktadır.
Ekşi Lahana: Bayburt'a özgü lezzetli ve meşhur yemeklerin başında geliyor. Bayburtlular için vazgeçilemeyen ekşi lahana; kavurma, lahana ve bulgur üçlüsünün eşsiz birleşimini sofralara yansıtıyor. Yılın her döneminde yapılan ve tüketilen oldukça leziz bir yöresel yemek.
Köy isimleri ne kadar Türkçeleştirilmişse de halk arasında Ermeni isimler kullanılmaya devam etmektedir (Varijna- Mutlu Köyü gibi). Toplumsal yapı itibariyle Bayburt'un en dikkat çekici yeri Demirözü İlçesi'dir. Burada Alevi nüfus oldukça yoğundur.
İlgili 19 soru bulundu
Bayburtlular Alevi ya da Sünnidir Diye Birşey yoktur , Her Bölgede Her Şehirde Alevi de Vardır Sunnide Vardır.
Bayburt'a geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken meşhur yiyecekler şunlardır:Tel helva, kesme çorba, tatlı çorba, kara pancar yemeği, galacoş, ekşi lahana yemeği, lor dolması, ayranlı çorba, herse yemeği, haşıl, bayburt tava.
Bayburt, en uzuz iller arasında olmasa da ucuzdan biraz pahalı sayılan ve genelde mal ve hizmet satış bedellerinin ülke ortalamasının altında olduğu diğer illerin arasına girebildi. Edirne, Kırıkkale, Tekirdağ, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Aydın, Muğla, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Zonguldak, Bartın, Karabük, Trabzon.
44- Tunceli, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Rize, Bayburt, Gümüşhane, Amasya, Sinop, gibi illerde ise AVM bulunmuyor.
eden kişi sayısı, ilk 10 sıraya göre şu şekilde oluştu: Trabzon: 1117, Erzurum: 927, Ağrı: 677, Gümüşhane: 502, Konya: 263, Samsun: 202, Erzincan: 195, Tokat: 173, Diyarbakır: 164 ve Iğdır: 145 kişi.
1927 'ye kadar Erzurum'a bağlı olan Bayburt bu tarihte Gümüşhane'ye bağlandı. 21.06.1989 tarihinden itibaren 3578 sayılı yasa ile il statüsüne kavuştu.
1989 yılında il statüsüne kavuşan Bayburt, Gümüşhane'den ayrılmıştır. 1990 yılında 3644 Sayılı Yasa ile Köse ve Kürtün bucakları da ilçe statüsüne kavuşturulmuştur.
[6]Bu araştırmanın iddiasının aksine Hakkari, Van, Bitlis illerinde hiçbir alevi yerleşiminin bulunmadığı gibi Alevi nüfus barındıran diğer vilayetlerin (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) iki katından fazla alevi yerleşim yeri Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde bulunmaktadır.
Tunceli Alevileri
Tunceli, %80-%85 oranla Türkiye'nin diğer illerine nazaran en çok Alevi nüfusunu barındıran şehirdir. Tunceli ve çevre illerinde yaşayan Zaza (özellikle), Türk ve Kürt Aleviler, yörenin tarihsel isminden gelen bir tabirle Dersim Alevileri olarak adlandırılır.
Alevilik, Türklüğe özgü olan ve onun yaşam biçimini oluşturan bir Orta Asya kavramıdır. Alevi olmak için Türk olmak ya da Türkleşmiş olmak gerekir. Türkleşmiş Kürt ya da Türkleşmiş Arap olur ama Kürt Alevisi ya da Arap Alevisi olmaz.
Osmanlı-Rus savaşları, Ermeni a- yaklanmaları, İran'dan yapılan transit ticaretin azalmasıyla bölge ekonomisinin çöküntüye uğraması gibi nedenler Bayburt ve çevresinin hızla nüfus kaybetme- sine neden olmuştur.
1) Yalova. İlin yüzölçümü 798 kilometrekaredir.
BİTKİ ÖRTÜSÜ: Bitki örtüsü açısından çeşitlilik göstermesine rağmen, zengin değildir. İl arazisinin % 27'si ekilebilir arazi, % 2'si Çayır, % 3'ü Orman, % 49'u Mera ve yayla, %19'u ise kayalık ve bozkırdır.
isim Bayburt ilinden olan kimse.
Bayburt'ta temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Tüm Köylerde İlçeler ve İl Merkezinin kenar mahallelerinde hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. İşletmeler çoğunlukla küçük aile işletmeleri olup, besicilik ağırlıklı olmak üzere, süt sığırcılığı, arıcılık ve koyunculuk yapmaktadır.
Öte yandan Türkiye genelinde 268 bin 239'a kadar ulaşan toplam Bayburt iline kayıtlı nüfusun, yüzde 75.8'i Bayburt dışında yaşıyor! En az Tunceli'de ve Kilis'te, en çok Trabzon'dan…
Coğrafi İşaretli Tescillenmiş Ürünlerimiz ; Bayburt Taşı, Bayburt Ehramı, Lor Dolması, Tatlı (Kokoç) Çorba, Bayburt Balı, Bayburt Ketesi,Süt Böreği,Aydıntepe Şeker Fasülyesi,Ekşi Lahana,Kara Pancar Yemeği,Kavut Çorbası,Yalancı Dolma,olup, Ziron'da yöresel ürün olarak gösterilmektedir.
Bayburt el değmemiş doğasıyla adeta huzur şehridir. Ulu dağların, kar suyunun biriktirdiği dağ göllerinin, yüce çam ormanlarının yanında kamp ve piknik yapmak daha önce edinmediğiniz bir tecrübe olabilir. Bayburt'ta bu saklı cennetleri doya doya keşfetmek için birkaç haftaya ihtiyacınız olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri