Genellikle ayaktayken yaşanan bayılmanın hemen öncesinde sıklıkla sıcaklık hissi, bulantı, baş dönmesi göz kararması gibi belirtiler görülüyor. Bayılmanın süresi uzadığında vücutta kasılmaları tetikleyebiliyor, idrar kaçırmaya yol açabiliyor. Bu durum kimi zaman epilepsi (sara) atakları ile karıştırılabiliyor.
Birinin bayıldığını gören kişinin yapması gereken şey, evde ise kişiyi bir koltuğun üzerine yatırmak ve ayaklarını yukarı kaldırmak, sokakta ise tutarak düşmesini engellemektir.
Bayılma en çok gençlerde ve yaşlılarda görülür. Bunun nedeni gençlerde sıklıkla görülen düşük tansiyon ve yaşlılarda ise kalp hastalığıdır. Ayrıca bayılma aşırı açlık, susuzluk, stres, ilaç yan etkileri gibi faktörlerden de kaynaklanabilir. Vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler de bayılmaya neden olabilir.
Senkop (bayılma) beyin kan akımının geçici olarak azalması sonucu gelişen, birkaç dakika süren, geçici şuur ve duruş (postür) kaybı olarak tanımlanır. Yani hasta bayılma sırasında şuuru kaybolduğundan olup biteni hatırlayamaz ve postür kaybı nedeni ile düşer.
Sinir krizi, kan şekeri düşmesi, sara yani epilepsi atağı gibi nedenlerle ortaya çıkabilen bayılmalar, ani ve tekrarlı olduğunda vücudun kalp damar sağlığı ile ilgili bir sinyali olabiliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Psikolojik bayılma da bu şekilde ortaya çıkan bir bayılmadır. Aynı epilepsi bayılması gibidir ama nedeni psikolojiktir. Psikolojik bayılmalar çok sık rastladığımız bayılmalar değildir. Çok büyük bir travma geçirdiğimizde, aşırı üzüldüğümüz ya da korktuğumuz durumlarda bu bayılma yaşanır.
Travmatik, metabolik birçok nedenin tetiklemesiyle ya da tespit edilemeyen nedenler yüzünden epileptik bayılmalar oluşabilir. Epilepsinin farklı klinik görünümler veren değişik tipleri vardır. Sık görülen bir tipininde, her hangi bir anda, otururken, araba kullanırken, uyurken, yüzerken, ani bir bilinç kaybı oluşur.
Bayılma süresi genellikle ortalama 1 ile 2 dakika arasında değişmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bayılmanın neden kaynaklandığına yöneliktir. Kişinin baygınlık anından sonra yaşadığı durumun etkisiyle yaş ve hastalık gibi kriterlere de bağlı olarak kendine gelme sürecinde farklılıklar gözlemlenebilir.
– Ortaya çıkaran etken psikolojik streslerdir. – Epilepsi nöbetlerine göre daha uzun sürelidir. 15-20 dakika, bazen saatlerce sürebilir.
Ayağa kalkarken göz kararması yaşanmasında ki en sık karşılaşılan neden kan basıncındaki düşüştür. Ayağa kalkınca oluşan göz kararmasında, otururken ya da uzanırken aniden kalkıldığında kan basıncı da düşer, bu da baş dönmesi ya da bayılma hissini beraberinde getirir.
Panik atak yaşandığı sırada kalp atışları hızlanır, çarpıntı yaşanabilir. Göğüste ağrı hissiyle beraber terleme ve titreme de görülebilmektedir. Bunların yanında baygınlık, baş dönmesi ve nefes darlığı da eşlik edebilir. Bazı kişiler panik atak sırasında ölüm korkusu da yaşamaktadır.
Hasta ayakta veya yatar durumdadır ve nabız alınamaz. Bu durumun uzun sürmesi ile hastada kasılmalar ve idrar ve dışkının kaçırılması gözlenebilir. Nabzın geri gelmesi ile hastanın kısa sürede toparlandığı, yüzünde kızarıklık ve bilincin geri geldiği sıklıkla müşahede edilir.
Fakat toplumda en sık görülen 'Yaygın Anksiyete Bozukluğu' dur. Bu bozukluğun psikosomatik belirtileri belirtileri ; Gerginlik, gevşeyememe, korkma, sinirlilik, titreme, bütün vücuda yayılan halsizlik, hızlı kalp ritmi, boğulma hissi, bayılma, sallanma, baygınlık ve sersemlik hissidir.
Beyin, kalpten pompalanan kanın %15-20'sini kendine alır. Beyin tarafından alınan kan akımında çeşitli sebeplerle azalma olması durumunda ise senkop olarak adlandırılan durum gerçekleşir. Senkop ya da diğer adıyla bayılmaya genellikle geçici bilinç kaybı da eşlik eder.
Su veya kolonya ile ferahlatma, şuur yerine geldikten sonra şekerli bir sıvı içilmesi de yardımcı olur. Uzamış bir şuur kapalılığı durumunda hasta en yakın sağlık kurumuna, tercihen ambulans ile ulaştırılmalıdır. Hastanın düşmemesi için ayakta tutulması bayılmayı uzatan ve nöbet benzeri görüntüye yol açan bir hatadır.
Aşırı sıcak banyoda uzun süre kalmak, kan basıncınızı düşürerek, bayılma hissine sebep olabilir. Aşırı egzersiz ya da bunaltı hızlı soluk alıp vermeye ve sonrasında bayılmaya sebep olabilir.
Bayılma kısa süreli bir bilinç kaybıdır ve beyine giden kan akışında düşüş yaşanması ile gerçekleşir.
iki kaşın ortasına, sert bir şekilde pat pat vurulunca da refleks olarak hareket eden göz kapakları sayesinde ortaya çıkartılabiliyor. anneler tarafından ustalıkla icra edilir. şüphesiz ki aile içindeki tartışmalarda aile büyüklerinin elindeki en önemli kozdur.
Bayılma sırasında beyin uyku benzeri bir duruma geçer. Bu durum, insanların rüya gördüğü REM uykusuna benzer. Beynin bayılma sırasında oluşan oksijen eksikliğinden korunmak için REM uykusuna geçtiği düşünülmektedir. Bu, bazı insanların bayıldıklarında neden rüya gördüğünü açıklar.
Bazı kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, nörolojik, psikiyatrik, metabolik bozukluklardan (kan şekeri düşüklüğü) kaynaklanabiliyor. Bunun yanı sıra bazı ilaçlar da bayılmaya yol açabiliyor. Egzersiz esnasında, çarpıntı ve düzensiz kalp atımları sonucu bayılmanın mutlaka önemsenmesi gerekiyor.
Dr. Tolga Aksu, “Bayılma yaşayanların yüzde 30'unda ilk kez, yüzde 10'unda ise tekrarlayan bayılmalar görülüyor. 15-30 yaş arasındaki hastalarda bayılmalar daha sık görülüyor. Kalp kökenli olan bayılma atakları ise genellikle tekrarlayıcıdır ve hayati risk taşır. Bu yüzden bayılan her hasta kardiyoloğa başvurmalıdır.
Uykuda sıçrama durumu uykuya dalarken beynimizin bedenimizdeki kaslarımıza ani, kısa süreli elektrik uyarıları göndermesi sonucunda oluşur ve çeşitli şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Buna parasomni adı verilmektedir. Vücudun belli bölgesinde kasılma hareketi, düşme hissi, ağlama hissi, şaşkınlık hissi olabilir.
Nefes alıyor ve kalbi atıyor ise, yaralanma ya da kırığı yok ise ayakları havaya kaldırılır ve başı gövdenin altında tutulur. Bu sayede beyne kan gidişi sağlanmış olur. Bayılan kişi zaten kısa sürede kendine gelir.
Uyku felci tıbbi bir acil durum değildir, çok karakteristik belirtileri vardır ve bu belirtilere aşina olmak insanların daha rahat hissetmelerini sağlayabilir. Uyku felcinin bir bölümünün en yaygın belirtisi hareket edememe veya konuşamamadır. Bu bölüm birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri