Yenidoğan bebek düz zemine yastıksız yatırılmalıdır. İlk yenidoğan sürecinde yastık kullanmak bebeğin yediklerini çıkartma ihtimali ve kusma sonrası boğulma riski nedeniyle sakıncalıdır. Yenidoğan bebeğin altına serilen çarşaf gergin olmalı veya lastikli çarşaflardan kullanılmalıdır.
Yenidoğan Yatırma Şekli
Yenidoğan bebekler, uzun bir süre kendilerini hala anne karnında sanırlar. Bu nedenle yaklaşık 1 ay boyunca cenin pozisyonunda dururlar. 4 aylık olana kadar anne sesi ve annenin kalp atışları onları rahatlatır. Bu pozisyonda rahat edecekleri şekilde uyutulmaları gerekir.
Yan yatırma mide ve gaz problemlerinin rahatlamasına destek sağlar. Çok kusan bir bebeğin beslenmesinden hemen sonra yarım saat kadar sol tarafına, çok gazlı bir bebeğiniz var ise beslenmesinden hemen sonra yarım saat kadar sağ tarafına yatırılması, kusma ve gaz problemlerinin hafiflemesine yardımcı olur.
Bebek yatağa hafif yan yatırılarak sırtı küçük bir yastık ya da battaniye ile desteklenmelidir. Bu şekilde yatırılmasının sebebi ilk zamanlarda bebeklerin reflüleri fazla olması ve gaz çıkarırken kusmalarıdır. Hafif yan yatırılmalı ki kusacak olursa rahat bir şekilde çıkartabilsin.
Bebeğin ayda en az 500 gr kilo alması, günde en az 5-6 defa altını ıslatması, doğumdan sonraki 15. günde ise doğum kilosuna ulaşmış olması bebeğin aldığı sütün yeterli olduğunu gösterir. Sütün artması için doğumdan sonra, en geç 1 saat içinde bebek anne göğsüne yatırılmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Bebeğin dizlerini karnına doğru hareket ettirmek bebeğin gazının çıkmasında etkili bir yöntemdir. Beslenme sonrasında bebeğin mide kısmına hafif baskı oluşturacak şekilde kucağa almak da gazı çıkarmaya yardım eder. Burada bebeğin çenesinin omza yaslanması ve beraberinde sırtının ovalanması gerekir.
Bebeğin ilk ay en az 600 gr kilo alması, günde en az 5-6 defa altını ıslatması, doğumdan sonraki 10. günde ise doğum kilosuna ulaşmış olması bebeğin aldığı sütün yeterli olduğunu gösterir” diyor.
- Bebeği yüz üstü yatırmak; Bebeğin yüz üstü yatırılması hem bebeğin uykuya geçmesini kolaylaştırmakta hem de karnında bir baskı oluşturarak bebeği rahatsız eden gazın çıkarılmasına yardımcı olmaktadır.
Yeni doğmuş bir bebeğin ne kadar uyuyabileceği ön görülemez. Bebeğiniz uykuya dalsa bile, tekrar uyumaya başlamadan önce birkaç dakika gazını çıkarmayı deneyin. Aksi halde hapsolmuş gaz ile acı içinde uyanırlar. Bebeklerin emzirirken veya biberonla beslenirken yemek yerken uykuya dalması yaygındır.
Bebeğin gazını çıkarmak için mideye hafif baskı yapacak ve gazı çıkarmasına destek olacak aşağıda yer alan manevralar yapılmalıdır; Bebeği sırtüstü yatırarak karnına saat yönünde masaj yapmak ve sonrasında dizlerini karnına doğru hareket ettirmek bebeğin gazının çıkmasında etkili olabilir.
İlk günlerde bebeği yatarak emzirme, anne için daha rahat olabilir. Bu durumda bebek yan yatmış olan anneye dönük yatırılır. Emziren anne, serbest kolu ve eli ile bebeği memesine yaklaştırabilir. Annenin ve bebeğin arkasının birer yastıkla desteklenmesi, bebeğin yerleşmesine yardımcı olur.
Bebek anne sütü almıyorsa, bebeğin odası 3 aydan itibaren ayrılabilir. Bebeklerin odalarının ayrılmasında üst sınır ise 2-3 yaş dolaylarında olmalıdır. Çocuğun yaşına bağlı olarak çocuğa kendi odası ve kendi yatağının olduğu kararlı bir şekilde anlatılmalıdır.
Bebeğinizi Emzirme Pozisyonuna Getirin
#Bebekler emme refleksleri ile dünyaya gelir, dolayısıyla kucağınıza alıp bebek emzirme pozisyonuna geçirdiğiniz bebeğiniz, açlık hissi ile bunu algılar ve meme ucu ağzına değdiğinde refleks olarak beslenmeye başlar. Bu sayede uykusu hafifler ve doğal bir şekilde uyanmaya başlar.
Yan yatırma, yüzüstü yatırmaya göre daha az riskli olmakla birlikte sırtüstü yatırma kadar güvenli değildir. Yan yatırmadaki risk bebeğin bu pozisyondan kolayca yüzüstü pozisyona dönebilmesinden kaynaklanmaktadır. Bazı ebeveynler bebeğin kusmuğu ile boğulması korkusu yüzünden bebeklerini sırtüstü yatırmayabilir.
Amerikan Pediatri Akademisi ve UNICEF, sırtüstü yatmayı en ideal bebek uyku pozisyonu olarak belirtir. 1 yaşına kadar, gündüz ve gece uykularında ilgili yöntemin tercih edilmesini söyler. Çünkü bu pozisyonda miniklerin yeterli oksijene ulaşmasını sağlayan diyafram nefesini zorlanmadan alması mümkün hâle gelir.
Sessiz, loş ışıklı bir odada bebeğinizi uyutmanız, uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır. Rahat ve huzurlu bir uyku uyuyabilmesi için bebeğinizin karnının tok olduğuna, üşümediğine ya da terlemediğine emin olmalısınız. Uyku pozisyonu , bebeğinizin rahat bir şekilde uyumayı sürdürebileceği şekilde ayarlanmalıdır.
Gaz belirtileri nelerdir? Bebeğiniz beslenme sırasında veya sonrasında aşırı huysuzluk gösterebilir, bacaklarını göğsüne doğru çekebilir, karın şişliği olabilir veya şişmiş görünebilir.
Bebeğiniz emerken veya bebek arabasında uyuya kalırsa O'nu yavaşça yatağına yatırın. Böylece zamanla uyuması gereken yerin yatağı olduğunu öğrenecektir. Bebeğinizi kundaklayın. Annesin karnındaki küçücük ve sıcak ortamından sonra karşılaştıkları bu dünya, bebekler için fazlasıyla büyüktür.
Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Ayrıca anne nikotin, yani sigara kullanmamalıdır.
Annenin gaz yapıcı besinlerden (süt, yoğurt, kuruyemiş, çikolata, limon ve turunçgiller, lahana, brokoli, çiğ sebzeler )uzak durarak, bebeğine düzenli kolik-gaz masajı yapması, bebeğin ayaklarını sıcak tutması, yatağının baş kısmını 15 derecelik bir eğimle yükseltmesi (hem reflüyü de önleyecektir), karnı eğer çok ...
Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
Gün boyu sürecek ağlama krizlerine neden olan gaz sancılarının kaynağı aileler tarafından çoğu zaman belirlenememektedir. Bebeklerin, doğumdan sonra 6'ıncı haftada yaklaşık 3 saat süren huzursuzlukları beklenen bir durumdur ve 3-4 aylık olduklarında bu durum 1 ya da 2 saate kadar düşmektedir.
Beslenme ile barsak hareketleri artacaktır; bu nedenle beslenme sonrasında bebeğinizin altını değiştirmeniz gerekebilir. Bebeğin altını ıslak pamukla silebilir, çok kirli ise yıkayabilirsiniz. Hazır silme bezleri, yolculuklarınızda pratik olacaktır. Bebeğin cildi çok hassastır.
Bebeğin altının temiz, kuru ve serin kalması sağlayınız. Pişik kremini gün içinde her alt değişiminde kullanınız. Pişik kreminin özellikle bebeğin cilt kıvrımları arasına da nüfuz etmesine dikkat ederek ince bir tabaka halinde sürmelisiniz. Bebeğin altını sık sık açık bırakıp hava almasının sağlanması iyi olur.
Bebeğiniz beslenme sırasında belirgin bir şekilde emiyor ve ardından sakinleşiyor ya da uyuyorsa bebeğinizin doyduğu anlamına gelebiliyor. Emzirme sonrasında göğüsler daha yumuşak ve daha az dolgun olur. Göğüslerinizin durumunu kontrol ederek bebeğinizin süt emip emmediğini takip edebilirisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri