9.ayın sonunda bebekler dik konumda, kendi yaşlarına uygun oto koltuklarında seyahat edebilirler (bazı oto koltukları 6 aylık için tasarlansa da 9. aya dek kullanılabilir). Çocukların 2 yaşına kadar arabada yüzleri arka cama doğru bakar şekilde yani ters oturtulmaları gerekiyor.
Yaklaşık 9 ay-12 yaş arası çocuklar için kullanılabilir. Çok uzun süreli kullanım olanağı sağlayan bu modeller çocuğun yaşına göre değiştirilebilir. Kullanım süresini uzun olması güvenlik sorunlarına neden olabilir.
Bebekler Oto Koltuğuna Ne Zaman Oturur? Bebekler doğumdan itibaren araba puseti içerisine oturtulabiliyor. Grup 0 ve Grup 0+ olarak da bilinen, yeni doğan bebeğe uygun olarak tasarlanan araba koltukları 45-50 derecelik açıyla kullanıldığı için bebeğe konforlu ve güvenli bir yolculuk sağlıyor.
Ailelerin araba kullanırken en çok dikkat ettiği konuların başında çocuklarının güvenliği gelir. Kendini koruyamayan çocuklar şiddetli çarpma sonucu araçtan fırlayarak ölümcül trafik kazalarına sebebiyet verebilir. Çıkan yasalarla, çocuklara 12 yaşına kadar araçlarda oto koltuğunda oturma zorunluluğu getirilmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Bebek araba koltuğu bir yaşından küçük bebeklerin kalbini durduruyor. Araç içi bebek koltukları hayat kurtarıyor. Ancak bir yaşından küçük bebeklerin 30 dakikadan uzun süre araç içi bebek koltuğunda kalması kalbini durdurabilir.
Bebekler oturmaya başlaması ile beraber puset kullanımına ihtiyaç da azalmaya başlamaktadır. Bebekten bebeğe göre değişse de genellikle bebekler 3 aydan sonra yavaş yavaş oturtulmaya başlanmaktadır. Yeni doğan döneminden itibaren kullanılan pusetler bebeklerde en verimli olarak 6 ile 9 aya kadar kullanılmaktadır.
Çocuk 9. ayından itibaren yüzü öne bakacak şekilde araba koltuğunda oturabilir. Çocuk 4-8 yaş arasında ise araba koltuğu ya da yükseltici ile oturmalıdır. 12 yaşından küçük çocuklar ön koltukta oturamaz.
Genel olarak, pusetlerin oto koltuğu olarak kullanılması tavsiye edilmez.
Çocuk koltuğunun en doğru konumu sol arka koltuktur. Eğer sağ arka koltuğa koyuluyor ise mutlaka ön kısımdaki hava yastığının kapatılması gerekmektedir. Çünkü hava yastığı patlaması durumunda sağ arka koltuğu da etkileyecektir.
Bir seyahat planı yapmak istiyorsanız öncelikle çocuk doktorunuzla ve kadın doğum uzmanınızla görüşün. Doktorlar genel olarak uzun seyahatleri bebeğin bağışıklık sisteminin biraz daha geliştiği bir dönemde tavsiye eder. Bu, sağlıklı bir bebeğin en az 1 aylık olması anlamına gelir.
Bebeğin vücudunun üst kısmının gelişebilmesi için belirli bir ayın geçmesi gerekir. Bebekler ancak 4. ayda kucakta destekli oturmaya başlayabilir. 4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmez.
Puset Kullanımında Bebeğin Pozisyonu
Aslında bu durumu tıpkı uzaya fırlatılan bir astronotun koltuklarının geri bir pozisyonda durması gibi düşünebilirsiniz. O şiddetli güce ancak bu şekilde dayanılıyor. Bu nedenle puset arabaya mutlaka ters takılmalıdır.
Ana kucakları genellikle 0-13 kg ağırlığı arasında ve 80 – 83 cm aralığında bebeğinize konfor sunar. Bebeklerin gelişimi farklılık göstermekle birlikte bu ölçüler 15-18 ay arasına denk gelecektir.
0+ grubu oto koltukları ortalama 15 ay, çocuk 13 kilograma ulaşana kadar kullanılabilir. 1 grubu oto koltukları 9- 18 kg taşıma kapasitesine sahip olup ortalama 9 ay ile 4 yaş arasında kullanılabilir. 2 grubu oto koltukları 15-25 kilogram taşıma kapasitesine sahip olup ortalama 4 ile 8 yaş arasında kullanılabilir.
Boyu 1.35 metreden kısa ve 36 kg. altındaki çocuklar için ağırlıklarına ve Avrupa Güvenlik standartlarına uygun oto güvenlik koltukları kullanılması zorunlu hale geliyor. Bu yasaya uymayanlara ise para ve puan cezaları uygulanmaya başlanacak.
Özellikle bebek arabasında bebekler gezerken sallandıklarından dolayı hemen uykuya dalmaktadır. Artık yeni arabaların puset bölmesi olduğu için uykuya Dalan bebekler buradan rahatlıkla çıkarılıp evlerine götürülebilmektedir. Böylece puset bebeklere asla zarar vermemektedir.
Ana kucağı ve oto koltuğu arasındaki fark konusunda bazı ebeveynler karışıklık yaşamaktadır. Bu sorunun yanıtı hem “evet” hem de “hayır”dır. Araç tipi ana kucaklarının bir diğer adı Grup 0 oto koltuğudur. Grup 0 oto koltuklarını, diğer gruplardaki oto koltuklarından ayıran en önemli konu bebeğin oturma yönüdür.
Özellikle yenidoğan bebeklerin vücutları hassas olduğu için uzun yollarda kucakta taşınmak yerine bedenlerine destek olacak bir pusette taşınmaları öneriliyor.
Bebek oto koltuğu kullanımı karayolları Trafik Yönetmeliğine göre zorunlu. Boyu 150 cm'den küçük ve 36 kilodan aşağı çocuklar ve bebekler için kullanılması gerekiyor. Boyu 135 ten uzun çocuklarınız için ise yükseltici de kullanabilirsiniz.
150 cm' den kısa ce 36 kg'ın altındaki çocukların taşınması sırasında, çocuk koltuğu bulundurulması ve kullanılması zorunludur. 135 cm üzerindeki çocuklar ön koltuk da olmamak şartıyla arka koltuk da emniyet kemeri takarak oturabilirler.
Kılavuza göre koltuğu aracınıza doğru şekilde yerleştirin. Bebekler için oto koltuğunu aracınızın arka koltuğunun arka tarafına, çocuklar içinse güvenlik kemerlerine erişebilecekleri yere yerleştirmelisiniz.
- Puset daha çok günlük olarak dışarıda elde tutarak gezdirmek suretiyle kullanım imkanı verir. - Oto koltuğu sadece araçlarda ya da oturma pozisyonuna ihtiyaç olan durumlarda kullanılır. - Pusetler ergonomik olarak bebeklerin uyumaları ve dinlenmeleri gibi imkanı daha etkin şekilde sağlar.
Puset ve Portbebe Arasındaki Farklar
Yalnızca bebeği taşıma amaçlı değil, aynı zamanda oto koltuk, bebek arabası portbebesi ve ev içinde de bebeği güvenli tutabilecek bir ürün arayışındaysanız, pusetler sizin için çok daha uygun olacaktır.
Güvenlik: Pusetin, bebeğinizin güvenliği için tüm güvenlik standartlarını karşılaması önemlidir. Pusetin beş noktalı emniyet kemeri ile donatılmış olması, fren sisteminin olması, güvenilir ve sağlam bir yapıda olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri