Birçok bebek, bezi değiştirilirken huysuzlaşır ve altını tekrar bağlatmak istemez. Özellikle bebek, 1 yaşını doldurmuşsa direnç gücü de artar. Bu durum bez değiştirmeyi, gerçek bir stres haline getirebilir.
Bebekler alt değiştirirken de ağlayabilir. Bunun nedenleri; bebeğin üşümesi, temastan, kıyafetlerinin çıkarılmasından ya da hareketlerinin bir süreliğine kısıtlanacağından rahatsız olması olabilir.
Bebekler, altları kirlendiğinde bu ıslak ve rahatsız durumdan kurtulmak için ağlarlar. Bazı bebekler altları değiştirilirken de huysuz olurlar. Bunu nedeni cildine değen soğuk havanın yarattığı histir. İlk zamanlarda zorlansanız da kısa bir süre sonra, onun altını daha profesyonel bir şekilde değiştirmeyi öğrenirsiniz.
Özellikle yenidoğan döneminde günde bebekler sık sık idrar yaptıkları için ilk birkaç ay her 2-3 saatte bir bez değişimi yapmalısın. Bebeğinin pişik olmasını önlemek için bezini sıklıkla değiştirmelisin. 6. aydan sonra bebeklerde bez değiştirme sıklığı günde 3 veya 4 kez olmalı.
Sızıntılar genelde bezin mühürleme alanı yaratmanın daha zor olduğu arka tarafında yaşanır. Sızıntı olduğunda bezi suçlamak normaldir fakat pek çok durumda bezin boyutunun yanlış olması veya bezin doğru takılmamış olmasından ötürü meydana gelir.
İlgili 22 soru bulundu
Yenidoğan döneminde 2-3 saatte bir defa bez değişiminin yapılması gerekir. 6 aydan sonra ise ortalama 3-4 saatte bir bez değişiminin yapılması yeterli olabilir. Yine de saatlere bağlı kalmadan bebeğinizin rahatsız olduğunu fark ettiğiniz her an altının temiz olup olmadığını kontrol etmeniz oldukça önemlidir.
Bebek bezi değiştirme işlemini emzirme sonrasında yapabilirsiniz. Bebeğinizi emzirmeden önce bebeğinizin altının temiz olup olmadığını kontrol etmekte fayda var. Bebeğinizin altı kirli ise emzirme sırasında huysuzluk yapabilir.
Buna göre teorik olarak bebek bezlerini de ayrıştırmadan çöpe atmak SAĞLIKSIZ ve İLLEGAL bir işlemdir. Ne yazık ki günümüzde sokaklarda, parklarda, yerlerde, yol kenarındaki çöp kutularında kullanılmış tek kullanımlık bebek bezlerine rastlamaktayız.
Öncelikli kural, bezinin değiştirilmesini istemeyen bebeğe stresinizi hissettirmemeniz, zor kullanmamanız ve onunla inatlaşmamanızdır. Bez değiştirmeyi bir ritüel haline getirirseniz, bebek de bir süre sonra buna alışacaktır. Her şeyde olduğu gibi bu konuda da sevginizi göstermeli ve sabırlı davranmalısınız.
Huzursuz bebek sendromu, 1 yaş altındaki bebeklerde görülen ve aşırı sinir, çığlık atma, bağırma ile karakterize olan durumları ifade eder.
Pişik kremini gün içinde her alt değişiminde kullanınız. Pişik kreminin özellikle bebeğin cilt kıvrımları arasına da nüfuz etmesine dikkat ederek ince bir tabaka halinde sürmelisiniz. Bebeğin altını sık sık açık bırakıp hava almasının sağlanması iyi olur.
Uzun süre bebeğinizin altını değiştirmediğiniz de bebeğiniz de pişik olabilir. O nedenle bu konuya dikkat edilmelidir. Uzmanlara göre yeni doğan bebeklerin altını değiştirme sıklığı gündüz 7 ya da 8 defa olması gerekir. Bu sıklık 6-7 aydan sonra gündüz 3 veya 4'e düşmektedir.
6 aydan sonra özellikle 7. ve 8. aylarda başlayan başka kişilere yabancılık yapma ve ayrılık korkusunun gelişmesi ile kucak alışkanlığı ileri bir boyuta taşınabilir. Bu nedenle bebeğin annesine ihtiyaç duyduğu ilk aylarda mutlaka ihtiyaçlarına cevap verilmeli ve kucağa almaktan kaçınılmamalıdır.
Çocuğun Altını Sadece Annesi Değiştirmelidir.
Çalışan annelerde ise, bakıcı dışında, yani bakıcı ve anne dışında, kimse çocuğun altını değiştirmemelidir.
Bebeğinizin bel çevresinde veya kalça kenarlarında kırmızı çizgiler oluşuyorsa bu kullandığınız bezin bebeğinize küçük geldiği anlamına gelir. Bu konuda çoğu zaman sızıntılar da iyi bir habercidir. Kullandığınız bez, bebeğinizin poposunun kuru kalmasını sağlamıyorsa da üst bedene geçmenin zamanı gelmiş olabilir.
15 aylık kız bebek kilosu; en az 8.09 kg, ortalama 10.10 kg, en fazla 12.73 kg olabilir. 15 aylık erkek bebek kilosu; en az 8.61 kg, ortalama 10.89 kg, en yüksek 13.72 kg olabilir.
Bebek bezi markası değiştirmek pişik yapabilir, çünkü her markanın farklı malzemeler ve kimyasallar içerebilir.
Bebeklerin cilt sağlığı için ise bazı önlemler alınabilir. Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır.
Bebek, banyo sırasında onu döndürüp çevirirken biraz yorulur. Bu esnada çok hassas olan sindirim sistemi de onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bebeğini banyodan önce değil de sonra emzirmen daha doğru.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Özellikle sızdırma ve pişik yapma konusunda mutlaka iki bebek bezi markasını denemelisiniz. Eğer ekonomik durumunuz elveriyorsa Prima markasını kullanmanızı ekonomik durumunuz yeterli gelmiyorsa Molfix'i kullanmanızı tavsiye ederim.
Sleepy, Türkiye'nin ilk saf suyla dokunmuş bebek bezi markası olarak pazara giriş yaptı. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüketicilerin daha saf ve doğal içeriklere yönelmesinden hareketle ürünümüzü sürekli geliştirdik ve sektörümüze öncülük ettik.
Bebek bezinizi, pedi ile birlikte çamaşır makinasında 60°C'de yıkayabilirsiniz. Çamaşır suyu kullanmayınız. Ayrıca yumuşatıcı da kullanmayınız, çünkü yumuşatıcı ipliğe yapışır ve emiciliği engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri