Bebeğin gözlerini sürekli kaşıması durumu, normal şartlar altında uyku sinyallerini bu şekilde verdiğini göstermektedir. Genellikle çok uykusu gelen ve uyumak isteyen bebekler gözlerini kaşırlar ve ovuştururlar. Bebeklerin gözlerini sürekli kaşıyor olmasının sebebi gözlerinin nemli olmaması olabilir.
Rüzgarlı havalar bebeğin gözlerinde yaşarmaya yol açabileceği gibi bazı durumlarda nezle, grip gibi enfeksiyonlar sonucunda da bu durum oluşabilir. Ayrıca bebeklerde ortaya çıkan alerjiler de gözlerde sulanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendisini gösterebilir.
Bebekler insandır ve insanlar her türlü çevresel alerjene ve duygusal ipucuna tepki olarak gözlerini ovuşturur. Bir bebeğin gözlerini ovuşturduğunu görmek alışılmadık bir şey değil, bu yüzden panik yapmayın.
Bulgular bebeklik döneminde ve çocukluk döneminde farklıdır. Bebeklik döneminde göz yapısında dışardan görülen farklılıklar, kapak düşüklüğü, kayma, göz bebeğinde beyazlık, gözün normalde büyük ya da küçük görünmesi, yaşarma, çapaklanma, kızarıklık gibi durumlar olarak özetlenebilir.
Bir Aylık Bebeğinizin Görme Düzeyi
Doğumdan bir hafta sonra kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil renk görülebilir. Fakat mavi ve menekşe rengi farketmesi biraz daha zaman alır. Bebeğinizin gözlerinde hafif bir şaşılık olabilir. Fakat büyük açılı ve sabit bir kayma görürseniz mutlaka bir göz doktoruna danışmanız gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
14-28 hafta: Gebeliğin ikinci 3 ayı, “ikinci trimester” olarak tanımlanıyor. Fetusa ait sakatlıkların (yapısal anomalilerin) saptanabildiği bir dönem olan ikinci 3 ay, bu nedenle gebelik takibinde kritik bir önem taşıyor.
Bebek ilk doğduğunda aydınlığı ve karanlığı ayırt edebilir, görme tam netleşmemiştir ancak 15-20 santim uzağındaki cisimleri görebilir ve yakınındaki insanlara bakar. Göz teması kurmaya 3 aylıkken başlar.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Bebeklerde göz muayenesi, gözbebeği genişletilerek bazı cihazlar yardımıyla gözün bölümlerinin incelenmesi ile yapılır. Yeni doğan bebeğin göz muayenesi çocuk ya da yetişkin muayenesine göre biraz daha zor olabilir. Bebek çok küçükse sedasyon yöntemi ile rahat bir şekilde muayene yapılır.
Çocuklarda görülen sürekli bir gözünü kapalı tutma, sık sık göz kırpma ve bir şey izlerken başını bir yöne çevirme gibi şikayetler farkediliyorsa bunun neden göz tembelliği olabilmektedir.
Genellikle çok uykusu gelen ve uyumak isteyen bebekler gözlerini kaşırlar ve ovuştururlar. Bebeklerin gözlerini sürekli kaşıyor olmasının sebebi gözlerinin nemli olmaması olabilir. Bunun genel nedeninin ise dijital aletlere bebeklerin uzun süre maruz bırakılmasıdır.
Bebeklerde göz muayenesi mutlaka doğumdan sonra yapılmalıdır. Yenidoğan döneminde ilk muayene 15. gün kontrolünde çocuk doktoru tarafından yapılmakla birlikte, eğer imkan varsa ilk 3 ayda uzman bir göz hekimi tarafından da muayene edilmelidir. Bu muayeneden sonraki ilk göz muayenesi bebek 6-9 aylıkken önerilir.
2 Aylık Bebek Motor Gelişimi
Emme refleksi devam eder ve bebekler parmaklarını emmeye başlayabilir. Eşyaları kavrayamazlar, ancak önlerinde asılı duran bir oyuncağa vurabilirler. Ellerini açıp kapatabilirler.
Yorgunluk ve strese bağlı vücut direncinin azalması ve mevsim değişikliği gibi nedenlerden dolayı meydana gelen göz kaşıntısı, grip ve nezle gibi hastalıkların da habercisi olabilir. Bunların yanı sıra kornea zedelenmesi gibi etkenler de gözlerde kaşıntının nedenleri arasında gösterilebilir.
Göz kaşıntısı tehlikeli mi? Göz kaşıntısı, genellikle alerji, enfeksiyon ve çevresel faktörlere bağlı olarak meydana gelir. Doğal yöntemlerle etkileri azaltılabilen göz kaşıntısı, şiddetli olduğunda göz doktoruna başvurmayı gerektirebilir.
Hava kirliliği, alerjik nedenler, göz kuruluğu veya mikrobik nedenlere bağlı olarak gözlerde ve göz çevresinde kaşıntı sık görülür. Bazı durumlarda gözde kaşıntı ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Kısa sürede kendiliğinden düzelmeyen göz kaşıntısı için mutlaka göz doktoruna başvurmak gerekir.
Yeni doğan bebeklerde gözlerin saydam ve paralel olması kontrol edilmeli; çocuk doktoru, aile hekimi ya da aile tarafından aksi bir durum fark edilirse göz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.
Bebeklerde göz kaymasının en karakteristik belirtisi, gözlerin normal hizasında olmayıp içe veya dışa doğru kaymış gibi görünmesi olabilir. Bu durumun genel olarak ortaya çıkan belirtileri şunları içerebilir: Gözlerin paralel olmaması: Bebeğin gözleri birbiriyle paralel olmayabilir.
Normalde okumak için kullandığınız gözlük yada kontakt lens varsa takınız. Bir gözünüzü elinizle kapatın ve açık olan gözle tam ortadaki noktaya odaklanın. Şemada yeralan büyük karenin her 4 köşesini de görüp görmediğinize dikkat edin. Her iki gözünüz için ayrı ayrı uygulamayı tekrarlayın.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
Otizmin en temel özelliği, çocuğun sosyal iletişim kurma becerisinin yaşıtlarından geri olmasıdır. Göz teması azdır, gülümseme ve seslenmeye cevabı yetersizdir.
Bebekler ne zaman sesli gülmeye başlar? Bebeğin bilinçli bir şekilde gülmeye başladıktan sonra buna küçük kıkırdamalar eşlik edecek ama asıl kahkahalarını 5. ayından itibaren duyacaksın. Bu dönemden itibaren bebeğin göbeğiyle birlikte kahkahalar atarak seni son derece şaşırtabilir!
Yaklaşık 1 aylıkken küçüğünüz renklerin parlaklığı ve yoğunluğunu fark edebilir. 3 aylık olduğunda bebeğiniz kırmızı da dahil birçok ana rengi görebilmeye başlar. Renklerin çocuğunu, hatta tonlarını görebildiği 4. ay civarında, renk görüşü artık tamamen gelişmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri