Bebeklerin uykuları 45-50 dk'lık döngülerden oluşur ve her döngü geçişinde ilk uykuya daldıkları koşulları ararlar, bulamazlarsa da ağlayarak uyanırlar. Yani ilk uykuya geçiş aşamasında bir şekilde bebeğinizi destekle uyutarak yatağa koysanız bile 45-50 dk sonra aynı koşulları bulamadığı için ağlayarak uyanacaktır.
16-18. aylık bebekler için ise 4,5-6 saattir.
Yani eğer siz bebeğinizi uyandıktan 2 saat sonra uyutmanız gerekirken, 4 saat sonra uyutursanız bebeğiniz ya çok zor uykuya dalar, ya da uyusa bile saat kurmuşçasına 30-45 dakika sonra uyanır. Bunun temel nedeni aslında bebeğinizin çok yorgun düşerek uykuya yatmasıdır.
Bebeğiniz de 45 dakikadan daha kısa süre uyuyorsa, bu onun gündüzleri yeterince dinlenememesine yol açar. Bu durum zamanla geceye de etki etmeye de başlar. Gündüz ayakta çok fazla kalması veya yeterince uyuyup dinlenememesi, bebeğinizin uyuyamamasına veya gece uykularından sık sık uyanmasına neden olabilir.
Bu gerileme geçici bir dönemdir. Ne kadar zor olsa da tutarlı olmaya devam edin, sorunun 3-4 hafta içerisinde kendiliğinden düzeldiğini göreceksiniz.
İlgili 28 soru bulundu
9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar. Beyin geliştikçe geceleri daha uzun uyuyup gündüz 1.5- 3.5 saat süreyle şekerleme uykusu yaparlar. Büyüdükçe şekerleme uykusu sayısı azalır.
9-14 ay aralığında bebeklerin çoğu gündüz 2 kez, toplamda 2.5-3.5 saat uyur. Geceleri 10-11 saat kesintisiz uyuyabilirler. 15-18 ay aralığı, bebekler için tek gündüz uykusuna geçiş dönemidir. Ortalama 2.5-3 saat uyuyabilirler. Eğer gece uykuları da 10-11 saat olursa ideal bir uyku düzeni oluşmuş demektir.
Ancak genellikle dördüncü ayına girdiğinde uyku düzeni değişir. Daha az ve daha kısa uyumaya başlayan bebeğin uyku düzeni sağlanamazsa ona bakan yetişkinler için kabus gibi günler ve geceler söz konusu olabilir 🙂 Daha sonra 8. ayda, 10. ayda, 18. ayda ve 24. ayda da uyku gerilemesi yaşanır.
Eğer bebek gece kalkmalarını alışkanlık haline getirmediyse, bebeklerin gece uyanma sebebi beslenme ihtiyacıdır. Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
Bebeklerde REM uykusu ise nörolojik ve duygusal gelişim ile hafıza oluşumu ve öğrenme için gereklidir. Uyku sırasında döngüsel olarak tekrar eden N-REM ve REM evreleri, bebeklerde yaklaşık 50 dakika kadar sürebilir. Aşamalı olarak artan bu döngünün tamamlanması, okul çağındaki çocuklarda 90-110 dakikayı bulabilir.
Ve 4-6 ay arasında bebekler uyku eğitimi için hazır olurlar ve geceleri 8-12 saat kadar uyuyabilirler.
Uyku bozukluğu olduğu düşünülen bebeklerde tanı ve tedavi için sağlık kuruluşlarının Nöroloji polikliniklerine başvurulmalıdır.
Huysuz bebek nasıl uyutulur? Bebeğinizi besledikten sonra, gazını çıkarmanız ve sessiz, loş ve ılık bir odada sizin sıcaklığınız ile uyumasını sağlamak faydalı olacaktır. Bazı zamanlarda, ılık bir banyo sonrasında bebek daha kolay uyuyabilir.
Uyku eğitimini aileden verecek kişi belirlenir ve her gece aynı kişi bu adımları izler. Bebek yatağına konur ve anne bir sandalye alarak yatağın kenarına oturur. Ailenin bebeğine sağladığı güvenli ortam uyku eğitimini kolaylaştırır. Anne şşşşşş sesleri ile bebeğin güvende olduğunu hissettirmeye çalışır.
3 aylık bebeğiniz toplam 5 saat gündüz uykusu uyuyabilir. Gece ise yaklaşık 10-11 saat uyuyabilir. Bebeğinizin her gün aynı saatte uyanmasına, akşam ise 20.00'yi geçmeden uyumasına özen gösterebilirsiniz.
Uyku terörü, parasomni grubunda bir uyku bozukluğudur. Derin REM dışı uyku döneminde oluşur. Uykunun ilk saatlerinde genellikle ağlama ya da yüksek sesli bir çığlıkla başlar. Kişi genellikle yatakta oturur pozisyonda ve dış uyaranlara karşı yanıtsızdır.
Yenidoğan bebeklerdeki birçok refleksten biri de moro refleksidir. Moro yani “sıçrama” refleksi, yenidoğanların tamamında olan ve doğuştan gelen bir reflekstir. Sinir ve kas sisteminin koordinasyonunu gösteren bu refleks, doğumdan belli bir süre geçtikten sonra ise kaybolmaktadır.
2-3 ay arası, 24 saatte ortalama toplam 14-16 saat civarı uyku ihtiyaçları oluyor, bunun 8-9 saatini gece 22.00-23.00 ve sabah 7.00 arası gibi blok şekilde düşünebilirsiniz. 2-3 ay arası dönemde bebeğinizin aşırı yorgun hale gelmeden uyanık kalabileceği süre ortalama 75-90 dakika civarında.
Bebeklerde en sık gerçekleşen uyku gerilemeleri 4. ay 6 ay 8-9 ay 12 ay 15-18 ay ve 2 yaş civarında olabilmektedir. Ama her bebek aynı aylarda uyku gerilemesi yaşamaz. Bazen daha erken veya daha geç uyku gerilemesi olabilir. Hatta bazı bebekler belirgin bir uyku gerilemesi belirtileri göstermeyebilir.
Kim West'ten Sandalye Yöntemi
Dünyaca ünlü uyku koçu Kim West tarafından geliştirilen bu metod, sandalye yöntemi olarak da bilinir. Kim West metodunda bebeğe temas etmeden onun yanında olduğunuzu göstermeniz gerekir. Zaman içerisinde güven kazanan bebek, bir süre sonra tek başına rahatlıkla uykuya dalabilir.
Yetişkinlerde hemen hemen her 90 dakikada bir uykumuz hafif uykudan derin uykuya ve daha sonra tekrar derin uyku döngüsünü tamamlar. Bebeklerde ise bu süre yaşına göre farklılık gösterir. Çoğu ailenin şikayetçi olduğu kısa uykuların sebebi bebeklerin bu döngü geçişini sağlayamamasından kaynaklanmaktadır.
Bebeklerde en sık karşılaşılan sorunlardan biri uyku sorunu olarak biliniyor. Farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkan uyku problemi ilaç kullanmadan düzene koyulabiliyor. Bebeğiniz uykusuz olduğunda sizlere de huzursuzluk verebilir. Baybay şurup ile rahat bir uyku süreci geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Yenidoğanın uykusu 18-20 saate kadar ulaşabilir. Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri