Bebeklerin uykuda ağlaması genellikle açlık nedeniyle olur. Bebeğinizi sık sık beslediğinizden emin olun. Bebeğiniz ağladığında onu sakinleştirmek için ses tonunuzu yumuşatın, ninni ya da şarkı söylemek onun sakinleşmesine yardımcı olabilir. Bebeğin ağlaması gaz sancısından kaynaklanabilir.
Bebeğin uykuda irkilerek uyanması çoğu zaman normal olmakla birlikte spazm geçirmekten de kaynaklı olabilir. Bebeklerde irkilerek uyanma durumunda ağlamaya kol ve bacak kaslarının kasılması görülüyorsa spazmdan söz edilebilir. Bu kasılmalar uzun sürüyorsa mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.
Uykuda korkma: Yenidoğan bebekler uykularında korkarak bebeklerde gerinme hareketi dediğimiz tepkileri verebilirler. Bebeğin uykuda korkmasının sebebi genellikle gördüğü rüya değil, kendisinde veya etrafında yaşanan fiziksel bir değişimdir.
SMA, yani spinal müsküler atrofi, Türkiye'de gevşek bebek sendromu olarak da adlandırılmaktadır. Gevşek bebekler kendi ağırlıklarını taşıyamazlar. Motor becerilerinde ise gerilik vardır. Kendi ağırlıklarını taşıyamayan bebeklerde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Eğer bebeğin karnı tok, altı temiz, ateşi normal, ortam ısısı iyi ise, yani ağlamasını gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyorsanız nedeni kolik olabilir. Nedensiz ağlamalar genellikle akşamları olur, çünkü bebek günün yorgunluğunu atmaya çalışır.
İlgili 24 soru bulundu
Nasıl anlaşılır? Gaz nedeniyle ağlayan bebeklerin karınlarında şişlik ve gerginlik olmaktadır. Dizlerini karınlarına doğru çekerek ağlarlar. Ancak aşırı miktarda ağlayan bir bebekte gaz olduğunun anlaşılması için öncelikle doktor tarafından muayene edilerek başka bir sebebin olmadığının anlaşılması gerekmektedir.
Bebeğin gaz sancısı olduğunu anlamak için bazı noktalara dikkat vermek gerekir. Bebeğin gaz sancısı yaşadığına dair en belirgin işaret beslenme sonrasında bebeğin bacaklarını karnına çekerek ve sıkarak ağlamasıdır. Şişkin ve sert bir karın da gaz sancısının işaretlerindendir.
Huzursuz bebek sendromu, 1 yaş altındaki bebeklerde görülen ve aşırı sinir, çığlık atma, bağırma ile karakterize olan durumları ifade eder. Bu durum genellikle gün içinde tekrar eder ve sürekli hale gelir. Bazen saatlerce süren ağlama krizleri, ebeveynlerin sağlık kuruluşlarına başvurmasına neden olabilir.
5. aya girildiğinde bebekler başını ve sırtını dik tutarak ve destek alarak oturmaya başlayabilir. Bacakları yana doğru açılan bebek, yerden destek için ellerini bacaklarının arasına aldığı bir pozisyonda oturabilir. Bu dönemde ebeveyn yardımı olmadan ancak belirli bir süre oturur pozisyonda kalabilir.
Doğum travmaları, kas tonusunda zayıflık gibi bazı durumlarda moro refleksi geç görülmeye (5-7 aylar arasında) başlanır ve bir yaşa kadar devam eder. Refleksin tek taraflı yokluğu ise, beyindeki lokal hasara ya da doğum travması nedeniyle oluşan yaralanmaya işaret etmektedir.
Uyku terörü genellikle uykuya geçiş sırasında ortaya çıkan istenilmeyen anormal davranışların, fiziksel aktivitelerin ve çarpıntı, terleme, ciltte kızarıklık, göz bebeğinde büyüme gibi belirtilerin kendini göstermesidir.
Bebeklerin uykularında gördükleri bir şeye nazaran refleks (istemsiz) olarak gülmeleri muhtemel (emme refleksi, kavrama refleksi, şaşkınlık refleksi gibi). Yeni doğan bebekler gaz çıkarma esnasında veya sonrasında iyi hissettikleri için de gülümseyebilir.
Peki bebekler, kabus görür mü? Nörobilim uzmanları bebeklerin 2 yaşına kadar ayrılık ve yabancı korkusu dışında “korku” kavramı ile tanışmadıklarını; bu nedenle kabusların genellikle 2 yaşından sonra görülebileceğini belirtiyor.
Bebekler aç hissettiklerinde, altını ıslattıklarında veya kaka yaptıklarında, uykusu var ise, çok fazla sıcak veya çok fazla soğuk hissettiklerinde, gaz çıkaramama durumunda, giydirilen kıyafetlerin rahatsız hissettirmesi gibi birçok durumda kendi rahatsızlıklarını ifade edebilmek adına ağlamaya başlarlar.
Genel olarak bebekler emme başladıktan kısa süre sonra sütün akışı refleks olarak hızlanır. Bu süreçte bazı bebekler emme, yutma ve nefes almayı koordine bir şekilde düzenli yapamayabilir. Çünkü sütünüzün akışı biraz hızlı olabilir. Bu da emerken huzursuz olmasına ve memeyi bırakmasına neden olur.
Özellikle 6 aylık bebekler, kendilerini anneleri ile bir bütün olarak görür. Ondan uzun süre ayrı kalmak da yeterince tanımlayamasa da kendini yalnız hissetmesine ve huzursuzlanmasına neden olabilir. Bu durum “6 aylık bebek neden huzursuz olur?” sorusunun cevapları arasında yer alır.
Huysuz bebek nasıl uyutulur? Bebeğinizi besledikten sonra, gazını çıkarmanız ve sessiz, loş ve ılık bir odada sizin sıcaklığınız ile uyumasını sağlamak faydalı olacaktır. Bazı zamanlarda, ılık bir banyo sonrasında bebek daha kolay uyuyabilir.
Bebeğin sürekli ağlaması ve uyumaması durumunda uygulanabilecek en etkili yöntemlerden birisi, bebeği kanguru ya da sling ile dolaştırmaktır. Bebeğiniz vücudunuzun sıcaklığını sever ve kalp ritminizi duyduğu zaman sakinleşebilir. Ayrıca hareketin ve açık havanın etkisi ile sakinleşerek uykuya geçer.
Bebekler, güvenli bir şekilde uyumaları için sırt üstü pozisyonda yatmalıdır. Sırt üstü yatış pozisyonu, bebeğin ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olur. Bebeğin yüzü açıkta olmalı ve yatakta yumuşak yastık, peluş oyuncak gibi potansiyel boğulma riski yaratabilecek nesneler bulunmamalıdır.
9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar. Beyin geliştikçe geceleri daha uzun uyuyup gündüz 1.5- 3.5 saat süreyle şekerleme uykusu yaparlar.
Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur. Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.
Annenin gaz yapıcı besinlerden (süt, yoğurt, kuruyemiş, çikolata, limon ve turunçgiller, lahana, brokoli, çiğ sebzeler )uzak durarak, bebeğine düzenli kolik-gaz masajı yapması, bebeğin ayaklarını sıcak tutması, yatağının baş kısmını 15 derecelik bir eğimle yükseltmesi (hem reflüyü de önleyecektir), karnı eğer çok ...
Bebeği sırtüstü yatırın. Akabinde bebeğin karnına saat yönünde masaj yapın ve dizlerini karnına doğru hareket ettirmeye çalışın. Bu yöntem bebeğin gazını çıkarma konusunda fayda sağlayabilir.
Bebekler gaz sancısı çektikleri zaman çoğunlukla bacaklarını karınlarına doğru çekerler ve suratları kızarır. Bunun yanında yumruklarını sıkabilirler, karınları şiş ve gergin olabilir. Bebek kendisi gaz çıkartamadığı takdirde ağlama bitse bile yeniden görülebilir ve bu ağlama nöbetleri uzun saatler sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri