Müzik türlerinin yanı sıra tercih edilebilecek bir başka ses ise beyaz gürültü denen bebeklerin kolaylıkla uykuya dalmalarını sağlayan, anne karnındaki sese benzer bir ses ile sakinleşmelerini sağlayan seslerdir. Deniz dalgaları, fön makinesi, kalp atışı gibi sesler buna örnek olabilir.
Uzmanlara göre bebeğin uyku rutinin bir parçası olarak hafif tempolu melodiler, yumuşak ninniler, klasik müzikler tercih edilmelidir. Klasik müzik dinleyen bebeklerde “Mozart Etkisi” adı verilen pozitif bir etki gözlemlenmiştir.
Bebeğe dinletilmesi tavsiye edilen müzik türleri, şarkılar hangileri? Bebekler, hamileliğin 16. haftasından itibaren dışarıdan gelen sesleri duyabiliyor. Gebelik sırasında uzmanlar ise genellikle yavaş tempolu, yumuşak, hafif müzikleri tavsiye ediyor; Klasik Batı Müziği, Klasik Türk Müziği ya da enstrümental gibi.
Özellikle uyumayan bebekler için ninni, bebeklerin uyarılmasını azaltabilir ve gevşemeyi artırabilir, böylece uykuya geçişi teşvik edebilir. Anne baba ile bebek arasındaki bağı güçlendirir: Bebekler, onlara bakım verenlerin sesiyle sakinleşebilir ve daha kolay uykuya dalar.
İlgili 22 soru bulundu
Ve 4-6 ay arasında bebekler uyku eğitimi için hazır olurlar ve geceleri 8-12 saat kadar uyuyabilirler.
2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer. 3 aylık olduklarında bebeklerin %71'i tüm gece boyunca uyurlar. 4 aylık dönemde, geceleri daha uzun; gündüzleri daha kısa uyurlar.
19 aylık bebekler müzik eşliğinde dans ederler. Kaba motor becerileri gelişmiş olduğu için yardımla inip çıkabilir. BabyCenter Medical Advisory Board tarafından gözden geçirilen ve Melaine Heiken'ın yazmış olduğu bir yazıda bebeklerde öz-kontrolün 19. ayda gelişmeye başladığı söylenmiştir.
3 aylıktan sonra şarkılar hareketlerle süslenebilir. Sağa sola sallanarak başlayan hareketler daha sonra geliştirilebilir. Dizlerinizin üzerine yatırın ve onları tempo ile yavaşça yukarı aşağı kaldırıp indirin veya sağa sola sallayın. Zamanla tempoyu da hızlandırıp yavaşlatabilirsiniz.
Uzmanlar, bebeklerin müzik dinlemesinin beyin hücrelerini aktif hale getirdiğini belirtiyor. Bebeğin beyninde yeni yollar ve yeni bağlantılar oluşmasına yardımcı oluyor. Ayrıca yapılan araştırmalar anne karnında ve bebeklik döneminde müzik dinletilen çocukların; üretici, sosyal, zeki bireyler olduğunu ortaya koyuyor.
Bebeklerin uyumasına yardımcı olmak için, beyaz sesi kullanırken, doğru ritimleri çalmak, çok önemlidir. Bebeğiniz telaşlı ise sakinleşebilmesi ya da derin bir uyku uyuması için saç kurutma makinesi sesi en doğrusu olabilir. Bununla birlikte, yağmur sesi de huzur verici ve yatıştırıcı bir özelliğe sahiptir.
9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar. Beyin geliştikçe geceleri daha uzun uyuyup gündüz 1.5- 3.5 saat süreyle şekerleme uykusu yaparlar.
SMA, yani spinal müsküler atrofi, Türkiye'de gevşek bebek sendromu olarak da adlandırılmaktadır. Gevşek bebekler kendi ağırlıklarını taşıyamazlar. Motor becerilerinde ise gerilik vardır. Kendi ağırlıklarını taşıyamayan bebeklerde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Bu durumdaki bebeklerin çoğu ritmik seslerden hoşlanır. Bu sesler; elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi ve tıraş makinesi gibi uzun süreli aynı tonda ses çıkaran cihazlardır. Bunların yanın rüzgar sesi, dalga sesi, su damlaması, uğultu, yağmur sesi ve kalp sesi gibi ritmik sesler de rahatlamalarında etkilidir.
0-2 yaş arasında akşam uykusuna yatış saati genellikle 18:30-19:30 civarında, 2-4 yaş arasında ise 20-20:30 civarında olmalıdır.
Bebekler, güvenli bir şekilde uyumaları için sırt üstü pozisyonda yatmalıdır. Sırt üstü yatış pozisyonu, bebeğin ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olur. Bebeğin yüzü açıkta olmalı ve yatakta yumuşak yastık, peluş oyuncak gibi potansiyel boğulma riski yaratabilecek nesneler bulunmamalıdır.
Daha küçük bebeklerde halsizlik, emerken çabuk yorulma, hızlı ve sık nefes alma, cilt renginde değişiklik; ayrıca ritim bozukluğu uzun süre fark edilmezse kalp yetmezliği, hatta şok bulguları ortaya çıkabilir.
Bebekler yerleşik bir sirkadiyen ritim olmadan doğarlar ve bu ritim ancak yaklaşık üç ila dört aylık olduklarında gelişir.
Müzik Ritim Çalışmaları
Bu çalışmalar sonucunda çocuk üzerinde zamanlama duygusu, konsantrasyon süresinin artması, hafızanın gelişmesi, duyulan ritmin ya da müziğin beyin, kulak ve ellerle koordinasyonunun sağlanması, dinlemeyi öğrenme, grup çalışmasını öğrenme gibi çok önemli gelişimler gözlemlenir.
Bebeklerde ayrılık kaygısı ne zaman başlar, ne zaman sonlanır? Ayrılık kaygısı, gelişimsel sürecin normal bir parçası olarak çocuk 6 ila 8 ay olduğunda başlamaktadır. Çocuk sosyalleştikçe bakım veren kişiler dışındaki insanlarla iletişim kurmayı öğrendikçe azalarak bitmesi gerekir.
Bebeklerde 18-24 ay fiziksel gelişimi
Merdiven tırmanmaya başlar.
6 aylık bebek kilosu değerleri ise kız bebeklerde 5.4 kg ile 9.2 kg arasında, erkek bebekler için ise 5.5 kg ile 9.5 kg arasında olabilir. Bu değerler genetik faktörlere bağlı olarak değişebileceği için hekim değerlendirmesini referans almak daha doğru olacaktır.
Bu nedenle, 'bebekler ne zaman kendi kendine uyur? ' sorusu için 3-4 aylık oldukları farkındalık dönemi, ideal bir zaman dilimi olacaktır. Yaklaşık 4 aylık olan bir bebek, yatağına tek başına bırakıldığında kendisi uykuya dalabilir.
Bu iki uyku döneminden ilki REM (Rapid Eye Movement) uykusudur. “Hızlı Göz Hareketleri” kelimelerinin baş harflerinden oluşan REM uykusu rüyaların görüldüğü dönemdir. REM uykusuna geçmeden önce Non-REM (Hızlı Göz Hareketlerinin Olmadığı) uykusu adı verilen dönem yaşanır. Non-REM uyku döneminde rüya görülmez.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri