Sürekli düz sırt üstü yatan bebeklerde bebeği kafasının arka kısmı düzleşebilir. Bebeklerin zaman zaman yana çevrilerek yatırılması bu durumu engeller. Bazı bebeklerde sadece tek yöne (sağa ya da sola) dönme diğer yöne dönmeyi reddetme tepkisi görülebilir.
BEBEĞİN KAFATASI KAÇINCI AYA KADAR ŞEKİLLENİR? Doğum esnasında bütün bir şekilde birleşmeyen kafa kemiklerinde arada kalan bazı boşlukların tamamlanması ortalama 1 yaş civarını bulmaktadır.
Bebekler doğduklarından itibaren hafif eğim verilerek sırtüstü veya her iki tarafa olacak şekilde yan yatma pozisyonunda yatırılmalıdır. Bebekleri yüzükoyun yatırmak tehlikelidir ve uygun değildir.
Bebeklerin kafasındaki yamukluğun 1 yaşına kadar düzeleceği bir değerlendirme ve tavsiye niyetine söylenmektedir. Ancak bu tavsiye bir yaşına gelinceye kadar geçen çok önemli bir zamanın kaybedilmesine neden olabilmektedir. Bebeklerin kafatası ilk aylardan itibaren ilk bir yaşına kadar hızlı bir şekilde büyümektedir.
HALZEY Kafa Şekillendirme Yastığı Oluşabilicek Kafa Şekil Bozuklarını Engellemek ve ilk 6 Aylık Dönemde Yatma Şekli Sebebiyle Kafa Şekil Bozukluğunun Giderilmesine Yardımcı Olmaktadır. İlk 12 ay Kesinlikle kullanılması önerilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Bu sorunlar kapsamında bebeğin aynı pozisyonda kalması ile kafa yamukluğu ortaya çıkar. Bunun çözümünü bulabilmek için ise kask ortez tedavisi ele alınır. Uzman bir doktor kontrolünde gerçekleştirilen bu tedavi yöntemi, özellikle 3 ile 6 aylık iken yapılması gerekir.
Düz kafa sendromunun tedavi yöntemlerinden bir tanesi kask kullanımıdır. Bebeğin kafatasına uygun bir şekilde tasarlanan kaskın kullanımı, zaman içerisinde kafa tasanın şeklini ciddi oranda düzeltmektedir. Bir diğer tedavi yöntemi ise kafatası düzeltici operasyonlardır.
Düz kafa sendromuna (bebeğin kafasının arka kısmındaki düzleşme) engel olmak için kullanılan bu yastıkların uzman önerisi olmadan kullanılmaması öneriliyor. Özellikle 'kafa şekillendirici yastık' adıyla internetten rastgele bir şekilde alınan yastıkların bebek için tehlike oluşturduğunun altı çiziliyor.
DÜZ KAFA SENDROMU ÖNLENMEZSE KALICI HALE GELEBİLİR
Bebekteki düz kafa sendromu çocuk 1 yaşına gelene kadar önlenmezse, asimetrik kafa yapısı kalıcı hale gelebilir. Bu sebeple bebeğin kafa yapısını düzeltebilmek için yapılması gereken yöntemlere mutlaka uyulmalıdır.
Aileler özellikle bu konuda çok tedirgin gelirler. Bu hastalarda kafa yapısı genellikle ilk 2 yıl içinde çocuk sağa sola dönmeye, yürümeye başladıktan sonra hep aynı yere bası durumu ortadan kalkınca kafatası tekrardan orijinal şeklini almaktadır.
baby plus Bebek Düz Kafa Yastığı, bebeklerin kafasının arka kısmının mevcut şeklini muhafaza etmeye yarar. Bebeklerin kafasının yanlış yatış pozisyonundan dolayı ve yanlış yastık kullanımından dolayı düz olmasını önler. Rahat uykuya dalmayı kolaylaştırır. Doğumdan itibaren kullanılabilir.
Sırt üstü yatırmak, en doğru yatış pozisyonudur. Ancak ilk 3 ay, kafa çok yumuşak olduğu için hiç sağ ve soluna yatmayan bebeklerin zamanla arka kafaları düzleşir. Sadece sağ ya da sol tarafa da yatırılırsa kafada ve yüzde simetri bozuklukları oluşur.
Düz kafa sendromu, başın arkasında veya yanında kafa şeklinde bir düzensizlik olarak kendini gösterir. Ebeveynler genellikle sekiz haftalık bebeklerde düz bir kafa fark ederler, bebeklerinin başının biraz geniş olduğunu, kulağın bir yandan öne doğru itildiğini veya kaşının daha belirgin olduğunu fark ederler.
Bebeklerde kafa şekil bozukluğunun nedenleri
Bebeğin anne karnındaki duruş pozisyonu nedeniyle görülebilmektedir. Normal doğumda bebeğin dışarı çıkabilmesi için forseps adı verilen özel bir cihazın kullanılması ile oluşabilir. Zor doğumlarda bebeğin geliş pozisyonuna bağlı olarak oluşabilir.
Özel olarak üretilen düz kafa yastıkları ile bebeğinizin sağlıklı kafa tası gelişimine destek olabilirsiniz. Bebek yastığının yıkanabilir özellikte olmasına dikkat edin. Zira küçük bebekler sık sık terler, ağlar, kusar ve diş çıkarma gibi olaylar nedeniyle salya salgılayabilirler.
Kafatası şeklinin normalin dışında bir şekilde oluşu veya yamuk ya da asimetrik oluşu mutlaka bir uzmanın görmesi gereken bir durumdur. Bu konuda danışılması gereken hekim, beyin ve sinir cerrahisi (nöroşirürji) uzmanı olmalıdır.
Kafatası estetiği genellikle yetişkinlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedaviden önce hasta ayrıntılı bir muayeneden geçer. Kafatasının pozisyonu ve şiddeti değerlendirilir ve bir tedavi planı hazırlanır. Üç boyutlu görüntüleme ile değerlendirilen kafatasının eğriliği, cerrahi yöntemlerle düzeltilebilir.
Endoskopik kapalı kafatası ameliyatı sayesinde bebekler hırpalanmadan daha küçük yaşta tedavi olabilmektedir. Endoskopik kapalı ameliyat sonrasında başlanılan kask tedavisi sayesinde de kapalı sütür nedeniyle bozulmuş olan kafatası şekli ortalama 6 ay gibi bir sürede normal formuna kavuşmuş olur.
Düz kafa sendromunun başlıca nedeni uyku pozisyonudur ve malumunuz, miniklerimiz uyuyarak uzun zaman geçirirler. Ancak ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmak için tüm bebeklerin sırt üstü yatırılması gerekir. Dolayısıyla bebeğiniz düz kafa sendromuna sahip olsa bile onu sırt üstü uyutmanız en güvenlisidir.
Düz kafa yastığı kullanım süresi doktor kontrolünde olması gereken bir durum haline geliyor. Ancak ortalama olarak 3 ile 18 ay arasında kullanımı ön görülüyor. Bebekler için 3 aylık olduktan sonra 1 yaşına kadar da tercih edilebiliyor.
Yastık enseyi ve boynumuzdaki iki ayrı eğriyi destekleyecek şekilde kullanılmalıdır. Yattığımız zaman baş hafifçe önde olmalı ve ensemiz boşlukta kalmamalı. Yastık genişliği omuz genişliğine uygun olmalı ve omuzlar hafifçe yastığın kenarına gelmelidir. Doğru yükseklik 10 ile 13 santimlik yüksekliktir.
Peki bu kafa yastığı nasıl kullanılmalı? Bebeğinizi sırtüstü yatırın ve bebeğinizin kafasını yastığın içindeki boşluk kısmına gelecek şekilde ayarlayın. Eğer bebeğiniz, sürekli kafasını bir tarafa çeviriyorsa arada diğer tarafa çevirmeye dikkat edin.
Türkiye'de düz kafa sendromunu genelde pediatristler, fizik tedavi uzmanları ve tortikolis, kraniosinostoz gibi özel durumlar da varsa çocuk nörolojisi ve beyin cerrahisi uzmanları takip eder. Yatış pozisyonunu düzeltme, boyun egzersizleri ve masaj tedavisi, tedavinin temelini oluşturur.
Bebekleri olası darbelerden bıngıldak korur
Yeni doğan ve bebeklerin başlarına aldıkları darbe eğer çok şiddetli değilse sorun yaratmaz. Çünkü bebeğin beyni, koruyucu bir zar ile bıngıldak bölgesinde koruma altına alınmıştır. Bıngıldak sanıldığı kadar hassas değildir ve koruyucu zarı sağlamdır.
Yenidoğan bebekte bıngıldağın çapı 2-5 cm arasındadır. En erken 3. ayda en geç 24. ayda olmak üzere çoğunlukla 12-18. aylarda kapanır. Bıngıldağın (ön fontanel) doğumda 1 cm den küçük olması veya 3. aydan önce kapanması durumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri