Cafer Çelebi‟nin 72 beyitlik “benefĢe” redifli kasidesi (Erünsal, 2018: 190) Ahmet PaĢa‟nın aynı redifli kasidesine naziredir.
Mehmet Akar'ın kaleme aldığı Benefşe romanı, Anadolu'nun bağrından çıkıp dünyanın dört bir tarafına bir zeytin dalı duyarlılığında uzanan, bir beyaz güvercin saffetinde kanat çırpan eğitim gönüllülerinin destanını anlatmaktadır.
Nazirecilik geleneği içinde önemli bir yere sahip olan “kerem” redifli kasidelerin ilki, nazire mecmualarına göre XV. yüzyılın büyük şairi Şeyhî tarafından yazılmıştır. Onu tanzir eden ilk şair Ahmed Paşa'dır.
Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi » Makale » Necâtî'nin “Âb (Su)” Redifli Kasidesi.
Ahmed Paşa Dîvânı'nın tertibi klasik divan tertibine uygundur. Ali Nihat Tarlan (1966) tarafından yapılan son neşre göre divanda 34 kaside, 4 mesnevi, 352 gazel, 2 terci-i bend, 1 terkib-i bend, 1 murabba, 14 kıta, 39 nazm, 27 tarih manzumesi ve 48 müfred ve matla bulunmaktadır (Karabey 1992: 17).
İlgili 23 soru bulundu
Şiirleri gayet ahenklidir ve aruz veznini çok ustaca kullandığı görülür. Kendi çağında "şairlerin sultanı" diye anıldığı bilinmektedir.Yazmış olduğu Kerem kasidesiyle ölümden kurtulmuştur. Bütün tezkereciler Ahmed Paşa'nin şiirlerinden takdirle bahsederler.
Öz: Divan şiirinin kurucu şairlerinden Ahmed Paşa, inişli çıkışlı hayatının zor dönemlerinde devlet büyüklerine isteklerini kasidelerle bildirmiş bir şairdir. Onun hayat hikâyesinde önemli bir eşik, Fatih Sultan Mehmed'e sunduğu kerem kasidesidir.
Türk divan şairi Necâtî'nin1 “döne döne” redifli ünlü gazeli, başın- dan sonuna kadar “döne döne” okunmaktadır.
Şiirin nazım şekli gazeldir. Türk edebiyatında gazeller 4-15 beyit arasında yazılmıştır.
Ahmet Fevzi Paşa, 1839 yılında firar ederek Osmanlı donanmasını isyan etmiş olan Mısır'a teslim etmesinden dolayı hain olarak tanınan bir denizci ve devlet adamı Ahmet Hamdi Paşa, II. Abdülhamit saltanatında 11 Ocak 1878 - 4 Şubat 1878 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı
*Dini ve tasavvufi konulardan çok, din dışı konularda şiirler söylemiş, aruzu başarılı bir şekilde kullanmıştır. *Fatih Sultan Mehmet'e yazdığı “güneş, kerem”, Cem Sultan'a yazdığı “benefşe, ab” redifli kasideleri ünlüdür.
“Kerem” redifli kasidelerde siyasi güç ve cömertliği, dini ve mitolojik kavramlarla/kişilerle ilişkilendirilerek yapılan övgüler ise “Şeyhî ve Ahmed Paşa'nın “Kerem” Redifli Kasidelerinde Dinî ve Mitolojik Kavramlarla/Kişilerle İlişkilendirilerek Yapılan Övgüler” başlığı altında incelenecektir.
Latîfî'nin çağdaşı olan şaire, Nesîmî'nin “Hüseynî” mahlasından hareketle Hurufîlik isnat ettiği düşünülebilir. Fakat Hüseynî mahlasını taşıyan ve hakkında bilgi verilen şairin, Hurufîliği nede- niyle Nesîmî ile karıştırılmış olabileceği ihtimalini göz ardı etmemek gerekir.
Sehî Tezkiresi'nde (İsen 1998: 62) Ahmed Paşa'nın Leylâ vü Mecnûn yazdığı belirtilse de bu mesnevî günümüze ulaşmamıştır. Şairin eldeki tek eseri Dîvân'ıdır. Dîvân'ında 34 kaside, 352 gazel, 2 terci-i bend, 1 terkib-i bend, 14 kıta, 39 nazm, 28 tarih manzumesi ve 48 müfred bulunmaktadır.
17. yüzyıl klasik Türk edebiyatı; Nefi, Nabi ve Şeyhülislam Yahyâ gibi tanınmış divan şairlerinin yanında, Evliya Çelebi, Naima ve Kâtip Çelebi gibi önemli nesir yazarları da çıkarmıştır.
Bu nedenle kendisine Arapça'da "deve kasabı" anlamına gelen Cezzar lakabı takıldı.
Şeker Ahmet Paşa, çağdaş Türk resim sanatı'nın temel taşlarından biri olarak değerlendirilmektedir.
Hayvan mersiyelerine ilk ve en başarılı örnek, XVI. yüzyılda verilir. Necâtî, ölen katırı için yazdığı ve “Mersiye-i Ester” adını verdiği bu mersiyede aslında padişahtan, ölen katırın yerine bir at talep eder.
“Necâtî” mahlasıyla yazdığı şiirleriyle ününü duyurmaya başladı. “Döne döne” redifli gazelinin Bursa'da şair Ahmed Paşa'ya ulaşması ve beğenilmesi bu döneme rastlar. Şiirleriyle Fâtih'in dikkatini çekince İstanbul'a giderek divan kâtipliğiyle görevlendirildi ve sultan için kasideler yazdı.
Hüsrev-i Rum olarak bilinen Necati, gençlik yıllarında şiir ve nesir yazmağa yönelmiş ve Edirne'den Kastamonu'ya gitmiştir. Orada hatla da ilgilenmiş ve şiirleriyle tanınmaya başlamıştır.
Redifi "Su" olduğu için bu şekilde adlandırılır. Fuzûlî bu kasidesini İslam peygamberi Muhammed'i övmek amacıyla yazmıştır.
Kerem Kasidesi 15. yüzyılda yaşamış olan Ahmet Paşa'nın eseridir. Ahmed Paşa hem gazel hem de kaside türlerinde başarılı eserler yaratmış; şarkı ve murabbada da olgun örnekler vermiştir.
Tezkireler, Ahmet Paşa'nın işlediği ahlaki bir kabahat neticesinde zindana atılmış olduğunu nakleder. Aşık Çelebi'nin, Meşa'irü'ş-şu'ara isimli tezkiresinde nakledildiğine göre Fâtih, Ahmed Paşa'yı önce katletmek istemişse de sonra kapıcılar odasına hapsettirmekle yetinmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri