Son günlerde gençlerimizin ölümüne neden olan ve halk arasında “Bonzai” olarak bilinen uyuşturucu madde FENAZEPAM; sentetik bir benzodiazepin türevi ilaç olması nedeniyle yasa dışı olarak çok ucuza kolayca üretilip ve satılmaktadır.
Genelde esrar en yaygın tespit edilen yasadışı uyuşturucu madde, benzodiazepinler ise en yaygın olarak rapor edilen psikoaktif ilaçlardır.
Alprazolam (Xanax), Clonazepam (Rivotril), Klorazepat (Tranxilene), Diazepam (Diazem, Nervium), Lorazepam (Ativan) psikiyatride sıklıkla tercih ettiğimiz benzodiazepin grubu ilaçlardır.
Benzodiazepinler, endişeli veya sıkıntılı insanlara verilir ve kimi uyku sorunlarının kısa süreli tedavileri için kullanılabilir. Duygularda dengesizlik (mania) yaşayan kişileri tedavi amacıyla doktorlar tarafından verilebilir.
Özetle, benzodiazepinler, uygun hastalara dikkatle yazıldığın da önemli terapötik ilaçlardır. Standart dozlarda, kısa süreli tedavi lerde toksisite ve bağımlılık söz konusu değildir. Yüksek dozlarda veya uzun süreli kullanımda toksisite ve bağımlılık riski fazla olan ilaçlardır.
İlgili 22 soru bulundu
Benzodiazepin yoksunluk sendromu, benzodiazepinleri tıbbi ya da eğlence amaçlı alan ve fiziksel bir bağımlılık geliştiren bir kişi, doz azaltma ya da bırakmaya maruz kaldığında ortaya çıkan belirti ve semptomlar kümesidir.
Benzodiazepinler: Uykuya dalma süresini kısaltır, uyku sırasında uyanmayı önlerler. Alprazolam (XANAX), lorazepam (ATİVAN), klonazepam (RİVOTRİL) bu amaçla kullanılmaktadır.
Benzodiazepinler, GABA-A reseptörüne etki ederek nörotransmitter olan gama-aminobütirik asidin (GABA) etkisini arttırırlar. Bunun sonucunda yatıştırıcı, hipnotik, anksiyolitik (anti-anksiyete), antikonvülsan ve kas gevşetici etkilere neden olurlar. Benzodiazepinler kısa, orta veya uzun etkili olarak kategorize edilir.
Etki süresi oldukça uzundur, eliminasyon yarılanma ömrü 18-50 saattir.
Diazepam, klorazepat dipotasyum, klordiazepoksit, prazepam, flurazepam gibi moleküllerden ülkemizde diazepam (Diazem), klorazepat dipotasyum (Tranxilene), klordiazepoksit (Klipaks) en çok bilinenleridir. Benzodiazepinlerin anksiyolitik etkileri oldukça güçlü olup kaygı, inhibisyon ve kaçınma davranışını engellerler.
Selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) anksiyete bozukluklarının tedavisinde etkili olan yeni grup antidepresan ilaçlardır. Yan etkilerinin azlığı nedeniyle tercih sebebidirler. Fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, sertralin, nefazodon, sitalopram, essitalopram bu grup ilaçlardandır.
Bu amaçla kullanılan; benzodiyazepin'lerden Alprazolam (Xanax 0.5 ve 1 mg), SSRI'lardan Paroksetin (Seroxat veya Paxil 20 mg), Sertralin (Lustral 50 mg) geniş vaka serili araştırmalarda etkinliği kanıtlanmış olan ilaçlardır.
Alprazolam, kaygı-endişe giderici (anksiyolitik) olarak ve panik bozukluklarında kullanılan benzodiazepin türevidir. Myasthenia gravis, akut dar açılı glokomda kontrendikedir. Gebe ve emziren annelerde kullanılmamalıdır. Xanax® ismi Pfizer firmasının ticari markasıdır.
Araştırmaya göre, dünyanın en tehlikeli uyuşturucu maddesi -kısaca meth olarak da bilinen- metamfetamin ya da amfetamin.
Esrar, eroin, amfetamin-metamfetamin, kokain, kubar, haşhaş, afyon, bonzai (sentetik kenevir) vs. isimlerle tanınırlar ve genellikle bitkisel kaynaklı maddelerden elde edilirler. Bazıları sağlık açısından zararlıdırlar. Dünyada hızla yayılmaya başlamıştır ve günümüzde daha çok gençler arasında yaygındır.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
1- Benzodiazepinler: Santral depresan etkileri sebebiyle çok farklı endikasyonlarda kullanılan önemli bir ilaç grubudur. Primer olarak, - sedatif-hipnotik, - anksiyolitik, - antikonvülsan ve - anestezik olarak kullanılırlar. Yüksek dozlarda uygulandıklarında çizgili kas gevşetici etkileri ortaya çıkar.
Gama-aminobütirik asit reseptör agonistleri olan barbitüratlar ve benzodiazepinler en sık kullanılan sedatif-hipnotik ilaçlardır. Kötüye kullanım, ilaçilaç etkileşimleri ve uygun olmayan dozda alımlar toksisiteye neden olur. Zehirlenme, merkezi sinir sistemi depresyonuyla karakterizedir.
Sedatif ve Antikonvülzan Etkili Benzodiazepin Türevleri
Ayrıca bileşiklerde ikincil etki olarak analjezik etki de saptanmıştır (21).
Tanımı Benzodiazepinler, öncelikle anksiyete tedavisinde kullanılan bir ilaç sınıfıdır, ancak aynı zamanda diğer bazı durumların tedavisinde de etkilidirler. Sedasyon üreten, uykuya neden olan, kaygıyı azaltan ve nöbetleri önleyen depresanlar.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Klinik Farmakoloji: Oral uygulamadan sonra hızla emilir. 1-2 saatte en yüksek plazma konsantrasyonlarına ulaşır. Plazma düzeyleri, dozla doğru orantılıdır. Yarılanma süresi 12-15 saattir.
Uyku ilaçları ve sakinleştiricilerin baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi, kas gevşemesi ve yorgunluğu, mide bulantısı ve ishal gibi hoş olmayan yan etkileri vardır.
NERVİUM'u alkollü içkilerle birlikte kullanmaktan sakınınız, uyuklamaya neden olabilir. Çapraz hassasiyet: Benzodiazepinlerden birine karşı hassasiyet mevcutsa diazepam için de söz konusudur. Genel uyarılar: İlaç bağımlılığına predispozisyonu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri