Beyanname gönderme yetkisi olan ortaklar, sözleşme yaparak veya kendi kullanıcı kodu ve şifreleriyle giriş yaparak beyannamelerini gönderebileceklerdir. Beyanname gönderme yetkisi bulunmayan ortakların beyannameleri ise sözleşme yapmış olduğu meslek mensubu ya da meslek odası aracılığıyla gönderilebilecektir.
Kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarınıza ilişkin gelir vergisi beyannamelerinizi, GİB "HAZIR BEYAN SİSTEMİ" sistemiyle (hazirbeyan.gib.gov.tr) adresinden ya da mobil (HAZIR BEYAN) uygulaması üzerinden kolaylıkla gönderebilirsiniz.
Peki, e-Devlet tapu beyanı nasıl yapılır ? E-Devlet üzerinden tapu beyanı yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/tapu-tasinmaz-beyan adresine tıklayıp T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaparak emlak beyan işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
Beyannamelerinizi göndermek için önce paketlemeniz gerekir. Daha sonra www.gib.gov.tr adresinden erişeceğiniz e-Beyanname sitesine kullanıcı kodu ve şifrenizle giriş yapın. Seçiniz (Browse) butonuna tıklayarak göndereceğiniz paketi seçerek, gönder butonuna basın. Paket gönderme işleminiz tamamlanmıştır.
Beyanname, vergi dairesine veya vergi dairesi tarafından belirlenen bir vergi idaresine gönderilir ve vergi ödemesi yapılır. Beyanname, vergi ödemesi yapılması gereken miktarın hesaplanması ve ödemesi için gerekli bilgileri içeren bir belgedir ve genellikle yıllık olarak düzenlenir.
İlgili 42 soru bulundu
Vergi dairesine elden veya posta ile beyanname vermek yerine çok daha da kolayı evden çıkmadan internetten beyanname vermek. Ödeme de internetten yapılabiliyor. Kira geliri (gayrimenkul sermeye iradı) elde eden bir mülk sahibi aşağıdaki 10 adımı izleyerek beyannamesini doldurabilir.
Kişi ya da kurumlar beyannamelerini vergi dairelerine kendileri teslim edebilir. Mükellefler beyannameleri ikamet ettikleri ile ait vergi dairesine vermelidir. Beyannameler aynı zamanda posta yoluyla da vergi dairelerine iletilebilir.
3568 sayılı Kanuna göre yetki almış meslek mensuplarına imzalatmaları zorunludur. Gelir veya kurumlar vergisi beyanname ve eklerini yeminli mali müşavirlere tasdik ettiren mükelleflerin, beyannamelerini ayrıca serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavirlere imzalatma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Taşınmaz mal bilgileri ile taşınmazın bağlı olduğu belediyelere giderek Emlak Servisi biriminden gerekli bilgiler öğrenilebilir. Emlak beyannamesi, aynı zamanda internetten de verilebilmektedir. Emlak beyannamesini internetten vermek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi sayfasına göz atılabilir.
Özel tüketim vergisi, özel iletişim vergisi ve şans oyunları vergisi mükellefleri, yukarıda yer alan hadlerle sınırlı olmaksızın Özel Tüketim Vergisi Beyannamesi, Özel İletişim Vergisi Beyannamesi ve Şans Oyunları Vergisi Beyannamesini elektronik ortamda göndermek zorundadırlar.
Gümrük beyannamesi, ihracatta gümrük mevzuatı gereğince doldurularak, ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylandıktan sonra gümrük idaresine sunulmuş olan belgedir. Gümrük Beyannamesi doğrudan doğruya mal sahipleri ve kanuni mümessilleri ya da vekilleri tarafından düzenlenir.
Beyanname Nereden Alınır? Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinin ilgili bölümünden beyannameye ulaşabilirsin. Belgeye, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Hazır Beyan Sistemi üzerinden online olarak ulaşabilirsin.
e-Beyannameleri Kimler Gönderebilir? İl özel idareleri, katma bütçeli idareler ve diğer kamu kurumları e-Beyanname gönderebilir. Avukatlar, serbest muhasebeciler, mali müşavirler, yeminli mali müşavirler ve gayrimenkul sermaye iradı mükellefleri de e-Beyanname gönderebilir.
www.intvd.gib.gov.tr adresinden e-beyanname sayfasına tıklanarak, kullanıcı kodu parola ve şifre yazılarak sisteme giriş yapılır.
Beyannameyi, bağlı bulunduğunuz vergi dairesine elden verebileceğiniz gibi posta yolu ile taahhütlü ya da iadeli taahhütlü olarak da gönderebilirsiniz. KDV beyannamesi tam otomasyona geçmiş vergi dairelerine internet vergi dairesi aracılığı ile e-Beyanname şeklinde de düzenlenebilir.
Emlak Beyannamesi Nedir? Kişi ve kuruluşların sahip oldukları taşınmazları, belediyelerin ilgili birimlerine bildirmesi işlemine emlak beyannamesi ya da emlak beyanı denir. Emlak beyannameleri, taşınmaz mallar üzerinden elde edilen kira vb. kazançlarla ilgili bildirileri kapsar.
özel usulsüzlük cezası kesilir. Özel usulsüzlük cezası kesilmesine rağmen mecburiyetleri yerine getirmeyenlere yeniden süre verilerek bu mecburiyetleri yerine getirmeleri bildirilir. Verilen sürede bu zorunlulukların yerine getirilmemesi halinde yukarıda yazılı özel usulsüzlük cezaları bir kat artırılarak uygulanır.
Gelir Vergisi Beyannamesi'ni Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sitesinin Beyanname Formları sayfasından temin edebilirsiniz. Eğer e-beyanname uygulamasını kullanıyorsanız beyannameyi elektronik ortamdan, gelir vergisi beyannamesi son günü saat 24:00'e kadar da gönderebilirsiniz.
Ancak, bu mükellefler isterlerse YMM'lere tam tasdik yaptırabilirler. Beyannamelerini SM veya SMMM'lere imzalatmak zorunda olanlar bir YMM ile tam tasdik sözleşmesi imzalayarak kendileri beyannamelerini vergi dairesinden şifre alarak verebilirler.
Vergi beyannamelerinin verilmemiş olması re'sen takdir sebebi olup usulsüzlük cezası iki kat olarak kesilir. (VUK, 352) Vergi beyannamesi süresinde verilmezse mükellefe hem usulsüzlük cezası hem de verilmesi gereken beyannamede ödenecek vergi varsa mükellefe hem usulsüzlük hem de vergi ziyaı cezası kesilir.
Basit usule tabi olan mükelleflerin, sistemi kullanmaya başlayacakları takvim yılından önceki ayın son gününe kadar (bu gün dâhil) www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden veya gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi aracılığıyla başvuru yapmaları gerekmektedir.
Gelir vergisi mükelleflerinin beyan dönemi 1 Mart 2023'de başlayacak. 2022 yılında “ticarî, ziraî, ücret, serbest meslek, gayrimenkul ve menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iradı” sahipleri, istisna ve muafiyet ile toplama yapılmayan haller dışında gelirlerini beyan edip, hesaplanan vergiyi ödemekle yükümlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri