Kühne doğal beyaz sirke, çok amaçlı kullanıma uygundur. Sebze ve meyvelerde, buzdolabı, çamaşır - bulaşık makinesi, kristal, cam eşya, kesme tahtası, banyo, yer ve fayans temizliğinde kullanabilirsiniz. Gümüşleri parlatmada da kullanılabilir.
Sirke Karbonat ile Temizlik
Bu karışım ile fayansların arasındaki sararmış alanları kolayca temizleyebilir, fayans aralarının kirli görünümünden kurtulabilirsiniz. Ayrıca dibi tutan tava ve tencerelerinizi de bu karışımla temizleyebilirsiniz.
Sirke asidik, karbonat ise zayıf bir madde. İkisi karıştırıldığında birbirlerini etkisiz hale getiriyorlar. Hiçbir işe yaramayan bu karışımı kapalı bir kapta karıştırırsanız patlamaya neden olabilir.
Genellikle ev temizliğinde kullanılan beyaz sirke hijyen amaçlı çok fazla tercih edilmektedir. Yüzey temizliği, banyo/ mutfak temizliği ve camların temizliğinde kullanılan beyaz sirke, beyaz eşyaların da temizliğinde kullanılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Çamaşırların daha yumuşak olmasını sağlıyor
Durulamadan hemen önce yarım su bardağı beyaz sirke kullanarak onları yumuşacık bir şekilde makineden çıkarabilirsiniz.
Beyaz sirke, çamaşırların üzerine sinen küf ve sigara kokularını çıkarmak için de idealdir. Bunun için makinenin yumuşatıcı kısmına 1 bardak beyaz sirke dökebilirsiniz. Makinenin yumuşatıcı kısmına konan yarım bardak beyaz sirke, çamaşırlardaki deterjan kalıntılarının giderilmesine de yardımcı olur.
Temiz bir sprey şişesinin içine 1'e 1 oranında sirke ve su koyun. (Beyaz sirke, elma ya da üzüm sirkesi kullanabilirsiniz. Sonrasında cam temizlemeye uygun bezler, yumuşak yüzeyli süngerler ya da çeksil gibi malzemelerle güzelce silin.
Beyaz Sirke Kullanın
Tuvalet kâğıdına birkaç damla sirke damlatın ve kâğıdı direkt olarak leke üzerine koyup 1 gece bekletin. Ertesi gün lekelerden kolaylıkla kurtulduğunuzu göreceksiniz.
Beyaz sirke temizlik suyu içerisine eklenerek tüm yer yüzeylerinin temizliğinde kullanılabilir. Doğal bir dezenfektan olan ve asit içeren beyaz sirke ile banyo temizliği yapılabilir.
KARBONAT + SİRKE = SU (ETKİSİZ TEMİZLİK)
Burada sirkede bulunan asetik asit ve kabartma tozu içerisinde bulunan sodyum bikarbonat tepkimeye girer ve karbonik asit oluşur. Kararsız yapıdaki karbonik asit, karbondioksit ve suya ayrılır. Karbondioksit havaya karışır ve elimizde sadece aşırı seyreltik sodyum asetat kalır.
Sebebi sirke kullanmanızdan başkası değil. Ayrıca sirke, hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlar ve çıtır çıtır bir kıvamda olmasına da yardımcı olur.
Beyaz sirke de leke çıkarma noktasında verimlidir. Ilık su içerisine sirke ekleyebilir sonrasında bu karışım ve bez yardımıyla lekeyi silebilirsiniz. Etkili bir yöntem olmasının yanında, inatçı lekeler üzerinde de başarılıdır.
"Yanlış uygulamalardan biri, sirkeli suyla duş almak. Bu uygulama vücudumuz için çok yanlış. İleri derecede kızarıklık, kuruluk ve tahriş yapabilir. Vatandaşlarımızdan kesinlikle böyle bir şey yapmamalarını istiyoruz.
Özellikle beyaz sirke ev temizliğinde çok tercih edilir. Camlarınızı tertemiz yapabilen bu ürün doğal bir dezenfektandır. Bunun yanı sıra yer yüzeylerinde kullanılan bu sıvıyı banyo temizlerken de kullanabilirsiniz. Ev temizliğinin yanı sıra kıyafetleriniz için de tercih edebilirsiniz.
Tuvaleti yıkamayın. Sirke ve soda solüsyonunu leke gidene kadar bir veya iki kez daha çalkalayarak 30 dakika kadar bekletin. Leke kalırsa, tuvalet fırçası veya sert kıllı naylon bir fırça ile ovalayın. Durulamak için tuvaleti yıkayın.
Yani öncelikle normal banyo yapılmalıdır. Banyodan çıkmadan hemen önce durulama suyuna yaklaşık yarım çay bardağı sirke konulur. Mümkünse elma sirkesi tercih edilmelidir. Sirkeli su, yavaş yavaş cildin üzerine dökülür.
Klozetin suyunu boşaltıyoruz kireçli bölgeye bol miktarda karbonat dökün ve 15 dakika dokunmayın. Daha sonra limon suyunu karbonatlı bölgelere dökün ve klozet fırçasıyla ovun ve sifonu çekin. Haftada 2 kez bu yöntemi uyguladığınızda klozetinizin pırıl olur. Ve yine klozetin suyunu boşaltıyoruz.
Tuvaletin her tarafına sıkılır ve 30 dakika bu şekilde bekletilmelidir. Sirke küfü, pasları ve oluşan tüm kirleri temizleme konusunda faydalıdır. Sirke ayriyeten bakterilerin yok edilmesi adına fayda sağlar. Özellikle sprey şişe içinde kullanım yapılırsa tuvalette ulaşılması oldukça zor alanlara sıkılması sağlanır.
İşte elma sirkesini duş alırken suya eklenizin cildinize faydaları…" Elma sirkesi vücudumuzdaki pH seviyesini dengeler. Bu nedenle cildiniz fazla kuruyorsa ya da çok çabuk yağlanıyorsa bu durumları sonlandırmak için duş alırken durulanma suyunuza birkaç damla elma sirkesi damlatmalısınız.
Duşakabindeki kireç ve su lekesini çıkarmak için, öncelikle ortamın pH değerini dengede tutmak gerekir. Bunun için, karbonatlar ve sirke çözeltisi kullanmak en etkili yöntem olacaktır. Karbonatlar ve sirke, duşakabin lekelerini tümden ortadan kaldırmada oldukça başarılıdır.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Deterjan ve sabun artıklarından korkmayın!
Bu noktada da bulaşık makinesine sirke koymak, etkili çözümlerden biri haline geliyor. Yine beyaz sirke bu konuda içinizin rahat etmesini sağlayacak en doğal malzeme olarak karşınıza çıkıyor.
Önce beyaz sirke tüm görevlerde etkili olacaktır. Bir kapta 500 ml beyaz sirke, 200 ml ılık su ve bir çorba kaşığı bulaşık deterjanı karıştırın. Kanepeyi ovalamadan önce iyice sıktığınız bir süngeri alın. Temiz suyla nemlendirilmiş bir bezle durulayın, ardından temiz, kuru bir bezle kurulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri