Yüksek dereceli beyin tümörlerinde ana tedavi yöntemi cerrahi çıkarım olup, cerrahi sonrası kemoterapi (ilaç tedavisi) ve radyoterapi (ışın tedavisi) yöntemleri kullanılır. Tedavinin amacı, kitleye bağlı bulguları ortadan kaldırmak ve tümör büyümesini kontrol altına almaktır.
Beyin dokusuna yerleşen tümörün tamamı cerrahi operasyon ile çıkarılır. Kötü huylu tümörlerde tek başına yeterli olmayabilir. Radyoterapi Tedavi Yöntemi: Radyoterapi yönteminde X ışınları ve gama ışınları kullanılarak tümörün boyutu küçültülür ve daha sonra küçülen tümör cerrahi müdahale ile çıkarılır.
Çünkü her beyin tümörü ölümcül olmadığı için erken teşhis ile tümör kontrol altına alınabilmektedir. Yavaş büyüyen tümörlerde beyin tümörütedavisi için kullanılan cerrahi işlemler ile tümör tamamen çıkartılırsa tedavi sonucu iyi olur. Âmâ kötü huylu ve hızla büyüyen tümörlerde ise 3 tedavi yöntemi vardır.
Beyin tümörlerinin tedavisinde; “Cerrahi”, “Radyoterapi”, ve “Kemoterapi” kullanılabilir. Radyoterapi (ışın tedavisi) yüksek enerjili ışınlar kullanılarak kanser hücrelerini öldürür. Antikanser ilaçlarının kullanılmasına ise Kemoterapi denir.
Ameliyat iyi huylu beyin tümörlerinde tam bir iyileşme sağlayabilir. Kanserleşen tümörlerde ise çevre dokulara ya da vücudun başka yerlerine yayılma söz konusudur. Bu nedenle tek başına ameliyat ile tedavi edilemeyebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde beyin tümörlerine ameliyatsız çözüm sağlayan hatta bazı psikolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılan Gamma Knife ünitesi sayesinde bugüne kadar 10 binin üzerinde hasta tedavi olanağı yakaladı.
Bir kısmı ölümcüldür. Bazıları iyi huyludur ve ameliyatla çıkartılır. Bazılarının ameliyat edilmesine bile gerek yoktur.
Bu da ameliyatla tamamen çıkarılabilmelerini mümkün kılar. Menenjiomların büyük bir çoğunluğu 2 cm'den küçük olur. Ancak 5 cm'e kadar, hatta beynin dörtte birini kaplayacak kadar büyük menenjiomlara rastlanabilir. Tümör ne kadar büyürse beyin fonksiyonlarını da o derece tehdit eder.
Ukraynalı 2 yaşındaki Nikita'nın beyninde portakal büyüklüğünde tümör tespit edildi. Ülkesinde yapılan tüm tedaviler yetersiz kalan Nikita, İstanbul'daki ameliyatla sağlığına kavuştu.
Beyin tümörleri, tedavi edilmezse ve kontrol altına alınmazsa ölümcül olabilir. Ancak tümörün türü, evresi, büyüklüğü ve tedaviye verilen yanıta bağlı olarak hastaların yaşam süresi değişebilir.
Evre 4'te ise çevre dokulara yoğun dağılım görülür. Erişkinlerde en sık görülenidir. Hızlı ilerleme gösterir ve hastalığın seyri kötüdür. 1 yıllık sağ kalım oranı %20; 2 yıllık sağ kalım oranı %10 olarak öngörülmektedir. Bu evrede tümör cerrahi ile temizlenememektedir.
Beyin tümörü, kafatasında içinde oluşarak basınca neden olabilir. Bundan dolayı baş ağrısı, şiddetli olabilmektedir. Bunların yanında kol ve bacaklarda güçsüzlük, dengesizlik ve görme, işitme bozuklukları yaşanabilir.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor.
3. evre beyin tümörü çok hızlı ilerler ve tedavide başarı oranı daha düşüktür. Kafa içi basınç ve ödemin artmasına bağlı olarak bulantı, kusma, baş ağrısı gibi belirtilerde artış görülür. Radyoterapi ve kemoterapi gibi yöntemler ile tümörü küçültmek önceliktir.
Beyin tümörü büyüdükçe ağrının sıklığı ve şiddeti artar. Baş ağrısı şikayeti, gece saatlerinde şiddetlenir ve kişi sabah uyandığında da baş ağrısı şikayeti olur. Eğilmek, öksürmek gibi kafa içi basıncın artmasına yol açan eylemler, baş ağrısının şiddetlenmesine yol açar.
Çok daha tehlikeli olan kötü huylu tümörler hayati tehlikeye yol açabilir. Hızlı büyürler ve çevredeki dokulara sıçrayarak zarar verebilirler.
Beyindeki tümörün yayılımı
Beyinden başka bir yere atlamazlar ama başka bir bölgeden beyne atlayan tümörler çok sık görülür.
Tüm tümör dokusu ameliyat esnasında alınmış, geride tümör bırakılmamış olsa dahi, hemen hemen tüm yüksek dereceli beyin tümörleri nüks eder.
Kanser hücreleri genellikle beyine kan yoluyla gelir. Beyne ulaştıktan sonra bu hücreler bir ya da birden fazla tümöre neden olabilirler. Vücüdun herhengi bir yerindeki tümörden kopan hücreler kan veya lenf sistemine girerler. Buradan gittikleri ilk yer akciğerlerdir, daha sonra diğer organlara da gidebilirler.
Bu konuda farklı görüşler olmakla birlikte, bilimsel olarak stresin kansere yol açtığını kanıtlayan hiçbir çalışma yoktur.
İyi huylu tümörler kanser hücreleri içermeyen gruptur. Genellikle çıkartılabilirler, tekrarlamazlar ve etraftaki normal çalışan dokulara yayılıp onların fonksiyonlarını bozmazlar. İyi huylu beyin tümörlerinin iyi sınırları vardır ve cerrahi ile çıkartılabilirler.
İyi huylu beyin tümörlerinde kanserli hücre bulunmamaktadır. Bu tip tümörler genelde ameliyat ile alınır ve bir daha tekrarlamazlar. Benign tümörlerin kenarları ve sınırları net olarak görülebilmektedir. Çevresindeki sağlıklı dokulara sıçrama eğilimi göstermezler ve vücudun diğer noktalarına yayılmazlar.
Beyin Tümörü Ameliyatı Kaç Saat Sürer? “Beyin tümörü ameliyatı kaç saat sürer?” diye merak ediyorsanız bu ameliyatların 5 ile 14 saat gibi bir sürede gerçekleştiğini bilmelisiniz.
Beyin tümörü ameliyatı sonrası bazı hastalar direkt eve taburcu edilirken, bazıları için ek Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon gerekebilir. Beyin tümörü ve beyin ameliyatı kişinin fiziksel becerileri, bilişsel fonksiyonları ve psikolojisini etkileyebilir; fonksiyonel kayıplar ve sonucunda felç görülebilir.
•
İşlem sırasında etraf beyin dokusuna hasar verme gibi bir risk mevcuttur. Mikrocerrahi yöntemler ile bu risk son derece azdır. Ancak beyinin fonksiyonel bölgelerinde yerleşmiş tümörler için risk diğer bölgelerde yerleşen tümörlere oranla daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri