Beykoz, İstanbul'un bir ilçesidir. Çatalca-Kocaeli bölümünün Kocaeli Yarımadası batısında yer almakta olup; batıdan İstanbul Boğazı, doğudan Şile ilçesi, kuzeyden Karadeniz ve güneyden de Çekmeköy, Üsküdar ve Ümraniye ilçeleri ile çevrelenmiştir.
İSTANBUL'UN ANADOLU YAKASI'NDA HANGİ İLÇELER VAR? Anadolu Yakasındaki İlçeler: Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar olmak üzere 14 tane ilçeye sahiptir.
Karşısında Rumelihisarı, kuzeyinde Kanlıca, güneyinde Kandilli bulunuyor. Adını 1395'te Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan Anadolu Hisarı'ndan alıyor. Beykoz'un günümüzde dahi müstesna semtlerinden biri olan Kanlıca, İstanbul Boğazı sahilinde, Emirgan'ın karşısında, Anadoluhisarı ile Çubuklu arasında yer alıyor.
İstanbul Beykoz Avrupa mı Anadolu yakası mı? Beykoz ilçesi hakkında tüm detayları sizler için derledik. İstanbul Anadolu ve Avrupa yakası olmak üzere ikiye ayrılıyor. Beykoz şehri de Anadolu yakasında bulunan bir ilçedir.
Anadolu Yakası'nda Boğaz'ın kıyısında bulunan; koruları, sahili ve tarihiyle Paşabahçe'den başlayıp Beykoz'a kadar devam eden sahil şeridi, hafta sonu için alternatif bir yürüyüş rotası sunuyor.
İlgili 28 soru bulundu
Köprü kurulmadan önce ormanlık bir alan iken, köprü kurulduktan sonra Anadolu Yakasının en önemli iş ve yaşam merkezlerinden biri olmuştur. Boğaz'a kıyısı olan semtin pazarı, piknik alanları da semt için önemli bir yere sahiptir.
Üsküdar, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bulunan bir ilçesidir. Kuzeyden Beykoz, kuzeydoğudan Ümraniye, doğudan Ataşehir, güneyden Kadıköy ilçeleri ve batıdan İstanbul Boğazıyla çevrilidir.
Rivayete göre Farsçada köy anlamına gelen kos sözcüğünün Türkçe bey sözcüğüne eklenmesi sonucunda ortaya çıkan Beykos (Beyköyü) sözcüğü kentin adı olarak kalmıştır. Beykos zamanla Beykoz'a dönüşmüştür.
Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir.
Başakşehir, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan Başakşehir ilçesine bağlı 11 mahalleden biridir. İdari sınırlarına bakıldığında doğusunda Kayabaşı; batısında Başak; güneyinde Ziya Gökalp; kuzeyinde ise Arnavutköy ilçesine bağlı İstiklal mahalleleri bulunmaktadır.
BEYKOZ'DA YAŞAM
İstanbul'un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Beykoz yaşam kalitesi yüksek ilçelerin başında gelir. Geniş yeşil alanlara sahip olan ve Marmara Denizi ve İstanbul Boğaz'ı ile çevrelenmiş olan ilçe şehrin en huzurlu ve sakin bölgeleri arasında yer alır.
Beykoz İlçesi İstanbul'da yer alan ve Marmara fay hattına yakınlığı sebebiyle deprem riski bulunan bir bölgedir. Özellikle 1999 Marmara Depremi gibi büyük depremlerin yaşandığı İstanbul'da, Beykoz İlçesi de deprem riski olan bölgelerden biridir.
Üsküdar Beykoz Metro Hattı, 20 kilometre hat üzerinde 13 istasyondan oluşuyor. Üsküdar Beykoz metro hattı açıldığında iki semt arasında yolculuk süresini 22,5 dakikaya indirecek.
İstanbul'un, Boğaziçi'nin, Anadolu Yakasının en şirin ilçelerinden birisi olan Beykoz, hala müstakil bir tarihinin yazılmasını beklemektedir.
Günümüzde kültür, sanat, iş ve eğlence merkezi olan Beyoğlu İlçesi, Bizans döneminde yerleşim alanı olmayan, bağ ve bahçelerle kaplı bir yerdi. İstanbul yakasında bulunan Bizanslılar buraya 'karşı yaka' anlamına gelen 'Pera' adını vermişlerdir.
Avrupa yakasında yer alan ilçelerden biri olarak günümüzde tercih edilen bir ilçedir. Özellikle turistlerin çok ziyaret ettiği Eminönü ilçesi, İstanbul Avrupa yakasındadır.
İki yakadan oluşan İstanbul'da, hangi ilçelerin hangi yakada olduğu merak edilen bir konudur. Özellikle “Şişli hangi yakada?” sorusu ile sıkça karşılaşılır. Şişli, İstanbul Avrupa Yakası'nda yer almaktadır. Beşiktaş ve Kağıthane'ye komşudur.
Beykoz Belediyesi'nin baştan sona yapımını üstlendiği Sahil Düzenleme Projesi sonrası İBB, yeni düzenlenen sahile el koydu. Beykoz Belediyesi'nin 7 milyon lirayı aşkın bedelle yapımını tamamlayarak vatandaşların hizmetine açtığı Beykoz Sahiline, İstanbul Büyükşehir Belediyesi el koydu.
Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre Beykoz Paşabahçe'de 1922 yılında alkollü içki üretim tesisi olarak faaliyete geçen tesis, 1933 yılında devlet tarafından satın alınarak TEKEL İçki Fabrikası olarak çalıştırılmaya başlandı. Tekel'in 2004'te satılmasıyla birlikte üretime son verildi.
Antik çağın “Khrisopolis”i, Perslerin “Hrisopolis”i Roma Döneminin “Scutari”si Bizans'ın Skudarium”u, Farça'nın “Askadar”ı, Evliya Çelebi'nin “Eski Dar”ı ve Türkler'in Sevgili Üsküdar'ı… 1867'de Sancak olmuştur. 1924 yılında il, 1926 yılında ilçe olmuştur.
Günümüzde Altunizade
Mahallenin ismi, günümüzde İstanbul Boğaz Köprüsü'nün Anadolu Yakası çıkışı olmasıyla meşhurdur.
Çengelköy İstanbul'un Üsküdar ilçesi sınırları içinde Boğaziçi'nin Anadolu yakasında Vaniköy ile Beylerbeyi arasında bulunur ve eskiden yüksek gelirlilerin oturduğu en lüks ve pahalı semtlerinden biriydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri