Duygusal tepkilerimiz amigdala üzerinde şekillenir. Mutluluk, heyecan, öfke, endişe ve diğer duygularımızın kontrol merkezi amigdaladır. Amigdala, hatıralara duygusal içerik ekleyerek hipokampus ile etkileşime girer.
Amigdala:Talamus gibi amigdala da beynin iki tarafında da bulunan bir yapıdır. Duygu ve içgüdülerimizi bunlara bağlı olarak da tepkilerimizi yöneten merkez amigdaladır. Korku, öfke, şiddet gibi ani gelişen duyguların yönetim merkezi olan amigdala aynı zamanda hayatta kalma dürtülerinin de temel merkezidir.
Hipotalamus: Duygusal tepkileri kontrol etmenin yanı sıra, ayrıca hipotalamus cinsel tepkilere, hormon salınımına ve vücut sıcaklığını düzenlemeye de katılır.
Amigdala çalışmazsa korkmamıza neden olacak uyaranlar belleğe kaydedilmez. Amigdalanın çalışmaması halinde kişi hiçbir şeyden korkmaz. Bu durum hayatı büyük tehlikeye atabilir.
Amigdala kaçağı genelde aşırı duygusal, aşırı korku ve öfkeye dayalı karşılaşmalar sonucu olmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Sakin kalmanın en iyi yolu, nefes egzersizleridir. Yavaş ve eşit şekilde nefes alın. Amigdala kaçağını önlemenin bir başka yolu da farkındalıktır. Yalnızca şimdiki ana odaklanın, geleceğe veya geçmiş sorunlara değil.
Amigdala başta korku olmak üzere öfke, mutluluk, şaşkınlık gibi temel duygular, hafıza ve sağ kalım ile ilgili dürtülerin denetiminden sorumludur, duygusal hafıza ve duygusal tepkilerin oluşmasını sağlar; duygusal olarak etrafımızdaki birçok şeyi tanımamıza yardımcı olur.
Beyindeki hipokampus bölgesi, öğrenme ve hafıza kullanımında kritik bir bölgedir ve özellikle bu tür tehlikelere karşı oldukça savunmasızdır. Araştırmalar, iltihaplanmanın motivasyona ve zihinsel çevikliğe bağlı beyin sistemlerini olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermiştir.
Beynin her iki tarafında bulunan amigdala; kişinin öfke, şiddet, endişe, kaygı ya da korku gibi ani duyusal algılarını yönetir.
Ödül yolu beynin merkezindeki ventral tegmental alan adlı bir bölgeden başlıyor. Burada nöronlar sarsıcı bir haz verip kişinin çok iyi hissetmesine sebep olan dopamin nörotransmitterlerini(sinir hücreleri arasında iletimi sağlayan kimyasal maddeler) salgılıyor.
Yapılan araştırmalar Duygusal Zeka konusunda, amigdala ( korku, kaygı bölgesi) ile düşünce ve karar verme süreçlerimizi yürüten ön lob da denilen prefrontal korteksin(PFC) ve aynı zamanda bilinçlilik, duygu farkındalığı ve regülasyonu, empati, şefkat gibi duygularla ilişkili olan insula bölgesinin rol oynadığını ...
Aşırı panik, nefret, kırgınlık, neşe gibi duygular kalp ritmini etkilemektedir. Kaygı ve stres anında kalp ritmi de artar ve vücuda daha fazla kan pompalanmaya başlanır.
Sadece olumsuz duygular değil sevgi, şefkat, aşk, takdir gibi duygular da kalpte farklı bir ritim üretiyor. Bu olumlu duygular bizi stresten uzaklaştırırken kalp ve damar sistemimiz ile genel sağlığımız üzerinde olumlu etki yaratıyor.
Uç beyinde bulunan duyu merkezlerine iletir.
Kaygı, bizi tehlikeden koruyan ilkel, duygusal beynimizin (limbik sistem) bir parçasıdır. Beynin bu alanı, özellikle de amigdala, bizi tehlikelere karşı uyarmak için kullanılır. Savaşmak ya da tehlikeden kaçmak için bir mesaj gönderir. Beyinde 3 bölge hipokampüs, amigdala ve korteks kaygıdan sorumludur.
Beynin her bölgesi farklı işlevleri organize eder. Duygulardan ve sevgiden orta beyin sorumludur. Yani sevgi orta beyin tarafından algılanır. İnsan sevdiğini görünce orta beyin kalbin daha hızlı ve güçlü atmasına neden olan kimyasalları salgılattırır.
Beynimizin hormonlar ile ilgili kısmı olan hipotalamus, olağan dışı bir durum algıladığında hipofiz bezine adrenalin hormonunun salgılanması gerektiğine dair bir uyarı gönderir ve akabinde "savaş, kaç ya da saklan" komutunu vücuda sağlayan sempatik sinir sistemi devreye girer.
Psikolojik korku, okuyucuları, izleyicileri veya oyuncuları korkutmak, rahatsız etmek veya germek için zihinsel, duygusal ve psikolojik durumlara dayanan bir korku ve psikolojik kurgu alt grubudur.
Panik Atak: Ani ve yoğun korku, beraberinde panik atakları meydana getirebilir. Bu esnada göğsünüzde ağrı hissedebilir, vücudunuzda ter boşalması yaşayabilir, kalp atışlarınızda hızlanma gözlemleyebilirsiniz. Bazen süreç boğulduğunuzu ya da kalp krizi geçirdiğinizi düşünmenize sebep olacak kadar ağır seyredebilir.
Depresyonda önemli rol oynayan alanlar amigdala, talamus ve hipokampustur (bkz. Şekil 1). Araştırmalar, bazı depresif insanlarda hipokampusun daha küçük olduğunu gösteriyor.
Prof. Dr. Uludüz, “Yalnızlık ve stres sadece beyin fonksiyonlarını etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda beyin hacminin küçülmesine de yol açarak bunama riskini artırıyor'' dedi.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Limbik sistem beyinde yer alan küçük ama çok önemli bir yapı kümesi olarak tanımlanabilir. Bu yapı, duygusal dürtüleri ve hafıza oluşumunu kontrol etmekten sorumlu olan beyin ağ sistemi olarak tanımlanır.
Aerobik egzersiz, hipokampüsünüzü geliştirmenizi sağlamanın diğer yollarından biridir. Yürüyüş bunun en uygun yoludur. Haftada birkaç kez bol oksijenle dışarıda uzun yürüyüşler yaparak, kortizol seviyelerinizi azaltırsınız. Bu da hipokampüs küçülmesinde rol oynayan yüksek kortizol seviyeleriyle başetmenizi sağlar.
Limbik sistem beyin hemisferleri ile beyin sapı arasında, beynin sınırında yer aldığı için Latince sınır anlamuna gelen limbus kelimesinden isim almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri