Pul biber kuruturken ve kurutulmuş biberleri un haline getirirken mutlaka eldiven kullanmalı ve işlem açık havada yapılmalı. Küf oluşumunu önlemek için ise; güneşte kurutulan biberlerin biraz da fırında kurutulması yerinde bir işlem olacaktır.
Kapya, yeşil ve dolmalık biberlerin çürümemesi adına ilk önce kurutma işlemi yapılırken kurutulan biberlerin hava geçirmeyen bir kapta muhafaza edilmesi gerekmektedir. Ayrıca biberleri buzdolabında ya da dondurucu da saklamak da daha uzun süre çürümeden taze kalmalarını sağlayacaktır.
Alüminyum folyoyu fırın tepsinize serin. Üzerine temizlenmiş ve kurulanmış biberlerinizi dizin. 70 derecelik fırında, ara ara biberlerin yönlerini çevirerek, en az 4-6 saat arası kurumaya bırakın. Elbette güneşte kuruyan kadar uzun süre dayanan ve tam kuruyan şekilde olmayacaktır.
En klasik biber kurutma yöntemi biberleri ipe dizmekle başlıyor. Çarliston, sivri, dolmalık... Dilediğiniz biber çeşidini güzelce yıkayın. Ardından kurulayın.
Temizlenip ayıklanan biberler bir ipe dizilir. İpe dizilen biberler balkon demiri ve ya uzak iki uca asılarak güneşte kurutulur. Güneşte kurutma yöntemi biberleri daha lezzetli bir hale getirecektir. Ayrıca biber fırında da kurutulabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Direk güneş ışığına maruz kalmayan ama ışık alan, hafif rüzgarlı bir yerde kurutulmaya bıraktığınız biberlerinizi renk değiştirdiğinde toplayabilirsiniz. Kurutulmuş çarliston biberler serin ve güneş almayan bir yerde asılı olarak muhafaza edilmelidir.
Fazla güneş almayan bir yere asın. Kızarıp kuruyana kadar bekletin. Kuruturken yağmur yağarsa yağmur suyunun değmemesine dikkat edin yoksa biberler çürür.
Çarliston, sivri, kırmızı ve dolmalık biberlerinizi gönül rahatlığıyla güneşte kurutabilirsiniz. Bunun için ilk olarak biberlerinizi güzelce yıkayın ve kurulayın. Tepe kısımlarını çıkartarak içindeki tohumları ayıklayabilirsiniz. Biberleri uzun bir ipe, ortalarından iğne geçirerek dizin.
Saklama: Tamamen kuruyan biber, patlıcan dilimleri, nemden uzak, hava geçirmez kaplarda veya cam kavanozlarda saklanır. Serin, kuru ve karanlık bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Airfryer'da meyve kurutmak için uygun sıcaklık derecesi ve dakika nedir? Airfryer'da meyve kurutma işlemi için 100-120 derece ve 1,5-2 saat yeterlidir. İçerisine eklediğiniz meyvelerin su oranına bağlı olarak ilk defa yapacağınız kurutma işleminizde kontrollü davranmanızı öneririz.
İlk olarak biberlerinizi yıkayın ve ortadan ikiye kesin. Daha sonra kızartmalık biberlerinizi iyice yıkayın. Toz almayan ve güneş gören bir ortama biberlerinizi serin ve kurumasını sağlayın. Biberlerinizin güneşten kurumaya ve kızarmaya başladığında biber kurutma işleminiz tamamlanmış demektir.
Taze iken yeşildir. Çok olgunlaşırsa veya güneşte kurutulursa kızarır.
Biberlerinizi Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve ağzını sıkıca kapatın. Biberleri, buzdolabında 4 gün boyunca taze tutabilirsiniz. O süreye kadar tüketilmesi önerilir.
Eğer satın aldığınız biberleri buzdolabında saklayacaksanız yıkamadan saklamanız gerekir. Saklarken buzdolabında hafif hava geçiren bir kapta, çok sıkışık olmayacak şekilde saklayabilirsiniz. Yıkayarak saklayacaksanız iyice kuru olduğuna emin olduktan sonra kuru peçete içerisinde saklayabilirsiniz.
Kaynamaya başlayınca biberleri ilave edelim ve tam 5 dakika kaynatalım. Süzgece alıp soğumaya bırakalım. Buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık olacak şekilde patlıcan ve biber paylaştıralım. Pipet ile bütün havasını alalım ve ağzını sıkıca kapatıp derin dondurucuya kaldıralım.
Bölgedekiler biberin lezzetinin, toprağın, suyun ve havanın farklılığından olduğun söylüyor. Biberler dizilip asıldıktan itibaren havaların sıcak olduğu zamanlarda ortalama 1-1,5 ay boyunca asılı kalıp kuruyor.
Kurutulmuş sebzeler on yıl veya daha uzun süre dayanır. Yalnızca beş yıla kadar dayanan konserve yiyeceklerle karşılaştırıldığında, kurutulmuş yiyecekler uzun süreli saklama için iyi bir seçenektir.
Bir tencereye 4-5 bardak su koyun ve su kaynamaya başladıktan sonra yıkadığınız biberleri içerisine atıp, 10 dakika kadar haşlanmaya bırakın.
Kuru ve Serin Bir Yer Seçin: Kurutmalıkları saklamak için en uygun ortam, kuru ve serin bir yerdir. Islak veya nemli ortamlar, kurutmalıkların bozulmasına ve küflenmesine neden olabilir. Bu nedenle, saklama alanınızı dikkatlice seçmelisiniz. Kuru ve serin bir depo veya dolap ideal bir seçenektir.
İpin üzerine istediğiniz kadar jalapeno koyabilirsiniz. Daha sonra gergin jalapenoları kuru bir yerde toplayın. 3 ila 4 hafta içinde kururlar. Daha sonra bunları istediğiniz kadar açık bırakabilir veya indirip kuru bir yerde saklayabilirsiniz. Jalapeno biber şeritlerini fırında pişirin.
13 ve 14 gün içerisinde salçamız güneşte pişerek kurur. İri kıyım çekilen biber salçamızı ikinci ağız dediğimiz salçanın son aşaması için makinada tekrar çekilir.
İsot doğrandıktan sonra damlara serilir ve güneşten ısı ve ultraviyöle ışınları alarak kurur. Rengi daha da kırmızı olan ve çekildikten sonrada çok az zeytinyağı ile karıştırılan bu isot daha güzel bir renge kavuşur. Bu şekilde kurutulan biber de aflatoksin bakterisi oluşamaz.
Biber fidelerinin genel olarak 32 derece üzerinde verimi düşer. Ayrıca, yüksek sıcaklık biberde tat değişimine neden olur. Biber yetiştiriciliğinde sıcaklığın yüksek olması gibi düşük olması da bitkiye zarar verir.
Sulama işlemi çok özenli bir şekilde uygulanmalıdır. Sulamada amaç düzenli bir nemliliği devam ettirmektir. Biberde su noksanlığı çiçek ve küçük meyvelerin dökülmesine, su fazlalılığı ise yaprak dökümüne neden olur. Bu nedenle ilk meyveler görülünceye kadar sulamadan kaşınılmalıdır.
Saçak kök yapısı nedeniyle biber az ve sık su ister. Meyveye bağlama zamanı aşırı yağışlar cılız meyve bağlamaya neden olur. Meyveler antraknoz hastalığına karşı hassaslaşır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri