Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte.
Progressive'e göre, modern bir geleneksel otomobil 320.000 km dayanabilir ve bakımlı bir otomobil 480.000 kilometreye kadar ulaşabilir. İstatistiklere göre 2022 yılında araçlar 13 yıla ulaşan ortalama ömrüyle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
160.000 TL civarı bir araba almak mantıklı olabilir. Ancak 300.000 km'de bir araç almak riskli olabilir. Bu nedenle, aracın bakımlarının düzenli yapıldığından emin olmanız gerekir. Ayrıca, aracın boyalı olması sorun teşkil etmez ancak kazalı olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var.
20 yaşında bir araç masraf çıkartma potansiyeline sahip olsa da yeni bir araçtan daha masrafsızdır. Bu sebeple kondisyonu yüksek, ya da ilk elden bakımlı bir araç bulursanız içiniz rahat alabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Günümüzde üretilen yeni arabaların tahmini kullanım süresi 15 yıl kabul edilir.
İkinci el araçlarda kredi yaş sınırı bulunmaktadır ve bu sınır bankaların inisiyatifine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle en fazla 5 yaşında olan araçlara araç kredisi sağlanırken bu süre bazı bankalarca 10 yaşa kadar çıkarılmıştır.
Temiz kullanılmış ve bakımları eksiksiz yapılmış yüksek kilometreli bir aracı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Uzun bir zaman diliminde genellikle şehirlerarası yollarda yapılmış kilometreler otomobili olumsuz anlamda etkilemeyecektir.
100 bin üzeri kız gibi araba olmaz. Apaçilerin gazına gelmeyin. 180 bin üstü araçlara bulaşılmaz ne kadar temiz olursa olsun. Ancak piyasada 10 yaşın üstünde olup da 180 bin kmden düşük olan araçların çoğunun kmsi düşürülmüş oluyor.
Benzinli atmosferik motorlu araçlar ezilmediyse 500.000 km.ye kadar sorunsuz kullanılır. En fazla silindirler biraz aşınmıştır, rektifiye yaparsın bir 500.000 km. daha gider.
2. el araba alırken kaç km olmalı? İkinci el araç alırken 200.000 km üzerindeki araçlara dikkat ediniz. Dizel araçlar 1.000.000 km ye kadar kullanılsa da teknik ve mekanik problemler 200.000 km'den sonra artacaktır.
Ama az km. yapılıyorsa 3 yıl daha iyidir. Burada araba kullanma kriteri olarak yıllık 10.000 km. alınabilir, yılda 10.000 km.den az kullananlar için araba değiştirme süresi 3 - 4 yıl olarak uygundur. 50.000 km.altındaki arabaların 2.el değerlerinin daha yüksek olduğu bilinen bir gerçektir.
El Motor Alırken Kaç En Fazla Km Olmalıdır? Motosiklet gibi pratik ulaşım araçları da tıpkı arabalar gibi ne kadar uzun yol kat ederse, yıpranma payı o kadar artar. Motosiklet kullanıcıları tarafından sıkça sorulan “2.el motor alırken kaç km olmalı?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, 25-30 bin km arasıdır.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Öncelikle ağır hasar kaydı bulunan araçların satılamayacağına ya da bir başkası tarafından satın alınamayacağına dair bir kural ya da yasa olmadığını belirtelim. Trafikten men edilmediği ve gerektiği biçimde tamir edildiği takdirde bu araçların satışı ve alımı yapılabilir.
Yüksek Kilometre Dizel Araç Alınır mı? Özellikle dediğimiz gibi 200 bin km üzeri araçlarda problemlerin artık başlama ihtimalinin yükseldiğini belirttik ancak sağlıklı ve bakımları tam eksiksiz olarak yapılmış bir dizel motor 1 miliyon km ye kadar kullanılabilir.
Aracınızın aküsünün bitmesi hemen hemen her sürücünün başına gelebilecek bir durumdur. Aracın uzun süre çalıştırılmaması akünün bitmesine doğrudan neden olmaktadır. Aracınızı haftada en az bir kere yaklaşık 15 dakika rölantide çalıştırmak bu problemin önüne geçebilecek önlemlerden bir tanesidir.
Türkiye'de 2021 yılında trafiğe kayıtlı taşıtlar toplam 329 milyar 591 milyon kilometre yol katetti. Araçların yıllık ortalama katettikleri yol 14 bin 240 km oldu. Katedilen toplam yolun yüzde 54,3'ü otomobiller ile gerçekleşti.
Aracın kilometresiyle oynanmış (düşürülmüş) olması o aracı ayıplı hale getirir. Kilometre sayacını düşürüp üstüne bir de, bu aracı, alıcının kontrol imkanı olmayacak şekilde satmak ise Türk Ceza Kanunu'na göre suçtur.
Aracın kilometresi kadar; aracın üretim yılı, üretim yeri, değişen parçaları, boyası, kaza geçmişi ve bakımlarının düzenli yapılıp yapılmadığı çok önemli bilgilerdir.
Genel olarak; yılda 15.000 km'nin üzerinden kullanım yapan araç sahipleri için dizel motorlu araçları tercih etmenin tasarruf açısından daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Eğer yıllık 15.000 km araç kullanımınız olmayacaksa, benzinli araç tercih edebilirsiniz.
Trafik Karayolları Kanunu'na göre, her türlü ticari araç kullanan sürücüler için yaş sınırı bulunuyor. Ticari araç kullanan sürücülerde 5 yılda bir sağlık raporu çıkartmak zorunluluğu var. Kanuna göre 65 yaşını dolduran sürücüler, ticari araç kullanamıyor.
Sürücü belgelerinin ticari araç şoförlerinde 5 yılda bir, hususi araç kullananlarda ise 10 yılda bir sağlık raporu alınarak yenilendiğini aktaran Kutlu, “Ancak bu süre çok uzun. Örneğin, 65 yaşındaki biri, 75 yaşına kadar herhangi bir kontrolden geçmeden araç kullanabiliyor.
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri