Genellikle açlık, uykusuzluk, rahatsızlık hissi duyduklarında ağlarlar. Eğer bebeğin karnı tok, altı temiz, ateşi normal, ortam ısısı iyi ise, yani ağlamasını gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyorsanız nedeni kolik olabilir.
YETERİ KADAR BESLENMEDİYSE VEYA GAZ SANCISI VARSA
Çok kuvvetli olan emme refleksi, bebeğin doymasını amaçlayan bir içgüdüdür. Bunun tatmin olmaması bebeğin ağlamasına neden olur. Yeni doğan bir bebekte gaz sancısı belki de ağlamasının sonuncu nedenidir.
Chatterbaby isimli uygulama, öncelikle işitme engelli anne-babaların çocuklarının ağlamalarını yorumlayabilmeleri için düşünülüp planlanmış. Ağlama sesini duyamayanlar için olduğu kadar sesi duyanlar da bu uygulamadan istifade edebilirler.
Cadı saati; bebeğin günün belli saatlerinde ve belli bir süre ile ağlaması ve süresi dolmadan susturulamaması durumudur.
Kolik bebekler ağlarken ellerini yumruk yapar, kol ve bacaklarını savurur. Ağlarken, yüzü acı çekiyormuş gibi görünür ve kıpkırmızıdır. Karnı şiştir ve ağlama çoğunlukla kaka yaptıktan ya da gaz çıkarttıktan sonra sona erer. Meme arayan bebek, memeyi emerken birden bırakarak ağlar ve daha sonra tekrar meme arar.
İlgili 41 soru bulundu
Bebeğin gaz sancısı yaşadığına dair en belirgin işaret beslenme sonrasında bebeğin bacaklarını karnına çekerek ve sıkarak ağlamasıdır. Şişkin ve sert bir karın da gaz sancısının işaretlerindendir. Gazı olan bebek tekrar süt emmek istediğinde yaşadığı sıkışma hissi yüzünden vazgeçer.
Özellikle masajla sırtının ve belinin ovulması bazı bebekleri mutlu etmektedir. Adaçayı, anason, ıhlamur, kimyon, papatya ve rezene sakinleştirici olarak tercih edilebilir. Emzirmek gaz sancısını çoğu zaman engellemektedir. Ağlama nöbetleri sırasında emzirme eylemi veya emzik vermek sakinleştirecektir.
Çoğu ebeveyn için bebeğine aşık olma süreci doğumdan önce başlar. Bebekler ise ebeveyne olan sevgi hislerini doğumdan sonraki 2-4 ay arası dönemde net şekilde göstermeye başlarlar. Bebeğinizin sizinle bağ kurmaya başladığını, ona gösterdiğiniz duygusal tepkilere karşılık almaya başladığınızda anlarsınız.
Bebeği emzirdikten sonra yaklaşık 25 dakika boyunca kucağınızda dik tutun. Bu, mide ve kapakçığın rahatlamasını sağlar ve gaz oluşumunu bir nebze hafifletir.
Kolik atakları genellikle bebek, üç haftalıkken başlar ve 6-8'inci haftalar arasında pik yapar. Bebeklerin yaklaşık yüzde 60'ında dört aylık olduğunda kolik şikayetleri geriler. Ancak 6-9 aya kadar atakları devam eden kolik bebekler de görülebilmektedir.
-Acıktığında; düşen ve yükselen ses tonuyla kısa ağlama. Bebekler parmaklarını emer, yanaklarına vurur, annesi tarafından kucağa alınıncaya kadar bu ağlamasını kesmez. -Yorulduğunda; uykusu geldiği zaman yumuşak şekilde, tıpkı şarkı söyler gibi ritmik bir şekilde ağlar. -Sıkıldığında; yankı yapan bir ses tonu.
Kendi yerlerinde yatarken öpülmekten ve elleri ile ayaklarını oynatarak hareketler yaptırılmasından hoşlanırlar.
Rahatlatmak için onu göğsünüze yakın yatırabilirsiniz. Bazı bebekler sallanmaktan, şarkı ya da ninni söylenmesinden, saç kurutma makinesinin sesinden ya da arabada dolaşmaktan hoşlanır ve susabilir. Bu durumda bebeğinizin hangi seslerle sakinleştiğini tespit edin.
Murat Tuncer, aileleri uyarıyor: "Bu damlaları kullanan bebekler ileride ciddi kabızlıklar yaşıyor. Bu da kolon kanserini tetikleyen en önemli nedenler arasında. Anneler bu ilaçları kullanmasın." Tuncer'e göre, gaz sancısı ilaçlarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması da sakıncalı.
Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
Hareket kısıtlılığı ve beslenmelerine dayalı olarak oluşan gaz sancıları aynı zamanda tıbbi bazı problemlerin de habercisi olabilir. Bebekler ve çocuklar için oldukça rahatsızlık verici olan gaz sancısı ağrılarından kurtulmanın birçok yolundan biri olarak Zinco gaz giderici damla seçenekleri çıkar.
Bebeğin gazını çıkarmak için mideye hafif baskı yapacak ve gazı çıkarmasına destek olacak aşağıda yer alan manevralar yapılmalıdır; Bebeği sırtüstü yatırarak karnına saat yönünde masaj yapmak ve sonrasında dizlerini karnına doğru hareket ettirmek bebeğin gazının çıkmasında etkili olabilir.
Bacaklarını karnına doğru çekiyorsa, Süt emmeye başladıktan sonra şiddetli şekilde ağlayarak emmeyi bırakıyorsa, Arkaya doğru geriniyorsa bebeğiniz gaz sancısı yaşıyor olabilir.
Bebeklerde gaz sancısını artıran en önemli faktörlerden bir tanesi, sık emzirmedir. Anne Sütü bebekte gaz yapmaz, ancak belirtildiği üzere emme işleminde bebeğin hava yutması söz konusudur. Sık emzirme nedeniyle bebeğin hava yutmasıyla birlikte gaz sancısı çekmesi söz konusu olabilmektedir.
İlk başlarda bilinçsiz olarak gülümser. Ancak 1. aydan sonra anneyi tanır ve bilinçli olarak gülümser. Bebekler anne-babalarının sesini tanır ve daha anne karnındayken işitmeye başlamış olduğu sesleri duymak onları rahatlatır.
Ağlamalar azalmaya başlıyor. Dördüncü ay ile birlikte bebeğin ağlamaları azalmaya başlar, yine ilgi istediği için ağlayabilir, yalnız kalmaktan hoşlanmadığı ve anne-babayı çağırmak için ağlayabilir, yanına gelindiğinde sakinleşebilir. İlerleyen aylarda bebeğin duyguları yüz ifadelerinden okunmaya başlar.
Beslenme Sonrası Gazını Çıkarın!
Yenidoğanlarda emzirdikten hemen sonra bebeğin başı omuzlarınızdan yukarıda kalacak şekilde konumlandırmanız ve sırtına hafifçe bastırarak gazı çıkarmanız gerekir. Daha büyük bebeklerde ise masaj yapmak, hafif egzersizler yaptırmak iyi gelebilir.
Gaz Sıkışmasından Kurtulmanın Yolları Gaz Çıkaramıyorum Ne yapabilirim? Gaz çıkarmanın en etkili yollarından birisi olan ve ilki olarak akla gelen, bir kanepe veya yatağa cenin pozisyonunda yatmaktır.
Annenin Yedikleri Gaz Nedeni mi? Doğumdan sonraki ilk 20 gün gaz iyi çıkarılmazsa, bebek bazı haberciler göndererek aileyi uyarır. Çok hıçkırık tutar, alttan çok gaz çıkarır, emerken karnından gurultular gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri