İneklerin hamilelik boyunca titizlikle bakılmaları gerekir. Özellikle doğuma 60 gün kala dikkat edilmesi gereken hususlar söz konusudur. Bunların başında da doğumuna iki ay kalan ineğin kuruya çıkarılması gelir. Artık son 2 ayda sağım gerçekleştirilmez.
Doğum sonrasının tamamı 8 saat içinde atılmış olmalıdır. Durum böyle değilse, ineğin veteriner bakımına ihtiyacı vardır. Hamilelik süresi (çok kısa ve çok uzun), enfeksiyonlar, stres, doğum, doğumun başlatılması ve A, E vitaminleri, iyot veya selenyum eksikliği gibi doğum sonrası gecikmenin birçok nedeni vardır.
İneklerde gebelik süresi ortalama 280- 285 gün- dür. Gebe düveler birkaç gün daha erken doğum yaparlar. Gebe düvelerin gebeliğin son iki ayındaki yemlenmesi önemlidir.
Doğum süresi için kesin birşey söylemek mümkün değildir. Doğum belirtileri ortaya çıktıktan sonra meradaki ineklerde 1 saat olabildiği halde, ahırda beslenen ineklerde doğum 3-6 saat devam edebilir. Doğuran dişiler yorgun düştükleri için kısa bir süre dinlenirler.
Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar. Ay olarak karşılığı olan rakam ise 9 ay olarak öne çıkar. Bu durum bazı koşullara göre 10 veya 11 ay olabilir. Bu sayede 1 yıl içerisinde ineklerin bir yavru dünyaya getirdiği meydana gelir.
İlgili 31 soru bulundu
Doğuma 65-70 gün kala günde 2 kez yapılan sağım günde bire indirilir. Birkaç gün böyle gider, sonra iki günde bire indirilir ve 7-10 gün sonunda sağım tamamen durdurulur. Memede kalan süt koyulaşır ve memede bir şişkinlik görülebilir. Bu durum zamanla kaybolur ve doğuma kadar hiç sağım yapılmaz.
Gebelik hesaplaması yapılırken ihtiyaç duyulan bilgi, son adet tarihinin gün ve ay bilgileridir. Tahmini doğum tarihini hesaplamak için son regl tarihinden 3 ay geriye gitmek ve 7 gün eklemek yeterli olacaktır.
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
Yaklaşan doğumun belirtileri
4-12 saat sürer.
Yoğun, sık aralıklı ağrılarla birlikte mide bulantısı, kasık ağrısı da hissedilebilmektedir. Doğum sancısının belirtileri rahim kasılmaları, düzenli ağrı hissi, sık tuvalete çıkma isteği, üst karın bölgesinde rahatlama hissi, doğum suyunun gelmesi, nişan gelmesi olarak sayılabilir.
İneğin doğumu takiben hemen sağılması sonun düşmesine engel olabileceği gibi, aynı zamanda doğum felcine (Süt humması) neden olabilir. Eğer hayvan yattığı yerden kalkamıyorsa veteriner hekime baş vurmalıdır. Bu nedenle 3-4 gün ineğin sütü tamamen bitecek şekilde sağılmamalıdır.
Veteriner normal gebelik durumlarından yaptıklarının aksine elle muayenede ikiz gebeliği tespit etmede zorluk yaşayabilirler. Bu sebeple ineklerde ikiz gebeliği tespit etmenin en güvenilir ve doğru yolu ultrason ile incelemektir.
Buzağılar doğumdan 24 saat sonra analarından ayrılmalıdır. 3-4 gün süre ile ağız sütü emzikle Buzağıya verilen süt, buzağının vücut ağırlığının onda birini geçmemelidir.Sütün sıcaklığı 36 derece dolayında olmalıdır.Süt kapları ve emzikler kullanıldıktan sonra iyice yıkanıp temizlenmelidir.
Hipokalsemi, doğum felci olarak bilinir. Çiftçiler arasında süt humması adı ile de anılır. Doğumun ardından sığırlarda görülen metabolik bir hastalıktır. Çoğu zaman doğumu izleyen 6 ile 48 saat içerisinde meydana gelir.
Hayvan doğum yaptıktan sonra sağıldığı için sütle birlikte vücuttan fazla miktarda kalsiyum dışarı verilmektedir. Kan kalsiyum seviyesini ayarlamak için o an paratiroid hormonu devreye giremez ve süt humması da dediğimiz doğum felci gerçekleşir.
Gebeliğin ortasından sonuna kadarki sürede fötüs ölür, sarı cisim geri emilir ve rahim boynu açık olmasına rağmen yavru atılmazsa çürüme olabilir. Rahime dölyolu vasıtasıyla giren mikroorganizmalar ve hücresel değişiklikler sonucunda fötal dokular emilir ve rahimde yavrunun kemikleri kalır.
Çiftleşme sonrasında ineğin rahimden gelen beyaz akıntı, enfeksiyon çok çabuk gelişmeyeceğinden bir sorun olmadığı anlamına gelir. Ancak akıntı sürekli olarak devam ederse ineğin veterinere muayene ettirilmesi yararlı olur. Gebe ineklerde beyaz akıntı, genellikle fizyolojik çıkışlardan dolayı olabilir.
Ayrıca insanlarda olduğu gibi ineklere de kan testi yapılarak hamileliğini tespit edebilirsiniz. Eğer gebelik başladı ise kan testi ile çok kolay anlaşılıyor. Fakat kan testi ile yapılan muayenenin ultrason veya rektal muayene ile desteklenerek kesin bir sonuç alınması sağlanmalıdır.
Bu süre sonunda da doğum olmazsa önce suni sancı denenir. Suni sancı da başarısız olursa bebek sezeryan ile doğurtulur. Küçük bebeğinizi kucağınıza almak için daha fazla beklemenize gerek kalmayacaktır.
Doğumun Birinci Evresi. Bu evre doğum eyleminin başlamasından, rahim ağzının tam açılmasına ( 10 cm ) kadar geçen süredir. Doğumun en uzun evresidir. İlk doğumlar için 14-18 saat, ikinci, üçüncü doğumlar için 10-12 saat sürer.
Son Adet Tarihi (SAT) İle Gebelik Hesaplama:
Bu nedenle doğum yapacağınız tarihi tahmin etmenin en yaygın yolu, son adet döneminizin (SAT) ilk gününden itibaren 40 hafta veya 280 gün saymaktır. Alternatif olarak, son adet tarihinizin ilk gününden 3 ay çıkarıp 7 gün ekleyerek de doğum tarihinizi tahmin edebilirsiniz.
Bu yönteme göre son adet döneminin başlamış olduğu tarihe 7 gün eklenmekte ve bu tarihten 3 ay süreyle geri gidilip kolay bir şekilde tahmini doğum tarihi hesaplaması yapılır. Bu şekilde hesaplanan tahmini doğum tarihi, doğumun gerçekleşebileceği en son tarih olarak dikkate alınmaktadır.
Gebelik süreci ortalama olarak 40 hafta sürer o da 9 ay 10 güne tekabül eder, gün hesabı ile ise 280 gün olarak hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri