İç huzuru, stres faktörlerine maruz kalsanız bile elde etmeyi başardığınız kasıtlı bir psikolojik sakinlik hali olarak tanımlayabiliriz. Bunu hatırlamak önemlidir. Gerçekten de, iç huzur, çevrenizdeki koşullarla “iyi olmayı” gerektirir.
İç huzur; korku, endişe ve stresten uzak, zihinsel ve duygusal bir sakinlik halidir. İçiniz huzurluyken, zihniniz sakindir; mutluluk ve özgürlük duygusu yaşarsınız. İç huzur aslında çoğu zaman deneyimlenen tanıdık bir duygudur.
İslam'a göre huzur ve sakinlik gerçektir ve ulaşılabilir bir şeydir. Dini kaynaklarımızda huzura ulaşmanın yolları beyan edilimiştir. Bu da ona ulaşmanın mümkün olduğuna en güzel delildir.
İlgili 44 soru bulundu
İnşirah Suresi, Duhâ Suresi'nden sonra, Mekke'de nâzil olmuştur. Sekiz âyettir. Rasûl-i Ekrem gönül ferahlığına kavuşturulduğu için bu isim verilmiştir. Bu ferahlık, kalbinin îman ile rahatlatılması, hikmet ve bilgi ile aydınlatılması ve günahlardan arındırılmasıdır.
Huzur'u, yaşamımızdaki sakinlik, dinginlik ve düşüncelerimizin rahatlığı olarak tanımlayabiliriz.
En büyük mutluluk, Allah'a imandır, iman ettiği Zat'a itaat etmek ve dua etmektir. Bir Müslümanın her şeyini Allah'tan istemesi, her derdine ondan derman beklemesi kadar büyük bir mutluluk olamaz. Mutluluk daha çok saadet kelimesi ile ifade edilir.
Pozitif psikolojide kişinin dışa vurumları, içtenlik ve doğallıkla hareket etmesi, enerjisini hem kendi bedenine hem de çevresine iyi anlamda aktarabilmesi mental (ruhsal) anlamda kendini idare edebildiğinin ve huzurlu olduğunun bir göstergesidir.
Yapılan araştırmalar mutluluğun genetik ve kalıtsal faktörlere bağlı olduğu kadar eğitim, gelir düzeyi, sosyallik gibi çevresel faktörlerle de ilişkili olduğunu bildirmektedir. Duygu olarak mutluluğun içsel (endojenik) ve dışsal (ekzojenik) faktörler arasında genel bir etkileşim olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Okumak, müzik dinlemek veya meditasyon yapmak gibi rahatlatıcı aktivite seçebilirsiniz. "Rahat bir sandalyeyi evinizde doğal ışık alan veya sevdiğiniz bir manzaraya sahip bir yere taşıyın" diyor tecrübeli iç mimar.
*"Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir."
İş huzurdur. İç huzurunu bulunca huzurunu bozan insanlar kendiliğinden kaybolur. Sağlıklı olduğunu bilmek, sevdiklerinle zaman geçirebilmek ve daha da önemlisi iç huzur önemli.
Mutluluk genellikle “fiziksel” bir durumun ifadesiyken, huzur “ruhsal” bir dinginliğin içtenlikle hissedilmesi durumu yani kalıcı bir ruhsal süreçtir.
Duruma ya da resme olumlu açıdan baktığımızda bizde oluşturduğu duygular sevinç, mutluluk, umut, huzur, rahatlık gibi duygular iken aynı duruma olumsuz açıdan baktığımızda içimizde oluşan duygular üzüntü, öfke, umutsuzluk, huzursuzluk gibi olumsuz duygular olur.
Peygamber efendimiz (SAV)'in de sıkıntılı zamanlarında ''Ve zennûni iz zehebe mugâdıben fe zanne en len nakdire aleyhi fe nâdâ fiz zulumâti en lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn(zâlimîne).'' okuduğu Enbiyâ Suresi 87. Ayet, sıkıntılı zamanlarında daha huzurlu hissetmesini sağladığı pek çok kaynakta ...
*"Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir."
Şifa duasının Arapça okunuşu şu şekilde ifade edilmektedir: "Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame." biçiminde olmaktadır.
Bazı anne babalar, çocuklarıyla iletişime geçerken ve onlara olan sevgilerini gösterirken aşırı korumacı ve fazla kuralcı bir tavır sergileyebilirler. Çocuğun ihtiyaç ve isteklerinin göz ardı edildiği, lazım olanın değil de doğru olanın yapıldığı sistem “aile baskısı” olarak tanımlanabilir.
Aile içindeki huzursuzluk genellikle birbirini anlamamaktan değil, kendimizi doğru ifade edemediğimizden kaynaklanır. Doğru ifade etmek içinse öncelikle biz ne hissettiğimizin, ne düşündüğümüzün, ne istediğimizin farkında olmalıyız.
Bireyin yaşadığı ilk çevre ailedir. Kişiliğin oluşmasında en önemli çevresel faktör bu yüzden ailedir. 7. Ailenin sosyal sınıfı gibi etkiler kişilik gelişimini etkileyen en temel çevresel etkilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri