“BASİT ÖNLEMLERLE TEHLİKELİ DURUMLARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR” Bu voltajdaki ve 55 volta kadar elektrik insana zarar vermez. 55 volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 volt elektrik ise insanı öldürür.
İnsan için tehlikesiz akım 20mA-30mA alınırsa 50 Volt'luk bir temas gerilimi sınır değer olarak kabul edilebilir. Bu nedenle 50 Volt'un üzerindeki şebeke (50 Hz) gerilimi tehlikeli gerilim olarak kabul edilir.
Akım dokulardan ne kadar uzun süre geçerse verdiği zarar da o kadar artmış olur. Bununla birlikte ölüm olasılığı da artar. 12 volt gibi tehlikesiz olarak kabul edilen düşük bir akım dahi uzun zaman maruz kalınırsa ölüme sebep olabilir.
Bu voltajdaki ve 55 Volta kadar elektrik insana zarar vermez. 55 Volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 Volt elektrik ise insanı öldürür.
Kaynağın gücünün yüksek olması ya geriliminin yüksek olması ile veya akımının yüksek olması ile olur. Mesela 220 Volt'luk bir şebekeye dokunan kişinin üzerinden çok yüksek akımlar akması beklenir. Çünkü şebekenin gücü çok yüksektir ve sonsuz kabul edilir.
İlgili 28 soru bulundu
Yapılan çeşitli deney- ler ve ölçüler sonunda 220 V'da insan vücudunun direncinin 1000 ohm-3300 Ohm arasında ve 50V'da 1600 Ohm-5 Ohm arasında değerler aldığı tespit edilmiştir. Ortalama olarak bu- nun 1000 Ohm ile 3000 Ohm arasında değerler aldığı kabul edilebilir.
Aküde kullanılan DC voltajla temas kurulduğunda insanı çarpmaz , sadece AC voltaj çarpar. DC voltajında daha farklı bir etkisi olur yüksek DC voltaja( 150-200 )uzun süre maruz kalınırsa elktroliz nedeniyle yanığa neden olacaktır. FAkat aküdeki 12 voltluk düşük bir voltaj size zarar vermez.
Kalp üzerinden 0,3s'den daha uzun süre 80 mA mertebesinde akım geçerse kalp adalelerinin kasılması ve tehlikeli fibrilasyon başlar ve olay çoğu zaman ölümle sonuçlanır. Kalbin normal çalışma periyodu 750 ms'dir. Eğer akımın kalp üzerinde etki süresi 200 ms mertebesinde ise, bunun zararı yoktur.
Bu voltajdaki ve 55 volta kadar elektrik insana zarar vermez. 55 volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 volt elektrik ise insanı öldürür.
Aküler 6 V yada 12 V düşük DC voltaj olduğundan çarpma olayı yaşanmaz ama DC voltaja uzun süre maruz kalınırsa yanığa sebep olabilir. Yine de tedbir amaçlı eksi ve artı kutup birbirine değdirilmemeli, marş basma anında akü ile temas edilmemelidir.
Elektriğin nerenizden geçtiği. Buna göre direnç de değişiyor. Süresi bile fark ediyor olabilir. Tecrübeyle konuşacaksak öldürmez.
İşte tam da bu nedenle birçok elektrikli tel üzerinde voltaj bilgisi verilir; çünkü 600 Volt üzeri voltaj seviyelerinde muhtemelen bireysel özellikleriniz artık önemini tamamen yitirecektir ve üzerinizden, neredeyse kesin olarak kalıcı hasar oluşacak düzeyde elektrik akımı geçecektir.
Telefonların şarj aleti kaç watt olmalı dediğimizde watt hesaplanırken amper değeriyle volt değerini çarparız. Yani “1 Watt=1 Amper X 1 Volt”dur.
Şebeke gerilimi bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin sinyali de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Gerilim ile akım bir birleri ile ilişkilidir. İnsan vücudunun belirli bir voltaja dayanma gücü vardır. Voltaj çarpar akım ise öldürür.
Kalp üzerinden 0,3 s'den daha uzun süre 80 mA mertebesinde akım geçerse kalp adalelerinin kasılması ve tehlikeli fibrilasyon başlar ve olay çoğu zaman ölümle sonuçlanır. Kalbin normal çalışma periyodu 750 ms'dir. Eğer akımın kalp üzerinde etki süresi 200 ms mertebesinde ise, bunun zararı yoktur.
İnsan vücudunun toplam direnci 2500 ohm değeri alınıp, insan için tehlikesiz olan akım değeri de 20 mA alınırsa, sınır değer olarak 50 volt'luk bir temas gerilimi kabul edilebilir. Yüksek frekanslı akımlarda insan vücudunun direncinin artması nedeni ile tehlikenin azaldığı söylenebilir.
Tahammül edilebilen akım şiddeti, tansiyon yükselir, kalp düzensiz çalışmaya başlar, teneffüs zorlaşır, geri dönüşümlü kalp durması baş gösterir, genel olarak bilinç yerindedir. Bazı kişilerde 50 mA'den sonra bayılma meydana gelir.
90 Volt üzeri akımlar öldürebilir. İnsan sinir sistemi 90 Volt ile çalışır, Türkiyedeki ev elektriği monofaze 220 Volttur. Genelde 180-250 Volt arası dalgalanır. Uzun süre akım alırsa sakat kalma, yaralanma ihtimalin ölme ihtimalinden fazladır.
Elektrik Yanıklarında:
· Hasta/yaralıya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir, · Hasta/yaralı hareket ettirilmemelidir, · Hasar gören bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülmelidir, Derhâl 112 aranarak, tıbbî yardım istenmelidir.
Bunlar en fazla 24V gerilim ile çalışırlar.
9 volt da güvenli bir gerilimdir, elle tutulmasında çarma yapmaz, ancak dilinize değdirdiğinizde çarpma hissi oluşur. Bunun dışında piller kişileri çarpmaz ancak kısa devre olmaları durumunda çok kısa sürede boşalarak yüksek akımla deşarj olabilmekte ve yangına sebep olabilmektedir.
Voltaj ve akımın (amper) çarpma ve öldürebilme riski için ; 65 volt AC/DC voltajlarının üzeri, 30 mA amper sınırı da şebeke elektrik akımı kaçaklarında öldürücü olmaya başlar, kaçak akım rölesi insan hayatı için 30 mA, yangın için 300 mA (iç tesisatta kablo izolasyonu içten bozulduğunda) alt sınırıyla hizmet verip ...
Eğer 220 v prizin faz ucuna dokunursanız ayaklarınız yerde olduğu müddetçe 220 volt gerilimli elektrik kolunuzdan girecek,bacaklarınızdan da boşalacaktır.Ve siz devreyi tamamlerken içinizden akan elektriğin karşılaştığı direnç ne kadar azsa,vücudunuzdan o kadar çok akım akar,yani sizi içinizden akan akım çarpar.Eğer ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri