Bireyin hayattan zevk alamayıp, monotonluktan ve gündelik sorunlardan sıkıldığı zaman ortaya çıkar. İçine kapanıklılık, diğer insanlarla sıkıntı ve dertlerin paylaşılmaması,kişilik yapınızın savaşmaktan çok teslim olmaya yatkın olması mutsuzluğu tetikleyen etkenlerdir.
Ruhsal belirtiler daha çok mutsuzluk, hayattan zevk alamama, keyifsizlik, isteksizlik ve ilgisizlik şeklindedir. Kişinin ruh iklimi adeta güneşi görmeyen, karanlık, kasvetli ve sisli bir kış gibidir. Sürekli bir keder, derin bir hüzün, acı ve karamsarlık havası vardır.
Depresyon kişinin sürekli mutsuz, umutsuz ve ağlamaklı hissetmesi durumunu yaşamasına denilir. Özellikle ilgi kaybı olması ve hiçbir şeyden memnun olmama durumu bu duygu bozukluğuna işaret eder. Depresyon majör depresif bozukluk ya da klinik depresyon olarak da bilinir.
İlgili 34 soru bulundu
Günün çoğunluğunda depresif, karamsar ve mutsuz hissediyorsanız, gündelik sorumluluklarınızı yerine getirebiliyor ancak yaşamdan keyif almıyorsanız, distiminiz olabilir. Bu depresif ruh hali, aşağıdaki semptomların en az ikisine eşlik eder: Aşırı yemek veya iştahsızlık. Uykusuzluk veya çok fazla uyumak.
Bu duyguların yaşanması çok doğaldır ancak bu duygu durumlarının aşırı ya da abartılı olması normal bir durum değildir. Sürekli mutsuzluk ve ağlama hissi birlikte ortaya çıktığında ilk akla gelen durum depresyondur.
Düzenli ve yeterli uyku alamayan bireyler, daha mutsuz, dalgın ve daha karamsar bir ruh haline bürünmektedir ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Yetişkinlerde 2 veya daha fazla yıl, çocuklarda ise en az 1 yıl süren, üretkenliği azaltan, yaşamdan keyif almayı son derece engelleyen ve kendini iyi hissetme durumunu zorlaştıran depresyonun kronikleşmiş hali distimi olarak tanımlanıyor.
İngiltere'de 10 yıl boyunca 1 milyon kadın üzerinde yapılan bir araştırma, genel kanının aksine mutsuzluk ve stresin ölüm riskini artırmadığını ortaya koydu. Daha önceki araştırmalara göre mutsuzluğun insan sağlığını, özellikle kalbi olumsuz etkilediği ya da kansere neden olduğu düşünülüyordu.
Yapılan araştırmalar mutluluğun genetik ve kalıtsal faktörlere bağlı olduğu kadar eğitim, gelir düzeyi, sosyallik gibi çevresel faktörlerle de ilişkili olduğunu bildirmektedir. Duygu olarak mutluluğun içsel (endojenik) ve dışsal (ekzojenik) faktörler arasında genel bir etkileşim olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
İçine kapanıklılık, diğer insanlarla sıkıntı ve dertlerin paylaşılmaması,kişilik yapınızın savaşmaktan çok teslim olmaya yatkın olması mutsuzluğu tetikleyen etkenlerdir. İnsanların hemen hemen hepsinde görülen bu durum, gün içerisinde bazen maksimum düzeye çıkmaktadır.
Antidepresan tedavisinde amaç depresyon nedeniyle oluşan mutsuzluk, bitkinlik, tükenmişlik, huzursuzluk sorunlarını kalıcı şekilde sonlandırmaktır. Bu sayede kişinin kaygıları azalır, bitkinliği, tükenmişliği, isteksizliği, huzursuzluğu ortadan kalkar ve depresyon öncesi daha dengeli olan ruh durumuna geri dönebilir.
Evet, mutsuzluk bir depresyon belirtisidir ancak her mutsuzluk depresyon değildir. Depresyon bir duygu durum bozukluğudur ve belirtiler bütünüdür. Mutsuzluk ise bir duygudur ve aslında depresyonun pek çok belirtisinden biridir.
Çerofobi veya mutluluk korkusu olarak da adlandırılan mutluluktan kaçınma, bireylerin olumlu duygular veya mutluluk uyandıran deneyimlerden kasıtlı olarak kaçınabildikleri, mutluluğa karşı bir tutumdur.
Mutsuzluk ve beyin arasındaki ilişkiye değinen Doç. Dr. Barış Metin, uzun süreli mutsuzluk yaşayan kişilerin beyinlerinde küçülme meydana geldiğini belirterek “Bu küçülme birçok bilimsel çalışmada gösterilmiştir. Bu durum, özellikle tedavi edilmeyen depresyondaki bireyler için geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri