Nefis, irade, akıl, mizaç, huy ve karakter insanın davranışlarını şekillendiren iç etkenlerdir. Çevre, şeytan, aile eğitimi ise dış faktörlerdir. Bu makalede bu faktörlerin insan şahsiyetine olumlu veya olumsuz etkileri üze- rinde durulacaktır.
Karakter; kişiye özgü davranışların bütünü olup, insanın bedensel, duygusal ve zihinsel etkinliğine, çevrenin verdiği değerdir. Bireyin karakteri, kişisel özellikler ile içinde yaşanılan çevrenin değer yargılarından oluşur.
İnsanın hayatında model aldığı kişi, bakım veren kişilerin tutumları, aile bireyleriyle yakın ilişki içerisinde olmak, akranlarıyla iletişimin kuvvetli olması karakter güçlerinin gelişimine destek sağlamaktadır. Ahlaki açıdan da karakter güçleri ele alınmıştır. Bu da toplumsal farklılıklar gösteren bir boyutudur.
O insan yalan söylemez, aldatmaz, işten ve sorumluluktan kaçmaz, doğru ve dürüst bir insandır, sözünde durur, sözüne güvenilir, çıkarları için onuruna leke sürdürmez. Yüksek etik değerlere sahiptir. Sağlam karakterli insanlar gizli de olsa açık da olsa vicdan sahibi oldukları için dürüst davranırlar.
İnsanın gerçek karakteri ve kalitesi normal zamanlarda değil, imtihan anlarında belli olur. İmtihanlar, insandaki cevher ile posanın ayrılmasını sağlar. Birini iyice tanımak istiyorsanız, kızdığı, sevindiği, kazandığı, kaybettiği gibi durumlarda nasıl davrandığına bakmalısınız...
İlgili 33 soru bulundu
Genlerimizle belirlenmiş olan karakterlerimiz 6-7 yaşına kadar şekillenir. Çocuklar kendilerine has kişilik özellikleriyle dünyaya gelirler. Bu nedenle her çocuk farklı özellikler taşır. Aynı ailede büyüyen kardeşler arasında bile kişilik özellikleri açısından çok büyük farklar olabilmektedir.
Bu süreç, bireyin yaşadığı deneyimler, etkileşimler ve içinde bulunduğu sosyal çevreyle şekillenir. Araştırmalar, bireylerin kişilik özelliklerinin çoğunlukla yetişkinlik dönemine kadar değişebildiğini göstermektedir. Bireyin yaşam deneyimleri ve etkileşimler, kişilik özelliklerinin değişmesinde önemli bir rol oynar.
Kaliteli insanın güzel ahlaklı, dürüst, anlayışlı olduğu, empati kurabildiği, hayatına ve çevresine pozitif katkı sağlayabildiği, yaşamının sorumluluğunu aldığı ve daha birçok olumlu özelliği taşıdığı bilinir.
Olumlu özellik örnekleri: kibar, cömert, güçlü, esnek, şefkatli, iddialı, çalışkan, güvenilir, dürüst, pratik, sorumlu, asil, yetişkin, yaratıcı, tutarlı, değer-bilen, yetenekli, hızlı, duygusal, anlayışlı, sabırlı, düşünceli, sağlam, sözüne güvenilir, inisiyatif gösterebilen, hevesli, çok yönlü, eğitimli, deneyimli, ...
Kişilik Nedir? Kişilik, herkeste parmak izi gibi eşsiz ve biriciktir. Mizacı (yani doğuştan getirilen genetik yanı) ve karakteri (yani sosyo-kültürel etkileşimle öğrenilen yanı) içeren kişilik, bu bağlamda, genetik ve çevresel faktörler tarafından belirlenen davranış, duygu ve düşünce biçimi olarak tanımlanabilir.
İnsan karakterinin oluşumu karmaşık bir etkileşimin sonucudur. Kalıtım ve çevresel faktörlerin her ikisi de insan karakterini etkiler. Kalıtım, genetik yapı ve aile geçmişiyle ilişkilidir ve bireyin bazı temel eğilimlerini belirleyebilir. Ancak çevresel faktörler, kişinin karakterinin şekillenmesinde büyük rol oynar.
Kişilik hayat boyu değişir ve yaşanan deneyimlere bağlıdır. Bu evrim, biz farkında olmadan gerçekleşir. Terapi yöntemleri bazı olumsuz özellikleri zayıflatabilir, olumlu özellikleri ise güçlendirebilir.
Karakter teorisi, psikolojide kişilik teorisi için bir yaklaşımdır. Bir kişinin sahip olduğu kişilik ve bireysellikler arasında fazlaca çeşitlemek için tipik olarak başvurulan duygular, düşünceler ve davranış kalıplarını içerir.
Güç sahibi olmak, insanın kendi dışındaki bir kaynağa (para, mevki, unvan…) sahip olmasına bağlıdır; güçlü olmak ise insanın kendinden kaynaklanan nedenlere bağlıdır. Hiç bir imkana sahip olmasalar bile, güçlü olan insanlar vardır.
İyi insan olmanın temelinde empati, anlayış, hoşgörü, dürüstlük ve sevgi yatar. Kendimizi ve diğerlerini anlamaya, saygı göstermeye ve yardım etmeye odaklanmak, içimizdeki olumlu enerjiyi dışarıya yansıtmamıza yardımcı olur.
Kendini kabullenme, hatalardan ötürü yüksek oranda suçluluk duymamak, gereksiz korkulara kapılmamak, kendinden utanmamak demektir. Başkalarını, durumları, olayları kabullenebilmek de kendini kabullenme ile ilgilidir.
İnsanın kendine yakışanı yapmasıdır. Kalite, sosyal çevre ve psikolojik yaptırımlara karşı kendin olarak yol alabilmek, kendinle barışık olup özüne sahip çıkmaktır. İstikrar ve bilinçtir, kişilere göre değişkenlik göstermeyen erdemli davranış biçimidir.
Herkesin kendi farkındalığına göre kalitenin tanımı ve önemsendiği yönü farklılıklar göstermekle birlikte; müşteri memnuniyetidir, tedbirdir, esnekliktir, verimliliktir, bir programa uymaktır, müşteri şartlarına cevap verebilmektir ve etkili olabilmektir. Kimileri için yaşam tarzı, hayat felsefesidir.
Olumsuz Kişisel Özellikler
Bunlar içerisinde alaycılık, kibir, olumsuz soru hali, ego, sabırsızlık ve kontrol delisi olma ile açgözlülük gibi pek çok unsur yer alır. Bu özellikler günlük hayatta pek çok kişi tarafından sevilmez.
Bu 5 etmen Açıklık, Sorumluluk, Dışadönüklük, Uyumluluk ve Duygusal denge'dir (İngilizce'de Openness, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness, Neuroticism olarak bilinir ve kısaca OCEAN olarak geçmektedir). Bunlara aynı zamanda "Beş Etmen Modeli" (BEM) de denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri