Kedi tıslaması bir uyarıdır. Karşısındaki canlıyı çıkardıkları sesler ve beden dilleri ile uyarırlar. Bazen birbirlerini kıskandıkları ve bir şeyi paylaşamadıkları için bazen de rahatsız oldukları için tıslarlar. Sahiplerine karşı tıslayan kediler istemediği davranışları ve korkuları bu şekilde belirtirler.
Tıslayan bir kedi karşı tarafa sözlü bir uyarı veriyordur. Tıslama bir savunma sesidir. Tıslıyorsa, yakın çevresinde onu korkutan ve tehlikede hissetmesine neden olan bir şeye tepki veriyordur. Tehdit siz olabileceğiniz gibi, başka bir kedi, onu tutmaya çalışan veteriner hekiminiz ya da herhangi bir şey olabilir.
Her yaştan ya da her cinsten kedinin mutlaka yapacağı bu hareket biraz ürkütücü olsa da bunu yaptığında mutlaka karşısındakilere bir uyarı verme amacı gütmektedir. Kendi ırkı arasında olabildiği gibi insanlara karşı ya da ona tehdit unsuru olan canlı ya da cansız her şeye tıslama sesini çıkarabilir.
Pek çok kedi onları tutup kucaklamaya çalışan insanlardan kaçar ve sonra da kedileri sevmeyen, onlarla iletişim kurmak istemeyen birine giderler, çünkü kediler genellikle onları kovalayan bir yabancıyı tehlike olarak kabul ederler. Bu nedenle aşırı ilgili kişilerden kaçınma eğilimindedirler.
İlgili 36 soru bulundu
Kediniz size sürtünerek mırıldanıyorsa bilin ki sizi sevdiğinizi söylüyordur. Bununla birlikte sevimli sevimli mırıldanırken ön patileriyle adeta hamur yoğurur gibi hareketlerde bulunuyorsa sizi “çok çok” sevdiğini anlatmaya çalışıyordur.
Kediler sahibini özler mi? Kediler sahiplerini özler. Sevgi gören ve en çok da sahibi tarafından özlem gören kediler sahiplerini özler. Özlendiğinizin farkındaysanız, sorunun yanıtını kalbiniz size fısıldamış, demektir.
Kedilerde stres çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Deri, mesane ve/veya mide-bağırsak sorunları yaşayabilir. Ayrıca, kum kutularının dışına idrar yapabilir, hırlama veya tıslama sesleri çıkartabilir, insanlara veya diğer hayvanlara karşı agresif davranabilir veya takıntılı bir şekilde yalanabilirler.
Aşırı miktarda kedi maması tüketimi, kusması ya da iştahsız olup hiç mama yememesi de depresyonda olduğunu bize gösterebilir. Durduk yere etrafı yalaması, aşırı tüy dökmesi tuvalet alışkanlığının dışına çıkması da zaman zaman görülen depresyon belirtilerindendir.
Kediler sinirlenince ne yapar? Sinirlenen kediler aniden saldırabilir. Tıslar, sert bir şekilde miyavlar ve karşısındakini uyarırlar. Bazen de birbirlerini kovalarlar.
Kediler sevildiğini anlar mı sorusunun cevabı şüphesiz ki evet olsa da kötü bir haberimiz var, kediler bunu umursamayabilirler. Elbette kedilerin umursamaması ile insanlarınki çok farklıdır. Bir kedi sevildiğinin farkında olsa da günün büyük bir zamanında oldukça bağımsız zaman geçirmeye odaklanabilir.
İnsanların kokularını alır ve içgüdüleri ile yaklaşırlar. Kokuların onlara verdiği güven duygusu ile insanlara yaklaşırlar.
Kediler çok nazik canlılar olması nedeniyle, kendilerini detaylı olarak sevdirmek istemez. İki kulak aralarının sevilmesinden ve çene bölgesinden sevilmeyi çok severler. Kedilere yaklaşırken kuyruk bölgesinden uzak durmak gerekir. Sırt bölgesini de çok sevdiren canlılar değildir.
Kedi tıslaması bir uyarıdır. Karşısındaki canlıyı çıkardıkları sesler ve beden dilleri ile uyarırlar. Bazen birbirlerini kıskandıkları ve bir şeyi paylaşamadıkları için bazen de rahatsız oldukları için tıslarlar. Sahiplerine karşı tıslayan kediler istemediği davranışları ve korkuları bu şekilde belirtirler.
Yavru kediler sizinle uzun konuşmalar yapabilir ve miyavlayarak nasıl hissettiklerini ifade edebilirler. Yüksek sesli bir miyav memnun bir kedinin, düşük perdeli bir miyav ise mutsuz veya rahatsız bir kedinin işareti olabilir. Birçok kedinin çıkardığı “prrrrupttt!” sesi de mutlu bir kedinin göstergesidir.
Bir kedi mutsuzsa, aniden yemeyi bırakabilir. En sevdikleri mamaları bile reddedebilirler. Daha az yaygın olmakla birlikte, mutsuz kediler de kendini yatıştırmanın bir yolu olarak daha fazla yemeye başlayabilir. Kısacası iştah değişikliği, kedilerin normal, mutlu benlikleri gibi hissetmediklerini gösterebilir.
Depresyon. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de depresif ruh hali benzer şekillerde kendini gösterebilir. İştah azlığı, fazla tüy dökme, uyaranlara karşı ilgisiz olma, aşırı korkma ve kalabalıktan kaçma en belirgin durumlardandır.
Bunun en kolay yolu kedinize sevgi göstermek, onunla konuşmak ve oyun oynamaktır. Kedinize sevginizi göstermek için onu okşamanız ve taramanız en basit yoldur. Ayrıca ona dokunmadan onunla konuşmanız da kedinizin sevildiğini anlamasını sağlar. Kediler için sevgi ve ilgi görmek kadar oyun da çok önemli bir ihtiyaçtır.
Kediler ön ve arka patilerinin ve özellikle de göbeklerinin okşanmasından hiç hoşlanmazlar. Eğer dostunuzla güzel bir sevgi deneyimi yaşamak istiyorsanız başını ve çenesinin altını nazikçe okşayarak aranızdaki bağı güçlendirmeyi ve onu mutlu etmeyi deneyebilirsiniz.
Teknik olarak kediler üzüldükleri zaman insanlar gibi ağlayamazlar. Kediler üzgün ve incinmiş olduklarında genelde acılı bir şekilde miyavlarlar. Gözlerinden yaş akmasa da, diğer hayvanlar gibi kedilerde duygularını hissedebilen varlıklardır.
Kedilerde en yaygın olan korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi sorunların yer aldığını söylemeliyiz.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Kediler sahibinin kokusunu, koku hafızasına kaydeder ve nasıl biz bir kişiyi veya yiyeceği düşündüğümüzde otomatik olarak aklımıza o kişi veya yiyeceğin kokusu geliyorsa, kedilerde aynı şekilde sahibinin kokusunu hatırlar.
Dahası, kediler de tıpkı köpekler gibi ayrılık kaygısı yaşayabilen canlılardır. Sahiplerinden ayrı kaldıklarında köpekler kadar belirgin ve yıkıcı tepkiler vermeseler de kediler de ayrıldıklarında kaygı geliştirebilirler.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri