Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor. Bu metin türlerinin her biri kendisine özgü özelliklere ve kurallara sahip.
Metin türleri yani edebi türler herhangi bir uyak veya ahenge bağlı kalmasalar da kendi içlerinde türlerine ayrılıyorlar. Olay, düşünce ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyorlar. Olay yazılarında öne çıkan yazı türleri ise, hikâye, roman ve masallardır.
Metin türü, yazarın amacına bağlı olarak belirlenir. “Örneğin bir deneme metni, rapor vb. metinler birbirinden farklılığa sahip metinlerdir, bu farklar yazarın üretim amacına bağlı olarak biçimsel özelliklerle gözükür” (Ögeyik, 2008).
Çocuk edebiyatında metin türlerini ana başlıklar olarak masal-destan-mitoloji, fabl, roman, öykü, şiir, biyografi, çizgi roman, çocuk dergileri ve gazeteleri, anı-günlük, gezi yazısı, bilmece-tekerleme-fıkra olarak tanımlayabiliriz.
İlgili 28 soru bulundu
Metin türleri iki farklı kategoriye ayrılır. Bunlardan biri düz yazı diğeri ise şiirdir. Her ikisinin de farklı özellikleri vardır ve bu özelliklerini kullanarak hikayeler ya da şiirler yazarız.
Türkçede metinler düz yazı (mensur) ve şiir (manzum) olarak ikiye ayrılır. Her metnin kendine özgü kuralları vardır. Örneğin hikayeler olan ya da olabilecek olaylar anlatırken, masallarda daha çok doğaüstü olaylara yer verilir. 2. sınıflar için metin türlerinden hikaye, masal ve şiiri anlattık.
Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor.
roman, tiyatro, masal, efsane, destan, fabl, anı yazısı, gezi yazısıdır. Düşünceye dayalı türler, makale, deneme, söyleşi, fıkra, eleştiri, incelemedir.
Anı, biyografi, deneme, fabl, fıkra, gezi yazısı, hikâye, söyleşi, şiir, masal, tiyatro, mektup ve köşe yazısı (fıkra) her iki kitapta da ortak olarak kullanılan türlerdir.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.
Bilgilendirici metin türleri içinde bilimsel yazılar, maka- leler, tarihi yazılar, denemeler, eleştiriler, haber metinleri, günlükler ve gezi yazıları bulunur. Yazınsal türler içinde ise masal, öykü, roman, fıkra, fabl, tiyatro, destan ve şiir gibi metin türleri vardır. Bilgilendirici metinlerde amaç bilgi vermektir.
Metin, kelimelerin ve cümlelerin dilin kurallarına bağlı olarak sıralanmasından meydana gelir. Cümlelerin metin oluşturabilmesi için belirli bazı ölçütler vardır: “Bağdaşıklık, tutarlılık, kabul edilebilirlik, durum, bilgisellik, metinler arası ilişki” (Keçik ve Uzun, 2003: 11).
Olay Yazıları
Bir olayın, yer ve zaman belirtilerek, kahramanların çevresinde kurgulanmasına olay yazıları denir. Olay yazılarında genellikle öyküleyici anlatım tekniğini kullanılır. Özellikle romanlarda betimleyici anlatıma da sık sık başvurulur.
Olay çevresinde oluşan ve göstermeye dayalı olan düzyazı türleri: Tiyatro, meddah, orta oyunu, dram. Bilgilendirici/öğretici düzyazı türleri: Makale, gezi yazısı, eleştiri, fıkra, mektup, anı, biyografi, otobiyografi, sohbet, deneme, röportaj, haber metinleri.
İlgi çekici bir olayın ya da durumun neden sonuç ilişkisi içinde anlatılmasına “hikâye edici anlatım”denir. Bu anlatım türünün olay, mekân(yer), kişi, zaman gibi öğeleri vardır. Hikâye edici (öyküleyici) anlatım türleri roman, hikâye(öykü), masal, anı, efsane, tiyatro ve fabldır.
Deneme, yazarın belli bir konuya ilişkin kişisel duygu ve düşüncelerini anlattığı metinlere denir. Bu türde ilk yazıları 16. yüzyılda Fransız yazar Michel de Montaigne yazdı ve Essais (Denemeler) adıyla yayımladı. Bugün birçok ülkede ilgiyle okunan edebiyat türünün de adını koymuş oldu.
Bir duyguyu, düşünceyi, olayı veya durumu anlatan yazıya metin denir. Metinler türleri düz yazı ve şiir olmak üzere ikiye ayrılır. Bir haberi, olayı, düşünceyi veya durumu cümleler halinde ifade eden yazılara düz yazı denir. Düz yazı da kendi içinde hikaye edici ve bilgilendirici olmak üzere ikiye ayrılır.
Edebî tür, edebiyat eserlerinin biçimlerine, konularına ve teknik özelliklerine göre ayrılmış çeşitleridir. Bir başka söyleyişle, biçim ve öz bakımından ortak kurallara göre yazılmış ve söylenmiş eser kümelerine verilen addır. Edebî türler, değişmeyen yazı kalıpları değildir.
Masal ya da erteği esas itibarıyla sözlü anonim halk edebiyatı ürünü, kahramanları arasında olağanüstü kişi veya yaratıkların bulunabildiği, anlatılan olayların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zaman ögesinin ise daima belirsiz olduğu bir anlatı türüdür.
Yazı türleri ''düz yazı'' ve ''şiir'' türleri olarak iki ana başlıkta toplanır. Roman, öykü, fabl ve masal olay yazılarının en çok okunan türleridir. Deneme, makale ve eleştiri ise düşünce yazılarına örnek olarak gösterilebilir.
Şiir, sözcüklerin düz anlamlarına ek olmak üzere ya da bunların yerine başka anlamlar oluşturmak için dilin ses estetiği veya ses sembolizmi ve ölçü gibi estetik ve ritmik özelliklerini kullanan bir edebiyat türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri