Göz yanması, cilt kaşıntısı, kızarıklık, bulantı, kusma, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, ishal ve göğüs ağrısı en sık görülen belirtiler arasındadır. Bu gibi durumlarda da kişi hızla bulunduğu ortamdan uzaklaştırılmalı, kusturulmamalı ve hızla sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Besin zehirlenmesi için tipik belirtiler mide ağrısı, ishal ve kusmadır. Hafif zehirlenmeler genellikle birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir.
Bulantı, kusma, ağız içerisinde yanma, baş ağrısı ve dönmesi şeklinde ortaya çıkan ev için kimyasal zehirlenmeleri belirtileri durumunda kişinin bilinci yerindeyse 2 saat içerisinde kusması sağlanır. 2 saati geçmiş ise zehirlenen kişi kesinlikle kusturulmamalıdır.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev ya da bahçede kullanılan kimyasal maddeler, zehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür.
Zehirlenmelerin %60'ı 5 yaşın altındaki çocuklarda ve %90'ı ev ortamında meydana gelir. Zehirlenmeye neden olan etkenlerin başında ise sindirim yoluyla alınan, bozuk besin, ilaç, alkol ve mantar gelir. Ancak zehirlenme, solunum ya da cilt yoluyla da gerçekleşebilir.
Üşüme, titreme, yükselen ateş Kanlı ve mukuslu ishal, Konuşma, yutma güçlüğü Bilinç kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Vücuda dışarıdan ağız yoluyla giren toksik madde, mideyi ve bağırsakları doğrudan etkiler. Bu durum da sıklıkla karın ağrısı ve mide bulantısına yol açar. Bu maddenin vücuttan atılması sırasında kusma ve ishal gibi belirtiler de görülebilir. Toksik maddeler solunum sistemini de etkileyebilir.
Gıda zehirlenmesi tanısı bireyin beslenme geçmişine bakılarak konulur. Doktor, bireye kadar süredir hasta olduğu, gözlemlediği belirtiler ve yediği yiyecekler hakkında çeşitli sorular sorar. Ardından dehidrasyon belirtileri varsa bunları saptamak üzere fiziksel bir muayene gerçekleştirir.
İlaçla zehirlenmiş ise hemen bol su verilerek kusturulur. Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir. Bilinci yerinde değil ise kusturulmaz.
– Akut ishalin kontrol altına alınabilmesi için ilk gün haşlanmış patates, pirinç haşlaması, yoğurt ve bol su tüketilmelidir. – Et, kızarmalar ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler hem bulantıyı ve ishali tetikler hem de düzelmeyi engeller.
Laktoz intoleransı bulunmuyorsa özellikle yoğurt, gıda zehirlenmesi vakalarında en çok tercih edilen besinlerin başında gelir. Antibakteriyel ve probiyotik özelliği sayesinde gıda zehirlenmesine sebep olan bakterilerle mücadele eder.
Ciddi kimyasal zehirlenmeler dışında genellikle mide yıkanması zorunlu değildir. Toksin bir etken varsa mide yıkanması gerekebilir. Bu da genellikle besin zehirlenmelerinde karşılaşılan bir durum değildir.
Belirli bir tür bakteriyel gıda zehirlenmeniz varsa ve belirtileriniz şiddetliyse doktorunuz antibiyotik reçete edebilir. Listeria'nın neden olduğu gıda zehirlenmelerinin hastanede yatış sırasında damardan verilecek antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir. Tedavi ne kadar erken başlarsa sonuç o kadar iyidir.
Evet. Kusmak son derece iyidir. Çünkü kusma, midenin bağırsaklara geçmesine izin vermediği toksin yüklü olan besinin dışarı atılması demektir. Ama kusma az olursa toksinlerin bir kısmı da bağırsaklara geçecektir.
Doktorlara gelen vakalar incelendiğinde, bazı kişilerin bir saat içinde 6 litre su içerek su zehirlenmesi yaşadığı da ifade edilir. Su zehirlenmesine neden olacak başka faktörler de bulunur.
Mide Zehirlenmesine Ayran İyi Gelir Mi? Mide zehirlenmesinde ayran içirilmesinin bilimsel herhangi bir faydası bulunmamaktadır. Halk arasında zehirlenen kişiyi kusturmanın dışında yapılan bir başka yanlışın ise zehirlenen kişiye ayran ve süt gibi maddelerin içirilmesidir.
Tavuk etinden zehirlenme belirtileri 8- 72 saat aralığında ortaya çıkabilir. Ayrıca hem belirtiler hem de hastalık 48 saat sürebilir. Gıda zehirlenmelerinin belirtileri genelde aynıdır. Tükettiğiniz gıda miktarı ile de belirtilerin şiddeti orantılı olur.
– Dünya Çalışma Organizasyonuna (ILO) göre toksik maddelerin normal çalışma koşullarında vücuda giriş yolları soluma, deri ve ağız iledir. Toksite tartışılırken herhangi bir maddenin vücuda ve ayrıca kan dolaşım sistemine nasıl girdiğinin önemi son derece büyüktür.
Eğer gıda zehirlenmesi geçirdiğinizi düşünüyorsanız bu zehirlenmeyi evde kendi başınıza tedavi etmeye çalışmamalısınız. Mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Gıda zehirlenmesi sonrasında evinizde susuz ve bitkin düşmüş bünyenizi de sağlıklı besinler tüketerek iyileştirebilir ve daha hızlı toparlanabilirsiniz.
Solunum yolu zehirlenmesi: Genellikle karbon monoksit gazı ( tüp kaçakları, şofben, sobalar ) lağım çukurunda biriken karbondioksit, klor, yapıştırıcılar, boyalar, ev temizleyicileri vb. maddelerin solunması sonucu oluşur.
HEMEN SÜT VEYA SU İÇİN
Kusmadan ve baygınlık geçirmeden hemen önce yaklaşık 250 ml su ya da süt içmek ilk müdahale olabilir. Su ya da süt yardımıyla seyreltmiş çamaşır suyunun zararları azaltılmış oluyor. Ayrıca, çamaşır suyu içtikten sonra kendi kendinizi kusturmayın.
Sağlığa uzun vadede zarar veren toksik maddeler genellikle karaciğerde, bağırsaklarda, damarlarda, lenf düğümlerinde, tükürük bezlerinde ve akciğerlerde birikir ve kontrol edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri