Bu soru, işverenlerin adayların kariyer planlarını anlamalarına yardımcı olacaktır. Bu soruya cevap verirken, kısa ve uzun vadeli kariyer hedeflerinizi belirtebilirsiniz. Örnek Cevap: Kısa vadede, bu şirkette çalışmaya başlayarak kendimi geliştirmek ve şirketin hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamak istiyorum.
Bizimle çalışmak istiyorum çünkü bu işin benim için önemli bir gelişim fırsatı olduğunu düşünüyorum. İşinizin çok sayıda yeni beceri ve tecrübe kazanmama olanak sağlayacağını düşünüyorum. Ayrıca, işinizin benim için heyecan verici ve öğrenmeye açık bir ortam sağlayacağını da düşünüyorum.
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
''Neden bizi tercih ettiniz?'' sorusuna cevap:
Hem kendi deneyimimi aktarabileceğim hem de kariyerime iyi bir başlangıç yapabileceğim gelişime açık bir şirkette iş hayatıma başlamak istiyorum. Bu şirketin ve bu pozisyonun benim kariyer hedeflerime en uygun seçenek olacağını düşünüyorum.''
O işe ne katacağınızı sorarlarsa, tamamen pozisyon hakkında konuşmaya ve bu pozisyonun gereksinimlerine ve ihtiyaçlarına neden ve nasıl uygun olduğunuza odaklanın. Bu mülakat sorusunun hangi varyasyonunu duyarsanız duyun, cevabınızda işle ilgili belirli beceri ve bilgilerden bahsetmeye hazır olun.
İlgili 16 soru bulundu
Nasılsınız gibi bir soru sorulduğunda “iyiyim, teşekkür ederim efendim” yanıtı gibi bir yanıtla yetinilmeli “siz nasılsınız” gibi devam sorularından kaçınılmalıdır.
İşverenler genellikle işe ne zaman başlayabileceğiniz sorarlar. Bu konuda, en iyi cevap genellikle 2 hafta sonradır, çünkü işverenler eski işyerindeki ihbar sürelerini göz önünde bulundururlar. Eğer daha erken bir tarihte başlamak istiyorsanız, bunu işverene belirtmelisiniz.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Bu nedenle, mülakatta bilinmeyen bir soruyla karşılaşıldığında, kişi “Şu an hatırlayamıyorum ama araştırıp öğreneceğim” şeklinde cevap vermeli ve böylece “Bilmiyorum” mesajından ziyade “Öğrenmeye her zaman açığım” mesajını iletmelidir.
Soru: “İş yaşamındaki en büyük başarınız nedir?” Cevap: “İş yaşamımda elde ettiğim en büyük başarılardan biri, 2 yıl önce üzerinde çalıştığım 'Saha Optimizasyon Projesi' adlı proje. Bu projede, iş süreçlerimizi daha etkin ve verimli hale getirmem bekleniyordu.
İş görüşmesinde giyilebilecek uygun kıyafetler, genellikle iş yerindeki kıyafet kodlarına göre belirlenir. Bununla birlikte, çoğu iş yerinde, klasik bir iş kıyafeti, özellikle de siyah bir pantolon, beyaz bir gömlek ve blazer ceket, her zaman uygun bir seçimdir.
Bu soruya cevap verirken kişinin kendi başarılarından, bu işi neden yapmak istediğinden söz etmesi ve kısaca kariyer hedefi hakkında bilgi vermesi gerekir. Kariyer hedefiniz nelerdir sorusuna cevap verirken “Sahip olduğum yeterliliklerle hem kendi gelişimimi hem de kurumun gelişimini devam ettireceğim.
Görüşme her zaman otokontrolünüzü sağlayarak konuşmanıza, ses tonunuza, profesyonel bir ortam içinde bulunduğunuzu unutmadan sözcüklerini seçerek mimik ve jestlerinize dikkat edin. ( Engelinizden kaynaklanan istenmeyen durumlarınız söz konusu ise karşınızdakinin dikkatini çekmemesine özen gösteriniz.)
Mülakat esnasında maaş beklentinizin sorulmasını bekliyorsanız, ilk olarak görüşme yaptığınız kişiye pozisyonla ilgili daha fazla bilgi almak istediğinizi söyleyin. Mülakatlardan sonra iş size teklif edildiğinde ise artık maaş hakkında daha açık bir şekilde rahatlıkla konuşabilirsiniz.
“Kariyer beklentiniz nedir”, “önümüzdeki 5 sene içerisinde kendinizi nerede görmek istiyorsunuz”, v.b. Kariyer; iş hayatında ulaşılmak istenen nokta ve bu noktaya ulaşma yönünde sarfedilen çabalar toplamıdır. Kariyer planlaması ise iş hayatında hedeflenen nokta için en uygun yolun belirlenmesi sürecidir.
İş görüşmesinin başlangıcında el sıkışma ve göz teması önemli rol oynar. Güçlü bir el sıkışması ve gülümseme, kendinize duyduğunuz güveni ve işe olan isteğinizi yansıtır. Görüşme sırasında görüşmeci ile göz temasında bulunmak ise, özgüvenli ve ilgili görünmenizi sağlar.
Tanıştıran kişi daima ayakta kalmalıdır. Birisini bir topluluğa tanıtmak için adını yüksek sesle söylemek yeter. Aileden olanlar tanıştırılırken soyadları söylenmez. Tanıştırmada isimler çok açık, üzerine basarak ve anlaşılır, akılda kalır bir biçimde tane tane söylenmelidir.
Karşındaki sorusunu sorarken sakince vereceğiniz yanıtı düşün ve ardından derin nefes alarak soruları yanıtla. Bu gerçekten en iyi yol. Görüşme sırasında sakin ve kibar olmaya her zaman özen göstermelisin. Mülakat sırasında kendinden emin ve tutarlı yanıtların sayesinde başarılı mülakatlar yaşarsın.
İş görüşmesi sonrasında İK uzmanının sizi yetkililerle tanıştırmak istemesi olumlu bir işarettir. Yetkililerle ve birim yöneticileri ile tanışmak ve size şirketin gezdirilmesi sizin işe kabul edilme yolunda olduğunuzun en belirgin işaretleri arasında yer alır.
Bu durumda, iş görüşmesinden 3-7 gün sonra haber alabilirsiniz. Bazı durumlarda, işverenler iş görüşmesi sonrasında adaylar arasında daha kapsamlı bir değerlendirme süreci uygulayabilmektedir. Bu tür durumlarda, iş görüşmesinden sonraki süreç biraz daha uzayabilir ve adaylar 1-2 hafta içinde geri dönüş alabilirler.
7. Görüşme nasıl bitirilir? Mülakatın sonuna doğru işe alım yöneticisine, işe uygun olduğunu düşündüğünü ve işle çok ilgilendiğini söyle. İşe alım sürecinde bir sonraki adımın ne olacağını ve ne zaman geri dönüş alacağını sorman uygundur. Son olarak görüşmeciye seninle görüşerek geçirdiği zaman için teşekkür et.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri