Sadece bir tek açısı geniş açı olabilir.
Bir üçgende en fazla bir tane geniş açı bulunabilir.
Dar açılar, 90 dereceden küçük açılardır. Dik açılar 90 derecedir. Geniş açılar ise 90 dereceden büyük olan açılardır.
Bir üçgenin de 3 iç açısı vardır. Üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir. Üçgende bir dış açı, kendisine komşu olmayan iki iç açının toplamına eşittir.
Çünkü üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir. Böylece üçgenin açılarından en az herhangi biri ya da ikisi mutlaka dar açı olur.
İlgili 44 soru bulundu
Geniş açılı üçgen
Açılarından biri 90°den büyük olan üçgenlerdir. Sadece bir tek açısı geniş açı olabilir.
Cevap: Üçgenin bir iç açısının ölçüsü en fazla 90 derece mi olabilir? Hayır 90 dan büyük de olabilir. Önemli olan 3 açısının toplamı 180 derece olmalıdır.
Üçgenin üst kısmına A noktasıyla kesişecek şekilde ve üçgenin alt kenarına paralel olacak biçimde bir doğru çiz.Alfa açısına komşu olan beta ve teta açılarının ters açılar kuralından ötürü üçgenin diğer iki iç açısına eşit olması gerekmektedir. Bu bağlamda üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir.
Osmanlı döneminde üçgene müselles, alana Mesaha-i sathiye, dik açıya zaviye-i kaime, yüksekliğe kaide irtifaı deniliyordu.
Bumerang kuralı, bumerangın geri dönüş hareketinin temel bir prensibidir. Bumerang, doğru bir şekilde fırlatıldığında, havada dönme hareketi yapar ve sonunda başlangıç noktasına geri döner.
Eşkenar bir üçgenin üç açısı da birbirine eşit ve 60°dir. Bu nedenle eşkenar üçgenler her zaman dar açılı üçgenlerdir. Bir eşkenar üçgen dik açılı üçgen veya geniş açılı üçgen olamaz.
Yani dar açılı bir üçgende iç açıların hiçbiri 90'a eşit veya 90'dan büyük bir derecede olamaz. En çok karşılaşılan üçgenlerden olan eşkenar üçgen, dar açılı üçgenlere örnek verilebilir. Çünkü eşkenar üçgenin bütün iç açıları birbirine eşittir ve her biri 60 derece, yani 90 derecede küçüktür.
1)Dar Açı: Ölçüsü 0° ile 90° arasında olan açılara “dar açı” denir. A 0°< s( ˆ AOB)<90° ise ˆ AOB bir dar açıdır. 2) Dik Açı: Ölçüsü 90° olan açıya “dik açı” denir. Dik açıyı oluşturan ışınlar ( açının kolları) birbirine diktir.
Ölçüsü 90 dereceyle 180 derece arasında bulunan açılara geniş açı adı verilir. Geniş açılar geometri alanında sıklıkla kullanılır.
Dar açı : Ölçüsü 0° ile 90° arasında olan açılardır . s(KéLM) = 54° s(AéED) = 37° s(FéET) = 74° Dik açı : Ölçüsü 90° olan açılardır . s(DéÇH) = 90° s(RéFS) = 90° s(EéBD) = 90° Geniş açı : Ölçüsü 90° ile 180° arasında olan açılardır .
Bunun yanında açıların ölçüsü derece olarak ifade edilir. Geniş açı, açıları belirli aralıktaki açıları belirtmek için kullanılmaktadır. Bu açıdan baktığımızda ölçüsü 90 dereceden büyük ve 180 dereceden küçük olan tüm açılara geniş açı diyebiliriz. Örneğin 130 derece bir geniş açıyı ifade etmektedir.
Geometri, arazi ölçümü sözcüklerinden türetilmiştir. Herodot (M.Ö. 450), geometrinin başlangıç yerinin Mısır olduğunu kabul eder. Ona göre geometri kavramı Mısır kökenlidir.
Heron formülü, kenar uzunlukları bilinen bir üçgenin alanını hesaplamaya yarayan geometri formülüdür. Yunan matematikçi Heron tarafından bulunmuştur.
Dünya üzerinde var olan her şeyin bir matematiği vardır. Dilimize Fransızca “mathématique” kelimesinden geçen ve kökü eski Yunanca “máthema” sözcüğüne dayanan “matematik”in asıl anlamı, “öğrenilecek, öğrenilmesi gereken şey”dir. Yani, bilgi.
Dik üçgen, iç açılarından biri 90° olan üçgendir. Çemberde çapı gören çevre açı 90°'dir.
Ekvatorda kesişen meridyenler dik keser. İki çizgimiz var. Bu da 180 derece yapar. Kutup noktasındaki açıyı da eklersek bu durumda 180 dereceden büyük bir üçgen elde etmiş oluruz.
Bir üçgenin de 3 adet iç açısı bulunur. Üçgenin iç açılarının toplamı ise 180 derecedir. Üçgende bir dış açı, kendisine komşu olmayan durumdaki iki iç açının toplamına eşit durumdadır. Tüm kenarları eşit durumda olan üçgen olup iç açılarının her biri 60°'dir.
Üçgenler; kenarlarına göre; eşkenar üçgen, çeşitkenar üçgen, ikizkenar üçgen gibi adlar alırken; açılarına göre de; eşit açılı (eşkenar) üçgen, dar açılı üçgen, geniş açılı üçgen, dik açılı üçgen ... gibi adlar alırlar. Üçgenlerin iç açılarının toplamı 180°, dış açılarının toplamı 360° dır.
Çokgenin kenar sayısı en az üç olmalıdır. Üç kenarı olan çokgene “üçgen”, n kenarı olan çokgene “n-gen” denir. Bütün kenarları ve bütün açıları eşit olan çokgene “düzgün çokgen” denir.
Üç açısının ölçüsü de 90° den küçük olan üçgenlere dar açılı üçgen denir. Bir açısının ölçüsü 90° den büyük olan üçgenlere denir. Bir üçgende bir tek geniş açı olabilir. Üçgenin kenarları' na ve açıları' na temel elemanlar, Yükseklik, kenarortayve açıortaylarına yardımcı elemanlar denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri