Saç Biti Neyi Sevmez? Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Lavanta kokusu, şampuanı ve kremi kullanarak da bitleri kendinizden uzak tutabilirsiniz. Çünkü, bitler lavanta kokusunu sevmez ve kaçarlar.
Var olan bitlerin yok olmasına etki ettiği gibi aynı zamanda bir bit savar olarak da faydalanabileceğimiz uçucu yağlar vardır. Yapılan araştırmalarda, biberiye, bergamot, okaliptüs, sardunya ve çay ağacı yağı gibi bazı aromaterapi yağları bitleri yok etmede etkili görülmüştür.(1).
İnce uçlu tarak ve el ile özenle temizlenmelidir.) Tüm bunlar ek olarak; evin sık sık havalandırılması, ortak eşya kullanımı ile öz bakım vb. konularına dikkat edilmesi, el hijyeninin sıklıkla yapılmasının sağlandığınması etkili olacaktır.
Saça yoğun lavantalı ürünler kullanılması, bitin gelmesini engelleyebilir. Ancak lavanta yağının sık kullanımı, ergenliğe girmemiş erkek çocuklarda meme bezlerinde büyümeye yol açabilir. Hormon dengesini bozup östrojeni taklit edebilir. Bit tedavisinde, sirkelerin tedavi edilmesi çok önemlidir.
İlgili 20 soru bulundu
Malathion: Çok güçlü bir losyon olan Malathion, bazı bitleri ve bit yumurtalarını felç ederek öldürür. 6 yaş ve üzeri çocuklarda kullanımı onaylanmıştır. 7 ile 9 gün sonra bitlerin hareket ettiğini hissediyorsanız, tedaviye farklı biçimde devam etmeniz gerekebilir.
- Fırça ve taraklar sıcak suda (50 derece) veya bit şampuanı olan bir kapta bekletilerek temizlenmeli. - Yastık kılıfları, son birkaç gün giyilen giysiler ve saç tokaları sıcak suyla yıkanıp sıcak havayla kurutulmalı. - Yıkanamayan her şey çöp torbasına konup ağzı sıkıca bağlanarak 10 gün saklanmalıdır.
Saç derisine iyice yedirilen beyaz sirke yaklaşık 2 saat kadar saçta bekletilir. Daha sonra ise aralıklı özel bit tarağı ile saç iyice taranır. Bu şekilde saçtaki ölü bitler hızla saçlardan uzaklaştırılır. Beyaz sirke ile yapılan uygulamanın ardından saç şampuan ile köpürtülerek bol su ile yıkanmalıdır.
Saç derisinde kaşıntı ve tahrişe neden olan bu canlılardan kurtulmak için sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemi bit şampuanıdır. Saç biti şampuanı, bu canlının baş bölgesinde yaşayan çeşidine özel olarak üretilir. Kafa derisi ile saç üzerinde bulunan bu bitler, şampuanlar ile etkili bir şekilde temizlenir.
Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Beyaz sirke ya da elma sirkesiyle bitlerden kurtulmak mümkündür. Sirkeli su saçlara sürülüp ortalama 1 saat bekletmek gerekir. Ardından ince tarak yardımıyla bitlerin saçlardan temizlenmesi gerekir.
Saç bitinin temizlenmesi için bit tedavisinde reçeteli olarak kullanılan ilaç, şampuan, krem ve losyonlar saça uygulanır ve bit tarağı ile kafa derisi temizlenerek bitler saçtan temizlenir.
Bitler, daha çok kış aylarında görülmektedir. Bu nedenle kış aylarında özellikle çocukların saçları bit yönünden sık sık kontrol edilmelidir. Ortak yaşam alanlarında bir kişide baş biti bulunursa diğerlerinin de kontrolü yapılmalıdır.
1) Vazelin
Vazelin yöntemi ile birlikte kolay ve etkili bir şekilde bit temizliği yapabilirsiniz. Bol miktarda vazelini alarak önce saç diplerinize sürün. Belirli bir müddet beklettikten sonra bit tarağı yardımı ile birlikte taramaya başlayın. Daha sonra bu şekilde 15 dakika bekleyin.
Ayrıca, kişisel hijyen kurallarına dikkat ederek ve yakın temasları sınırlayarak saç bitlerinin yayılmasını önlemek önemlidir. Saç biti, kendi kendine oluşan bir durum değildir ve genellikle kirlilikle ilgili bir sorunla ilişkilendirilmez. Saç bitleri, genellikle kafadan kafaya temas sonucu bulaşırlar.
Erişkin bitlerin yaşam süresi ortalama 30 gündür. Bu sürede dişi bitler günde yaklaşık 10 adet sirke adı verilen yumurtayı genellikle geceleri saç diplerine bırakır.
Aynı oranda olmak şartıyla beyaz sirke ve suıyu bir kaba koyup karıştırın. Oluşan karışımı tüm saça ve saç derilerine sürüp 1-2 saat bekletin. Daha sonra ince aralıklı bit tarağı ile saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak saçınızı şampuanlayıp yıkayın ve durulayın.
Saçlar ıslatıldıktan sonra saç kremi gibi bir kayganlaştırıcı uygulanarak saçlar sık dişli taraklarla yaklaşık 15-30 dakika süreyle taranır. Bu tarama işlemi 2 hafta kadar her 3-4 günde bir bitler tamamen uzaklaşıncaya kadar tekrarlanır.
Sıcak hava ile ısıtılan vücut nemini kaybeder ve tedavi süresi içerisinde kurutulan bitler ölürler. Günümüzde bu teknolojiyi sunan FDA onaylı bir ürün bulunmaktadır. Standart bir saç kurutma makinesi doğru bir teknikle kullanıldığı takdirde yumurtaların %96.7'sini öldürecektir.
Bitler, insanların ve memeli hayvanların derilerinde asalak olarak yaşarlar ve kan emerek beslenirler. Bit asalak bir canlı olduğu için yaşamını sürdürebilmek için her zaman bir konağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle de insan vücudu dışında sadece 48 saat canlı kalabilir. İnsan vücudunda ise 30 gün boyunca yaşayabilir.
Bitler, elbiselerde yerleştikleri için; vücutta yalnızca ısırık yerleri ve kaşıntı izleri vardır. Cinsel organlar çevresindeki şekil ise, en sık cinsel temasla, daha az olarak da iç çamaşırı, çarşaf vb. eşyalarla bulaşabilir.
Yaklaşık 15 dakika boyunca saç derisinde ve boylarında kalacak olan sprey formlar, bu süre zarfından etkili formülleri sebebiyle bitlerin olduğu yerlerde ölerek etkisiz bir hal almasını sağlar.
Parazitleri uzak tutmak amacıyla yapılan bit tokası üzerinde kafur bulunur. Bazı tokalara lavanta da eklenebilir. Keskin kokuya sahip olan kafur parazitleri savmaya yarar. Kafur ve lavanta bir araya geldiğinde başta bit olmak üzere birçok parazitin saçlara bulaşmasını önler.
Tedavi sonrasında kaşıntı devam edebilir; ancak bu her zaman sorunun devam ettiği anlamına gelmez. Kaşıntının tedaviden sonraki iki haftaya kadar devam etmesi mümkün olabilir. Bit tedavisinde saçların kesilmesi bir zorunluluk değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri