Özetle: Bitkiler sadece ışığın olduğu durumlarda fotosentez yapabilmektedir; ancak canlı oldukları için sürekli solunum yaparlar. Fakat bir insanın veya evcil hayvanın oksijen tüketme hızı, bir bitkininkinden kat kat fazladır. Dolayısıyla geceleri bir bitkiyle uyumanın size hiçbir zararı yoktur, uyuyun gitsin!
Hepimizin çevresinde mutlaka, evinize aldığınız bitkiler hakkında aynı odada uyumamamız gerektiği, sağlığa çok zararlı olabileceğini söyleyen insanlar olmuştur. Bilinenin aksine birçok araştırma bitkilerle aynı odada uyumanın hiçbir zararı olmadığı yönünde sonuca ulaşmıştır.
Gübre bitkinin besinidir. Bitkiler, geceleri ›ş›k enerjisi olmad›ğ› zaman solunum yapar. Bitkiler gündüzleri fotosentez, geceleri ›ş›k enerjisi olmad›ğ› zaman solunum yapar. Bitkiler gündüzleri solunum yaparken karbon dioksit al›r ve oksijen verir; geceleri ise oksijen al›p karbon dioksit verir.
Evlerimizdeki bitkilerin veya süs çiçeklerinin gündüz çıkardıkları fazla oksijen ve gece verdikleri karbondioksit miktarı, insanın soluduğu havanın içindeki oksijen miktarı yanında o kadar azdır ki sağlığımızı etkileyebilmesi mümkün değildir.
Bitkilerde Solunum;
➢ Fotosentez sonucu oksijenin fazlası atmosfere verilir, ihtiyaç halinde atmosferden karbondioksit alınır. ➢Bitkiler gündüz hem fotosentez hem solunum, gece ise sadece solunum yaparlar.
İlgili 24 soru bulundu
Yatak odasındaki bir bitki, yapraklarındaki gözenekler aracılığıyla zararlı gazları emebilir ve her gün soluduğunuz havayı filtreleyip temizleyebilir. Yatak odası bitkilerinin sağlık açısından pek çok faydası olmasının yanı sıra, her türlü iç mekana hoş bir dekor dokunuşu ve mükemmel bir enerji katarlar.
Aloe Vera. Hem iyi bir oksijen deposu olan hem de insan sağlığına katkı sağlayan aloe vera, iç mekânda kolayca yetişebilen bir bitkidir. Hava temizleme konusunda başarılı olan aloe vera, gece boyunca mevcut havayı temizlemeye devam ettiği için yatak odası bitkilerinin başında gelir.
Hastanızın sağlığını korumak için lütfen dışarıdan yiyecek-içecek getirmeyiniz. Ziyarete gelirken, topraklı çiçek ve vazoya konulmak üzere buket çiçek getirmeyiniz. Bu çiçekler hastanız için enfeksiyon riski taşıdığından hasta servislerine kabul edilmemektedir.
Uzun ömürlü ve bakımı kolay bir bitkidir. Karbondioksiti oksijene dönüştürebilen bitkiler arasında olduğu için yatak odasında yetiştirilebilir. Hem dışarıda hem de içeride bakımı yapılabilir.
Bitkilerde elbette bizim anladığımız manada bir uyku durumu yoktur. Ancak bazı bitkilerde hareket şekli olarak uykuya benzetilen davranışlar vardır.Bitkiler nasıl uyur? Bazı bitkilerde yapraklar gün batımı ile birlikte üst üste kapanır, gün doğumu ile birlikte yeniden açılır.
Bitkilerin, içinde bulundukları odanın havasını temizlediği olgusu, çeşitli bilimsel araştırmalar sayesinde uzun süredir doğru kabul ediliyor, fakat yeni bir incelemeye göre, laboratuvar ortamında yürütülen bu deneyler, gerçeği tam olarak yansıtmıyor.
Araştırmanın sonucuna göre, 18 derecede uyuyanların, vücudundaki iyi yağ oranı neredeyse iki katına çıkıyor. Aynı zamanda, soğuk odalarda uyuyanlar gün içinde daha çok kalori yakıyor. Buna göre, soğuk odada uyumak zamanla hem diyabeti hem de olası metabolizma hastalıklarının riskini gözle görülür seviyede azaltıyor.
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Orkide geceleri oksijen yayar, bu yüzden yatak odası için mükemmel bitkidir. Onun sayesinde daha iyi bir gece uykusu çekebilirsiniz. Diğer bir avantajı ise pek çok renkte çeşidinin bulunmasıdır. Bu nedenle yatak odanıza orkide koymak mükemmel bir dekoratif dokunuş yaratabilir.
Barış zambakları sadece geceleri oksijen üretmekle kalmaz, bütün gün boyunca tadını doyasıya çıkarabileceğiniz güzel çiçekler açarlar.
Birçok yapraklı bitki gibi kılıç çiçeği de gece boyunca karbondioksit çekip dışarıya oksijen salınımı yapar. Fotosentez esnasında bitki ayrıca ortamdaki benzen, formaldehit, ksilen ve toluen gibi bileşiklerin seviyelerinin düşmesine katkıda bulunur.
Özellikle hasta yakınlarınız ve sevdikleriniz için tercih edebileceğiniz çiçek türleri; orkide, sukulent, bonsai, taze çiçek, vazoda çiçek ve saksı çiçekleridir. Bu çiçekler, hastalığı atlatan ya da hastanede iyileşme sürecinde olan sevdiklerinize değerli hissettirir.
Güller ve lilyum çeşitleri de geçmiş olsun ziyaretlerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Hasta kişilere gönderilen güller çoğu zaman beyaz renklerde karşımıza çıkmaktadır. Bunların haricinde papatyalar da zorlu süreçlerde insanların moralinin düzelmesi için fazlasıyla etkilidir.
Hasta ziyaretlerinde; hastane enfeksiyonlarını önlemek amacı ile hastanemizin Enfeksiyon Kontrol Komitesinin (EKK) almış olduğu karar doğrultusunda yatan hasta servislerine canlı ve yapay çiçek kabul edilmemektedir. Gereksiz ve meraklı sorular sorulmamalı, moral bozucu söz ve davranışlardan kaçınılmalıdır.
Kılıç çiçeği adıyla da bilinen paşa kılıcı, NASA'nın onayladığı çiçekler arasında yer alır. Gece boyunca havadaki karbondioksiti oksijene dönüştürür ve daha kaliteli bir uyku deneyimi yaşamanızı sağlar. Doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymadığı için, evde kolayca yetiştirilebilir.
Yeşil yapraklarının sakinleştirici tonu ve enerjisiyle bulunduğu ortamlara kolayca uyum sağlayan bu bitkinin yetiştirilme alanını seçerken esnek davranabilirsiniz. Salon, oturma odası, mutfak, ev, ofis, çalışma odası gibi iç mekanlarınızda yetiştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri