Psikiyatrist George Engel 1977 yılında biyopsikososyal modeli tanımlamıştır. Buna göre biyopsikososyal sistemlerin, biyolojik alt sistemleri birbirlerini etkileyerek daha başarılı ve daha karmaşık sistemleri oluşturmakta ve eş zamanlı olarak ta sosyal ve psikolojik faktörlerden etkilenmektedir.
Biyopsikososyal model 1977 yılında George Engel tarafından kavramsallaştırılmıştır.
Biyopsikososyal yaklaşım, sağlıklı olmak veya hastalık durumlarını ele alırken biyolojik, psikolojik ve sosyal yapıların birbirlerinden ayrı düşünülemeyeceğinin temel alınmasıdır.
Biyopsikososyal model; biyolojik, psikolojik, sosyolojik, çevresel ve mesleki bileşenler arasındaki etkileşimi ele almak için tasarlanmış bir çerçevedir (2).
Kişinin geçmişteki gelişimini, Şimdiki gelişmişlik düzeyini, Gelecekte beklenen gelişimini, dikkate alan bir yaklaşımdır. Devam eden gelişmenin, sağlık üzerindeki psikososyal etkileri, yaşam boyu önem verilmesi gereken dinamik faktörlerden biridir.
İlgili 17 soru bulundu
Biyopsikososyal yaklaşım, diğer psikoloji paradigmalarına kıyasla, bireyin davranışını yalnızca bir değil birden çok nedene bağlayan bütüncül bir anlayış yaklaşımıdır. Bu bakış açısı, bedenimizin, zihnimizin ve çevremizin etkileşimlerinin birbirini farklı şekillerde etkilemesine olanak tanır.
Erikson'un psikososyal gelişim teorisi, bir kişinin doğumdan ölümüne kadar sağlıklı bir birey olması için geçmesi gereken 8 evreyi ifade eder. Erik Erikson'un teorisine göre kişi, her evrede kişiliğinin gelişimi için olumlu veya olumsuz sonuçları doğurabilecek bir dizi psikososyal çatışma yaşamaktadır.
Sağlık Psikolojisi, ilk kez 1978 yılında Matarazzo tarafından tanımlanmış olup sağlığın geliştirilmesi ve sürdü- rülmesini, hastalıkların ve ilgili işlev kayıplarının azaltılmasını ve psikoterapisini amaçlayan psikolojinin oldukça genç bir alanıdır.
Biyomedikal Model
Bu pozitivist altyapı, modern tıpta insan bedeninin sadece fiziki bir varlık olarak ele alınmasının en önemli gerekçelerinden birini oluşturmuştur. Biyomedikal modelde sağlık, hastalığın yokluğu olarak tanımlanır. Sadece patoloji, biyokimya ve fizyoloji gibi fiziksel süreçler dikkate alınır.
Biyomedikal teknoloji ve biyoteknoloji, esas olarak tıpta teşhis ve tedavi amacıyla kullanılabilecek tüm madde, malzeme, aparat ve cihazların üretimi ile ilgilenen disiplinlerarası bir teknoloji dalıdır.
Biyopsi işlemi; muayeneyle veya radyolojik görüntüleme metodlarıyla saptanan bir kitlenin, iyi huylu - kötü huylu ayrımını yapmak için başvurulan bir tanı yöntemdir. Çoğunlukla radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir. İşlem sonucunda, alınan örnek patoloji uzmanı tarafından değerlendirilir.
Biyolojik yaklaşım, indirgemeci olduğu yönünde eleştirilere maruz kalmaktadır. Biyolojik yaklaşımı benimseyen psikologlar, genlerden moleküllere, hücrelere, nöronlar arası iletişime, sinir ağlarına, beyin sistemleri, sinir sisteminin tümüne ve nihai olarak davranışa ve bilişe ulaşmayı hedefler.
Biyopsi, tanı amaçlı vücudun farklı bölgelerinden mikroskop yardımıyla inceleme ya da farklı tetkikler yapmak için, hastalık şüphesi bulunan bölgeden hücre ya da doku alma işlemidir. 11. yüzyıldan beri uygulanan biyopsi yöntemi günümüzde oldukça gelişmiş olup, tanı ve teşhis açısından büyük önem taşımaktadır.
Sağlık Psikolojisi Nedir? Sağlık psikolojisi sağlık ve hastalık analizinde dört temel bakış açısı üzerinde durmaktadır. Bunlar sağlığın biyopsikososyal modeli, bir süreklilik olarak sağlık, psikoloji ve sağlık arasındaki doğrudan ve dolaylı yollar ve değişkenliktir.
Sağlık psikologları, kardiyovasküler hastalık, ( kardiyak psikoloji ), sigara içme alışkanlıkları, dini inançların sağlıkla ilişkisi, alkol kullanımı, sosyal destek, yaşam koşulları, duygusal durum, sosyal sınıf ve daha fazlası dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık olaylarını inceler.
Psikososyal, insanın belli yaş aralıklarında geçirdiği evrelerdir. Bu evreler kötü geçirildiği takdirde suçluluk ve şüphe başta olmak üzere birçok risk etmeni kişinin ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Türkiye Klinikleri Aile Hekimliği - Özel Konular. Aile hekimliği uygulamalarında kullanılması önerilen yaklaşım biyopsikososyal yaklaşımdır. Bu yaklaşım, biyomedikal yaklaşımın karşısında bireyi yaşantısı, duyguları, çevresi, hastalıklara bakış açısı, fiziksel koşulları ile değerlendirir.
James S. Larson tarafından ele alınan dört sağlık modeli bulunmaktadır: tıbbi model, dünya sağlık modeli (WHO modeli), iyilik hali modeli ve çevresel uyumlama modeli.
Biyomedikal model, tüm hastalıkların biokimyasal dengesizlikler ya da nörofizyolojik anormallikler gibi bedensel (somatik) süreçlere dayanarak açıklanabileceğini öne sürer; bu modele göre psikolojik ve sosyal süreçler, hastalık sürecinden hemen hemen tamamen bağımsızdır.
Mümtaz Turhan'ın 1944 yılına kadar olan çalışmaları, Geştalt Ekolu'ne dayalı idrak konusunda, deneysel psikolojik alanda olmuştur. Kendisi, böylece Batılı anlamda ilk Türk Tecrübî psikologu sayılabilir.
Mehmet Doğan Cüceloğlu (9 Şubat 1938, Mersin – 16 Şubat 2021, İstanbul), Türk psikolog ve akademisyendi.
Psikolojinin bir bilim dalı olarak doğmasına, 1876 yılında Almanya'da Leipzig Üniversitesi'nde kurduğu psikoloji laboratuvarı ile Wilhelm Wundt ön ayak olmuştur. Wundt, kendini psikolog olarak tanımlayan ilk kişidir.
Freud'un psikanalitik kuramını takip eden ama bazı temel argümanlarda ayrışan birçok önemli neo-analitik kuram vardır. Bu kuramlardan insan gelişimini açıklamayı merkeze alanlardan biri Erik Erikson'un Psikososyal Gelişim Kuramıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri