Genellikle ağır kaldırma ya da bir travma sonrasında oluşan sırttaki kas ağrıları, daha aşağıda hissedilme eğilimindedir. Böbrek ağrıları ise, kaburgaların hemen altında, sırt ağrılarından daha yüksekte ve derin hissedilir. Ağrı keskindir ve nedenine bağlı olarak kasıklara veya karın bölgesine doğru yayılabilir.
Böbrek yetmezliğinin belirtileri arasında idrarda artmış protein, kan veya atık maddelerinin bulunması, sık idrara çıkma, kabızlık veya ishal, aşırı susama veya kilo kaybı sayılabilir. Bu durumun tedavisi ise, dializ veya böbrek nakli gibi yöntemlerle mümkündür.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.
Böbrek ağrısı türleri arasında; dalgalar halinde gelen keskin, şiddetli ağrı, genellikle sadece bir tarafta, nadiren çift taraflı yan ağrı, genellikle sürekli olan hafif bir ağrı, göğüs kafesinin altında veya karnınızda ağrı ve kasık bölgesine veya karın boşluğuna yayılan ağrı bulunur.
İlgili 36 soru bulundu
Kronik böbrek yetmezliğini teşhis etmek için en temel olarak yapılması gereken testler; kan testleri (üre, kreatinin vb ), idrar testleri ve böbreklerin ultrasonografi ile görüntülenmesidir. Erken dönem böbrek yetmezliği hastalarında kan testlerinde anormallik olmayabilir.
Kronik böbrek yetmezliği ödem, kan basıncı yüksekliği, idrar sıklığında artma daha ileri evrelerde bulantı, kusma, nefes darlığı ve bilinç değişikliği gibi bulgularla kendini gösterebiliyor.
Kan Testleri
Böbreklerin yaptığı filtrelemenin hesaplaması için Glometüler Filtrasyon (eGFR) hesaplaması kullanılmaktadır. Sağlıklı böbreklerin hesaplama sonucu 60 ve üstünde çıkmalıdır. Hesaplama sonucu 60'ın altında çıkan GFR sonucu, böbrek hastalığınız olduğuna işarert edebilir.
Kandaki kan üre azotu ve kreatinin gibi böbrekler tarafından filtrelenen maddeleri ölçmek için kan testleri uygulanır. Bu maddelerin kandaki hızlı artışı akut böbrek yetmezliğini işaret edebilir. Ultrason, MRI ve BT tarama testleri de teşhis için yaygın bir şekilde kullanılır.
Böbrek ağrısı ve sırt ağrısını ayırt etmek zor olabilir. Genellikle ağır kaldırma ya da bir travma sonrasında oluşan sırttaki kas ağrıları, daha aşağıda hissedilme eğilimindedir. Böbrek ağrıları ise, kaburgaların hemen altında, sırt ağrılarından daha yüksekte ve derin hissedilir.
İlk kez 1928 yılında Yeoman, hastalığı siyatik sinirin mikropsuz bir iltihabı olarak tanımlamıştır. Hastalık priformis kasının spazmı ile geçici veya kontraktürü ile kronik siyatik sinir basısına bağlı gelişerek, fıtıkların kök ağrılarını taklit eder. Bu nedenle hastalık “Yalancı Siyatik” hastalığı olarak da anılır.
Daha önce olmayan ancak ani bir şekilde ortaya çıkan nefes darlığı, Nedeni olmayan uyuşukluk, yorgunluk ve bitkinlik hali, Geçmeyen veya sık sık oluşan mide bulantısı, Göğüste hissedilen baskı ya da ağrı
Böbreklerin en önemli görevlerinden biri vücuttaki zararlı ve atık maddelerin süzülerek idrar yolu ile dışarı atılmasıdır. Kreatinin bu maddelerden biridir. Kan ve idrar tahlillerinden bakılabilen bu değerle böbrek hastalıklarının tanı ve takibi yapılabilmektedir.
aktif rol oynuyor. Böbrekler çeşitli hastalıklar nedeniyle bu görevleri yerine getiremezse böbrek yetmezliği durumu oluşur. Böbrek yetmezliği birkaç hafta içinde gelişirse akut, 3 ay veya daha uzun bir sürede oluşursa kronik olarak tanımlanır.
Gelişen teknolojiler ve hemodiyaliz uygulamaları, Son dönem böbrek yetmezliği hastalarında, sağ kalım sürelerini uzatmaktadır. Yaşam süreleri uzamasına karşın hastaların yaşam kalitesini tehdit eden en sık sorunların başında uyku sorunu gelmektedir.
Böbrek yetmezliği yaşayan kişilerde ilk evrede genellikle idrar salınımında azalma görülür. Bunun yanında bazı uzuvlar şişebilir ve nefes darlığı gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Genel olarak böbrek yetmezliği belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir: Eskiye nazaran daha az idrara çıkmak.
Böbrek tarafından normal şartlar altında filtrelenen üre azotu ve kreatinin gibi maddelerin ölçümü için kan testleri gerekebilir. Bu maddeleri belirgin bir artış akut böbrek yetmezliğine işaret edebilir. Ultrason, MRI ve BT taraması gibi testler böbreklerin ve idrar yollarının görüntülerini sağlar.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
Tetkik için hasta önce sırtüstü yatırılır ve karın bölgesine ultrason jeli sürülür ve ultrason probu ile böbreklere bakılır. Böbrek ultrasonu esnasında hastanın yüzükoyun yatırıldığı da olur. Böbrek ultrasonu sırasında hastadan yana doğru dönmesi istenebilir.
Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
Tütün ve sık sık alkol tüketimine geçit yok! Alkol böbreklere ve karaciğere karşı olumsuz olan kimyasallar ve toksinler barındırır. Haliyle çok fazla tüketildiğinde böbreklerin iflas etmesi kaçınılmaz bir gerçeğe dönüşür. Sigara da aynı şekilde böbreklerin en önemli düşmanı arasında yer alıyor.
Erken evrede birçok insanda herhangi bir belirti yoktur. Fakat erken dönemde tespit edilip tedaviye başlanırsa, böbrek yetmezliği yavaşlatılabilir veya durdurulabilir. Böbrek yetmezliği daha da kötüye giderse, atıklar kanda yüksek seviyelere çıkabilir ve kişiyi hasta hissettirir.
Kronik böbrek yetmezliğinin tanısında ciltte görülebilen uyarıcıların önemli rol oynadığını belirten Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Meltem Gürsu, özellikle kaşıntı ve cilt kuruluğunun sıklıkla karşılaşılan belirtiler arasında yer aldığını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri