(2) Hava çekimi 58 metre ve daha yüksek olan gemiler İstanbul Boğazı'ndan, hava çekimi 70 metre ve daha yüksek olan gemiler Çanakkale Boğazı'ndan geçmeyecektir.
200-250 METRE ARASINDAKİ TEHLİKELİ YÜK TAŞIYAN GEMİLER:
- 200 METRE VE DAHA BÜYÜK, TEHLİKELİ YÜK TAŞIYAN BİR GEMİ, BOĞAZ İÇİNDE SEYREDERKEN, KARŞI YÖNDEN 150 METRE VE DAHA BÜYÜK, TEHLİKELİ YÜK TAŞIYAN BAŞKA BİR GEMİ BOĞAZA ALINMAZ.
Saldırıya uğramış bir Devlete ve Türkiye'yi bağlayan bir karşılıklı yardım antlaşması gereğince yapılan yardım durumları dışında savaşan herhangi bir Devletin savaş gemilerinin Boğazlar'dan geçmesi yasak olacaktır.
Bunlardan ilki 1976 yılında KIEV adlı uçak gemisinin geçişine izin verilmesidir. Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne göre uçak gemilerinin boğazları kullanması yasaktır. SSCB yaptığı ön bildirimde KIEV gemisini “denizaltı savar kruvazör” olarak belirtmişti.
Sözleşmenin 10. maddesi gereği, barış zamanında Karadeniz'e kıyıdaş olup olmadığına bakılmaksızın tüm devletlerin hafif su üstü gemileri, küçük savaş gemileri ve yardımcı gemileri gündüz ve öngörülen şartlara uygun olarak girmeleri şartıyla Boğazlardan serbest olarak geçiş hakkına sahiptir.
İlgili 15 soru bulundu
Boğazlardan gemi geçişinde zamlı tarife başladı. Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, boğaz geçiş ücretlerine ilişkin olarak, "Net ton başına alınan 4,08 dolar ücret, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 4,42 dolar olacak. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile boğaz geçiş ücretleri her yıl yeniden güncellenecek.
1936 yılında İstanbul Boğazından günde yalnız 17 gemi geçmekte iken, günümüzde bu sayı ortalama 50.000 civarındadır. Bu sayı günde ortalama 130 gemiye tekabül etmektedir.
7 Ekim 2022'de düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birlikte şu anda boğazlardan elde edilen fener, tahlisiye ve sağlık rüsumu ücretleri 5 kat artırılarak mevcutta 40 milyon dolar olan gelir 200 milyon dolar seviyesine çıkarılacak. Ayrıca, ücret her yıl 1 Temmuz'da Ulaştırma Bakanlığı tarafından güncellenecek.
Akdeniz'le ilgili emelleri olan Rusya, Osmanlı Devleti ile 23.12.1798'de 14 maddelik bir İttifak Antlaşması yaptı. Yapılan bu antlaşma ile Osmanlı Devleti Rus savaş gemilerinin geçici olarak ve kendisine yardım etmek amacıyla Boğazlardan geçmesine izin verdi.
MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ SÜRESİ - NE ZAMAN BİTECEK? Sözleşmenin süresi, yürürlüğe giriş tarihinden başlayarak, 20 yıl sürecektir. Bununla birlikte, sözleşmenin 1. maddesinde doğrulanan geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) özgürlüğü ilkesinin sonsuz bir süresi olacaktır.
Boğazlar, Türkiye için çok önemlidir. Boğazlar, Türkiye için menfaat değil, varlık, egemenlik ve güvenlik meselesidir. Boğazlar, Türk toprakları içindedir ve ülke bunlarla bir birlik olur. Çanakkale Boğazı ile Karadeniz Boğazı arası, Türkiye'nin egemenliğine tabi iç sularıdır.
Madde 823 - ( Değişik: 20/4/2004 - 5136/2 md.) Her Türk gemisi Türk Bayrağı çeker. Yalnız Türk vatandaşlarının malı olan gemi Türk gemisidir. Birlikte mülkiyet esaslarına göre birden fazla kişilere ait olan gemiler, pay çokluğunun Türk vatandaşlarına ait olması şartıyla Türk gemisi sayılırlar.
Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi ile birlikte İstanbul Boğazı'nın egemenlik hakları, 20 Temmuz 1936'da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile belirli kurallar ışığında Türkiye'ye verilmiştir.
Kanal İstanbul ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi
Kanal İstanbul geçişi ücretli olsa bile Türkiye, Montrö Boğazlar Sözleşmesi yürürlükte olduğu sürece, Boğazlardan geçecek ticari gemileri Kanal İstanbul'dan geçmeye zorlayamaz.
Neredeyse yüz yıldır yürürlükte olan Montrö Sözleşmesi hâlen üzerinde çokça konuşulan uluslararası bir metindir. Lozan Boğazlar Antlaşması ile denetimi ve korunması Komisyon'a ve garantör devletlere bırakılmış olan Türk Boğazları üzerinde, neredeyse tam bir egemenliğin tahsisi ise Montrö Sözleşmesi ile sağlanmıştır.
Boğazın en dar yeri Kilitbahir ile Çanakkale arasındadır ve uzunluğu 0.8 deniz milidir. Boğazda seyir Çanakkle Boğazı'nda yelken ile seyir yapmak yasak değildir. Fakat yelkenli ve motorlu yatların boğaz içinde gemilere çapariz vermemeleri gerekmektedir. Yol hakkı gemilere aittir.
Ukrayna ile arasında yaşanan gerilimde yeni bir aşamaya gelinmesi sonrasında savaş gemilerini Karadeniz'e çekme kararı alan Rusya'nın 142 borda numaralı gemisi “Novocherkassk” İstanbul Boğazı'ndan geçti.
Mudanya Mütarekesi, 11 Ekim sabah saat 06.00'da Türkiye ile 3 İtilaf Devleti İngiltere, Fransa ve İtalya arasında imzalandı. Mütareke, imzalandıktan 3 gün sonra yürürlüğe girdi. Antlaşmayla Ankara Hükümeti istediğini elde ederek ve tek kurşun atmadan İstanbul, Boğazlar ve Doğu Trakya'yı işgalden kurtardı.
Bu anlaşma ile Rusya yaklaşık bir asır süren uzun bir mücadeleden sonra Karadeniz'de ilk defa kendi gemileri ile ticaret yapabilme hakkını elde etmiş oldu. Küçük Kaynarca Antlaşması ile Rus ticaret gemileri Karadeniz ve Akdeniz'de ticaret yapmaya başladılar.
2021 yılında ise gemi geçiş sayısının 38 bin 551 olduğu ifade edilen açıklamada, gemilerin gross tonajının 631 milyon 921 bin, net tonajının 341 milyon 742 bin ve taşınan toplam yükün 465 milyon 357 bin metrik tona ulaştığı vurgulandı.
Yani geçen her gemi ortalama 180 bin dolar gelir bıraktı. Süveyş Kanalı'ndan 2018 yılında 18 bin 174 gemi geçti ve bunlar toplamda 5 milyar 585 milyon dolar geçiş ücreti ödedi. Buradaki gemi başına geçiş ücreti ise ortalama 307 bin dolar.
Şu anda Boğaz'dan 118-125 gemi geçirebiliyoruz." hesaplara göre Kanal İstanbul'dan geçecek gemilerden alınacak paranın, asgari yıllık net 1 milyar dolar civarında olduğunu belirten Turhan, "68 bin kapasiteli kanaldan 50 bin gemi geçtiğinde yıllık 5 milyar dolar gelirimiz olacak, bu rakamlara gelecekte ulaşacağız.
Türk savaş gemileriyle giriş ve çıkışları kontrol altına alınırken, bölge, havadan gelecek tehditlere karşı 'kontrollü hava sahası' ilan ediliyor. Boğaz ayrıca uçaksavarlar ve savunma sistemleriyle koruma altına alınıyor.
Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Usame Rabi, düzenlediği basın toplantısında, gemi trafiği ile ilgili 2022 verilerini paylaştı. Süveyş Kanalı'ndan geçen gemi sayısının geçen yıla göre yüzde 15 arttığına işaret eden Rabi, bu sene toplamda 23 bin geminin kanalı kullandığını söyledi.
Hali hazırda günde 49 gemi geçiş yapabilirken ikinci kanalın da devreye girmesi ile 99 gemi geçiş yapabilecek ve bekleme süresi 11 saatten 3 saate düşecek. Yeni kanalın açılmasının ardından Süveyş Kanalı'ndan geçecek gemi sayısı ile Mısır'ın kanaldan elde ettiği gelirin yüzde 200′den fazla artacağı ifade ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri