"Boğulmalarda en önemli etken paniğe kapılmaktır" “Suda boğulmalarda, nefes borusunun kasılmasıyla akciğerlere su girmektedir. Boğulan kişiye ilk müdahale olarak suni solum ve kalp masajı yapılmalıdır. Saniyelerin bile önemli olduğu bu anlarda suni solunum su içinde de yapılabilmektedir.
Boğulurken çok acı çekmez sadece ciğerlerinde yanma olur ve yetişkinler 50 saniyede çocuklar 20 saniyede suya batar. Su içerisinde beyin ölümü suyun sıcaklığına göre değişir ama yetişkinlerde 3-4 dk. bebeklerde 5-6 dk.'dır. Boğulma Tehlikesi Geçiriyorsak Şunları Yapmalıyız!
Boğulan Kişi Kıyıdan Uzakta İse Kurtarıcı: Bir can simidi alarak yüzmeli, boğulan kişinin simide tutunup yüzerek kıyıya ulaşmasını sağlamalıdır.
A) Boğulma sırasında nefes girişinin kasılması nedeniyle akciğerlere çok az miktarda su girer. B) Suda boğulanlarda özellikle soğuk havalarda 15-20 dakika geçtiyse suni solunum ve kalp masajı yapılmamalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Boğulan kişide solunum yoksa direk kurtarıcı soluklara başlanmalıdır. Kurtarıcı soluklar, 1 dakika yani yaklaşık 10 solunum ile devam etmelidir. Kurtarılan kişinin bilinci kapalıysa, soluk alıp vermiyorsa ve nabzı yok ise sağlık ekipleri beklenirken kişiye sırtüstü yatar pozisyonda kalp masajı uygulanmalıdır.
Suda boğulmanın belirtileri, kişinin suya girme şekline, suyun sıcaklığına ve ne kadar süre su altında kaldığına bağlı olarak değişebilir. Suda boğulmanın ilk belirtisi, nefes almakta güçlük çekmektir. Su, akciğerlerinize girdiğinde, hava yerine su ile dolacağı için, nefes almak imkansız hale gelecektir.
– Su altında soluk borusuna su girmesi ile refleks olarak nefes tutulur. – Kanda karbondioksit seviyesi yükselir ve kişi derin nefes alır ve su akciğerlere girer. – Bilinç kaybolur, solunum durur, ölüm meydana gelir.
Suda boğulmalarda, nefes borusunun kasılmasına bağlı olarak çok az miktarda su akciğere girer. Fakat bu suyu çıkarmak için vakit kaybetmeden hemen suni solunuma başlanması ve ambulans çağrılması gerekir.
Rüyada boğulmak, son zamanlarda kendinizi pek iyi hissetmediğinize, psikolojik olarak çöküşler yaşamanıza, kendinizi bir an önce toparlamanız gerektiğine yorumlanır. Rüyada boğulmaktan kurtulmak, bir mevzudan son anda paçanızı sıyırmış olmanıza yorumlanır.
SUDA BOĞULMA
Suyun genelde üst hava yollarına girmesi ve diğer solunum mekanizmalarını engellemesi ile ölümü gerçekleştirir. Suda boğulma kendi içinde değişik durumlarda incelenir. Kuru boğulmada su hava yollarına girmez fakat bulunulan sıvı ortam üst solunum solunum yollarına zarar vererek ölümü meydana gelir.
Boğulma vakası geçiren kişi su altında nefes alabilmek için farkında olmadan yüksek miktarda su yutar. Yutulan su akciğerlere dolmaktadır. Bu suyun çıkarılması gerekmektedir. Bu yüzden ilk yardım olarak suni teneffüs yapılır.
Ama aşırı aspire eden hastalarda tatlı su boğulmalarında hiponatremi görülürken, tuzlu suda boğulmalarda hipernatremi ve hiperkloremi gözükmektedir. Nadiren aşırı tuzlu su boğulmalarında hiperkalsemi ve hipermagnezemi görülmektedir.
Uzmanlar uyardı: Boğulanların yüzde 70'i yüzme biliyor. En büyük etken alkol. Havaların ısınmasıyla birlikte suda boğulma olgularında belirgin artış görüldüğü belirtilirken, boğulmaların kaza sonucu meydana gelen ölümler arasında üçüncü sırada yer aldığı bildirildi. Avrupa Acil Tıp Birliği Başkanvekili Uzman Dr.
Denizde boğulanın şehit sayılacağına dair hadis sahihtir. Deniz kenarında serinlenmek veya yüzmek için gitmiş olsa bile boğulan mü'min biiznillah şehit sevabı kazanmış mü'mindir.
Dokuların oksijeni alamaması sonucu meydana gelen ölümler, solunum enzimlerini bloke eden kimyasal maddelerle meydana gelen entoksikasyonlarda olduğu gibi,ir, çabuk meydana gelir, yüz şiş ve mordur.
Akciğer kanseri gibi daha ağır hastalıklarda görülen plörezinin tedavisi ise onkoloji biriminin tavsiyesi neticesinde gerçekleşir. Hastalığın ileri safhalarında gerçekleşen drenaj, plöridez ve dekortikasyon gibi cerrahi müdahaleler ile akciğer duvarında biriken fazla suyun tahliyesi sağlanır.
Sıvı alınacak tarafa iğne ile lokal anestezi uygulandıktan sonra , yine steril bir iğne ile sıvı alınır. Hasta bu sırada hafif bir ağrı duyabilir. Bu işlem 10-15dk kadar sürer. Ancak boşaltma amaçlı yapılıyorsa daha uzun sürebilir.
Sağlığı tehdit eden akciğer sorunlarından birinin akciğerde su toplanması durumu olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Taner Has, “Nefes darlığı, öksürük, göğüs ağrısı, ateş, eforla çabuk yorulma ve balgam çıkarma bu hastalığın önemli belirtilerindendir.
Sıcak havaya sahip bölgelerde yaşayan ve/veya suya kolay erişimi olan kişilerde boğulma daha sık görülür. Risk faktörleri arasında alkol kullanımı, epilepsi ve düşük sosyoekonomik durum bulunmaktadır.
Suda boğulma, yaz aylarında özellikle deniz kıyısındaki ya da havuz bulunan yerleşim yerlerinde en sık görülen acil durumlar arasında yer alır. Sadece yüzme bilmeyenler değil, vücut krampları ve aşırı dalga gibi etkenler nedeniyle yüzme bilen insanlar da boğulma tehlikesi yaşayabilirler.
Boğulma geçiren hastalarda belirgin sıvı kaybı olacağından sıvı desteği de mutlaka başlanmalıdır. Boğulma sonrası en sık ölüm sebebi zatürreye bağlı solunum yetmezliği ya da oksijensiz kalmaya bağlı kalıcı organ hasarlarıdır.
Rüyada suda boğulmak rüya sahibinin bazı olaylardan etkilenerek kendisini kötü hissedeceği yönünde yorumlanır. Aynı zamanda iletişim konusunda iş hayatında ve aile hayatında birtakım problemler meydana gelebileceğine yönelik yorumlar yapılır.
rüyada denizde boğulmak rüya sahibinin bir hastalığa yakalanabileceği üzerine yorumlanır. Ayrıca bu durum rüya sahibinin çevresindeki bazı insanlar üzerinden de söz konusu olabilir. Eğer rüyada denizde boğulurken kurtulmak durumu yok ise, o vakit kişinin hayırlı bir kısmet ile evleneceği yönünde delalet eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri