M.Ö. 1211 senelerinde bütün Hitit toprakları gibi Bolu da Frigyalıların eline geçti. Frigyalıları yenen Lidyalılar Bolu'ya sahib oldular.
Bolu, bölgeye yapılan akınlar sırasında Horasanlı Aslahaddin tarafından fethedildi. 1074'te Bolu'ya yerleşen Türkmenler, Bizanslıların çok önceleri Balkanlardan getirdikleri Bulgar, Peçenek, Uz ve Kuman Türkleri ile kolayca kaynaştılar. Bolu ve köyleri tamamen Türkleşerek Türk isimleri aldılar.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü, Anadolu Otoyolu Bolu Tüneli'nin İstanbul yönünün kar temizliği için bu gece kısa süreli kapatılacağını duyurdu.
Bolu Dağı Tüneli İstanbul istikameti trafiğe açıldı
Karayolları Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Anadolu Otoyolu Bolu Dağı Geçişi, bakım onarım çalışmaları nedeniyle Ankara-İstanbul istikametinde 21 Kasım 2023 Salı günü 08.00-22.00 saatleri arasında ulaşıma kapatılacak. Ulaşım, Abant Kavşağı ile Kaynaşlı Kavşağı arasında D-100 Devlet Yolu üzerinden sağlanacak.
İlgili 35 soru bulundu
Bir başka rivayete göre Osmanlılar zamanında bölgede, bol olarak Uluğ - Alim olması nedeniyle önceleri “Bol Uluğ”, zamanla yöre “BOLU” olarak isimlendirilmiştir.
Meşrutiyet ilan edildiğinde Bolu Kastamonu'ya bağlı olduğundan, ilk Bolu Mebusları Kastamonu mebusları arasında yer almıştır. II. Meşrutiyetten (1908) Cumhuriyet dönemine kadar bağımsız sancak olarak yönetilen Bolu, 1923'te Vilayet haline getirildi.
Bolu İli Oğuz boy ve oymak adlarının yaygın olarak kullanıldığı iller arasında yer almaktadır.
Bolu'nun Gerede ilçesi, doğal güzellikleriyle öne çıkıyor.
Ordu'nun Perşembe ilçesi, Karadeniz'in huzurlu atmosferini sunuyor. İzmir'in Foça ve Çeşme ilçeleri, Ege'nin serin sularını ve sıcak atmosferini yaşatıyor.
Bolu tatilinden dönüldüğü esnada, ziyaretçilerin sevdikleri insanlara alabilecekleri en popüler hediyeler arasında; bakır ürünleri, iğne oyası ürünleri, Gerede kemerleri, deri ürünleri, saray helvası, çikolata, kozalak reçeli ve çam balı yer almaktadır.
Anadolu'nun ve bölgenin ilk hâkimi Hititler olmuş daha sonra bu coğrafyada medeniyet kurmuş Bitinyalılar bölgeye hakim olmuşlardır. Ardından bölgeye Frigyalılar, Persler, İskender İmparatorluğu, Roma, Bizans, Selçuklu Türkleri, Osmanlı Devleti, nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu coğrafyaya damgasını vurmuştur.
Meğer İsviçre gibi birçok şehre sahipmişiz. Türkiye içinde İsviçreler oluşmuş. En zengin beş şehir 2011 Mayıs ayı itibarıyla belirlendi." dedi. Türkiye'nin kişi başı gelir şampiyonu Bolu, tavukçuluk şirketleri sayesinde hatırı sayılır ve zenginliğin tabana da yayıldığı bir gelire kavuştu.
Mudurnu, adını; tekfurlar yönetimindeyken, Bursa Tekfurun 'nun kızı Matarnı ya da “ Moderna”dan almıştır.
Cennet göl olarak bilinen aynı zamanda bir çok yayında Abant Gölü ile karıştırılan, Bolu merkeze sadece 13 km. uzaklıkta şirin bir doğa harikası.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 9 İlçe, 12 belediye, bu belediyelerde 93 mahalle ve ayrıca 487 köy vardır.
Beş yıldızlı otellerin yanı sıra Mudurnu'da butik otel ve pansiyonlar da yer almaktadır. Mudurnu'nun tavuğu da oldukça meşhurdur. Mudurnu'ya gidildiğinde erişte, tarhana, köy tavuğu ve keş peyniri yenilmelidir. Hediyelik eşya olarak ise iğne oyası ve sazlardan alınabilir.
Bolu'nun Mudurnu ilçesinde 2011 yılında yapımına başlanan ve yalnızca Arap müşterilere satılmak için bünyesinde 732 villa, AVM, otel ve 2 kongre merkezi bulunan şato tipi villaların 350 tanesi inşaat çalışmaları devam ederken Katar, Bahreyn, Kuveyt, Dubai ve Suudi Arabistan'daki müşterilere satıldı.
İlçeler arası otobüsleri kullanarak Bolu'dan Mudurnu'ya ulaşımın ücreti 10 TL ile 15 TL arasındadır. İlçede bulunan D655 ve D160 yolları sayesinde özel araç ile ulaşım sağlamak oldukça kolaydır ve e sık tercih edilen ulaşım türü arasında özel araç ile ulaşım bulunmaktadır.
Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Gerede, Mudurnu ve Göynük'tür.
2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre ilin genel nüfusu 316.126 olup kentsel nüfus 233.379, kırsal nüfus 82.747'dir. İlimizde şehirde yaşayan nüfusun toplam nüfusa oranı % 73,8 iken, kırsalda yaşayan nüfusun toplam nüfusa oranı % 26,2'dir. Bolu Şehir Merkezi Nüfusu 180.197'dir.
Bolu'nun 2023'e yönelik nüfus tahminleri 324.389 olarak açıklandı.
Bolu yöresinin tümüyle fethedilmesi ise Orhan Gazi döneminin ilk yıllarına (1324 - 1326) rastlar. Bir başka rivayete göre Osmanlılar zamanında bölgede, bol olarak Uluğ - Alim olması nedeniyle önceleri “Bol Uluğ”, zamanla yöre “BOLU” olarak isimlendirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri