Borcu ödediğinizde, alacaklı tarafından yapılan talep üzerine mahkeme kararı ile icra dosyanızın kapatılması sağlanır. İbraname ile de icra dosyası kapatma işlemi yapılabilir. Bunun yanında, e-Devlet üzerinden ödenen icra dosyalarının düşme tarihi görüntülenebilir.
İcra dosyası; icra dairesine bizzat gidilerek borcun ödenmesiyle, bir avukat ile anlaşarak haricen tahsil yoluyla ve UYAP vatandaş portalı üzerinden online ödeme yapmak suretiyle kapatılabilir.
Borcu ve tahsil harcı ödedikten sonra icra müdürlüğüne talep atılmalı ve gerekli personele hatırlatma yapılmalıdır. Alacaklı, bazen alacağını tahsil etse dahi dosyaya bu tahsilatı bildirmeyip, harç yatırmayıp 1 yıl boyunca dosyaya işlem yapmamayı tercih etmektedir.
İcra dosyası ödeme, haricen tahsil, borca itiraz, zamanaşımı ve alacaklının alacağından vazgeçmesi sebepleri ile kapanmış ise tekrar açılmaz. Dosyanın kapak hesabındaki harç ve masrafları icra dairesine ödenirse dosya tamamen kapanır ve tekrar açılmaz.
Tebligat gönderildikten sonra 15 gün içerisinde borcun ödenmesi durumunda e-haciz işlemi sona erdirilmektedir. 15 gün süre içerisinde borcun bir kısmının ödenmesi ya da taksitlendirilmesi de haciz durumunun kaldırılmasını sağlar.
İlgili 27 soru bulundu
Kapanan icra dosyası e-devlete ne zaman düşer? Kapanan icra dosyası icra dairesinin yoğunluğuna göre 1-2 günde düşer.
E devlet üzerinden icra dosyasının yalnızca dosyanın AÇIK dosyadan KAPALI dosyaya çevrilmesi işlemini yapılabilir E devletinizde icra takip dosyasının açılış tarihini ve dosya esas numarası bilgilerini görmekteyiz. - Açılış tarihi son 1 yıl içindeki bir tarih olarak görünüyorsa , dosyanızı KAPALI durumuna geçirmek ...
İcra dosyası kapatma harcı 2023 yılında 31.40 TL olarak belirlenmiştir.
Borç tamamen ödenmiş ve dosya kapanmış olmasına rağmen alacaklı bahse konu icra takibini devam ettiriyorsa, borçlu borcunu tamamen ifa ettiğini gösteren belirli belgelerle mahkemeye başvurarak takibin iptalini istemek imkânına sahiptir. Bu talebin reddedilmesi hâlinde de menfi tespit davası açma hakkı saklıdır.
İcra Müdürlüğü harcın kim tarafından ödendiğiyle ilgilenmez.
Feragat harcının yükümlüsü, feragati yapan yani alacaklıdır. Feragat harcında da, haricen tahsil beyanında olduğu gibi, ödenmesi gereken harcın yarısı icra müdürlüğünce tahsil edilir.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Borcunuzu tamamen kapattıysanız, alacağınız borcu yoktur yazısı ile öncelikli olarak maaşınızın yattığı bankayı ya da kredi kartı gibi bankacılık ürünlerini kullandığınız diğer bankaları tercih ederek tekrar kredi talebinizi iletebilirsiniz.
e-Devlet sistemine giriş yapılır. Kurumlar bölümünden 'Gelir İdaresi Başkanlığı' seçilir. Hizmetler arasından 'Kimlik Doğrulama' seçilir. 'Borcu Yoktur Yazısı Talebi Girişi' seçilir.
Bu durumda ödemeyi alan alacaklı veya vekili, icra dairesine verecekleri bir dilekçe ile takibin sonlandırılmasını talep edebilirler. Keza, alacaklı, UYAP üzerinden icra dosyasına “Haricen Tahsille Dosyanın Kapatıldığına” dair bildirimde bulunup, haricen tahsil harcı ödenmek suretiyle de dosya kapatılabilir.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
İcra dosyası takibini öncelikle yapabilmek içi e-devlet Kapısı'na yani https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekir. Daha sonra Adalet Bakanlığının e-devlet içinde bulunan sayfasına giderek listelenen hizmetler içinden icra dosyası sorgulamasını bularak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Borçlunun icra dosyasına yapacağı ödemelerde üç farklı yöntemden birini tercih etmesi mümkündür. Borçlu icra dosyasına icra dairesinde doğrudan ödeme yapabilir, alacaklıya ya da vekiline ödeme yapabilir veya kredi kartıyla uyap sistemi üzerinden ödeme yapması sonucu borcundan kurtulabilir.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Borçlu kimseye icra müdürlüğü tarafından gönderilen icra emri doğrultusunda alacaklı ile borçlu iletişime geçerek belirledikleri herhangi bir miktar para üzerinden anlaşmasıyla, borcunu icra müdürlüğünün IBAN hesabına değil, doğrudan alacaklıya ya da vekiline parayı göndermesiyle dosyanın haricen tahsil harç yöntemiyle ...
Borçlarından dolayı; mallarında, hak ve alacaklarında haciz bulunan memur ve sözleşmeli personel hakkında idari soruşturma başlatılabilir. Bu sürecin sonunda kurum ile ilişiğiniz kesilebilir. Bu nedenle sürecin dikkatli ve hassasiyetle yürütülmesi gereklidir. Son olarak icra takibi hiç bir şekilde sicile işlenmez.
Dosyanın silinmesi mümkün değildir. Uyap sisteminde "kapanmış dosyalar" kısmında muhafaza edilmektedir.
İcra dosyası takibini öncelikle yapabilmek içi e-devlet üzerinden yani https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekir. Daha sonra Adalet Bakanlığının e-devlet içinde bulunan sayfasına giderek listelenen hizmetler içinden icra dosyası sorgulamasını bularak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
E-Devlet'in yanı sıra İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de başvuru yapılabilir. İcra affından sadece belli bir tutara kadar olan borçlar için yararlanılır. E-Devlet icra borcu affı başvurusu ile 2000 TL'nin altında olan borçlar silinir. İcra borçları, borcun zamanında ödenmemesi neticesinde ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri