Böreği fırında değil ocakta döne döne 25 dakika boyunca harlı ateşte pişiriyoruz. Yağı az olunca börek tepsiye yapışabiliyor, içindeki peynire kadar ısıyı ulaştıramıyoruz. Bu sebeple yağının bu oranda olması idealdir. Ancak az yağlı istiyorsanız pişirdikten sonra karton kutuya aktarırken yağını süzebiliyoruz.
Fırın tepsisinin ilk katına yağlanmış yufkayı serdikten sonra, sıvı harcın tabana ulaşmasına engel olmanız gerekir. Aksi halde börek tepsiye yapışır ve iç harcı yanar.
-- Börek piştikten sonra dinlenmesi için fırında bekletmeyin. Ayarını kapatmış olsanız bile içi sıcak olacağından böreği kurutacaktır. -- Börek piştikten hemen sonra tepsiyi fırından çıkarıp tezgah üzerine alın. Mümkünse tepsinin üzerini tamamen örten biz bezi ıslatın ve hafif sıkın.
Üstüne bir parça yufka serilir. Yumurtalar, süt ve sıvı yağ karıştırılır. Karışımdan yufkanın her yerine sürülür. Tüm yufkaların arasına sos sürülerek yerleştirilir.
Oda sıcaklığındaki sütü yufkalarınızın ya da milföy hamurlarınızın arasına sürebilirsiniz. Yağ sürmek de böreklerinize hem lezzet katacaktır hem de pişerken kurumamalarına yardımcı olacaktır. Sıvı yağ - süt karışımı da mükemmel bir lezzet ve çıtırlık için tercih edebileceğiniz malzemelerden.
İlgili 40 soru bulundu
Böreğin üzerine yumurta sürdüğünüzde daha güzel kızarır, ama evde yumurtanız yoksa aynı etkiyi elde etmek için biraz yoğurt, bir çorba kaşığı sıvı yağı karıştırarak böreğinizin üzerine sürebilirsiniz. Bu sayede böreğinizin hem üzeri daha parlak olacaktır hem de çıtır çıtır.
Tezgaha serdiğimiz yufkamızı ortadan ikiye keselim ve sosumuzdan sürelim rulo şeklinde saralım ve gül böreği şekli gibi etrafında saralım yufkalarımızı bu şekilde hazırlayalım yağlanmış tepsiye dizelim üzerine kalan sosumuzundan( sosumuz az gelirse yoğurt ve yağ ekleyelim) sürelim.
Milföy hamurunun tepsiye yapışmasını önlemek için, tepsiyi yağladıktan sonra üzerine galeta unu serpin. Hamurunuzun tepsiye yapışmadığını göreceksiniz. Omlet yaparken içindeki malzemeleri yumurtayla karıştırmadan önce ayrı bir tavada pişirin.
Yufkaların arasına biraz eritilmiş tereyağı ile süt eklerseniz böreğiniz oldukça lezzetli olur.
Taze yufka kolay kolay yırtılmaz. Yufkaları erimiş margarin ve süt karışımı ile ıslatırsanız daha lezzetli olacaktır. Yufka böreği yaparken tüm yufkaları sütle ıslatırsanız daha lezzetli olacaktır. Yumuşak bir börek yapmak istiyorsanız bir yumurta ve bir şişe sodayı çırpıp böreğinizi fırına vermeden önce üzerine sürün.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kontrollü bir şekilde üzeri pembeleşinceye kadar 45 dakika pişirilir. Piştikten sonra üzeri örtülerek demlendirilir. Soğumaya bırakılır ve sonrasında servis edilir.
Pişmemiş börekleri buzluktan çıkardıktan sonra ise buzlarının çözülmesini uzun uzun beklemeden, önceden ısıtılmış fırın ya da tavaya koyarak pişirebilir ve bu şekilde servis edebilirsiniz.
Bir diğer yöntem ise fırından çıkarttığınız sıcacık böreğinizin üzerine fırçayla soda sürmek. Diğer yöntemde de olduğu gibi böreğiniz hem kurumayacak hem de yumuşacık kalacak. Böreğinizin kuru olmasını istemiyorsanız sosuna su yerine süt katın.
- Pişirme sürecinde ilk 15 dakika fırının kapağını kesinlikle açmamalısınız. - Bu durumda böreğiniz çok iyi bir şekilde kabaracaktır. - Aynı zamanda tepsi böreği hangi ayarda pişirilmeli sorusunun da cevabını verelim: 180- 200 derece fırında pişirmeniz gerekiyor.
Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Hamura sirke ilave edin sonra da klasik börek adımlarını uygulayın. Kızartma aşamasında böreğinizin çok az yağ çektiğini gözlemeyeceksiniz. Sebebi sirke kullanmanızdan başkası değil. Ayrıca sirke, hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlar ve çıtır çıtır bir kıvamda olmasına da yardımcı olur.
İster hemen pişirin,ister akşam yapın sabah kahvaltıya hazır olsun. veya dondurucuya atın aylar sonra bile çıkarıp pişirebilirsiniz.
Böreği fırında pişirme derecesi ise 180 derece ile 200 derece arasında değişkenlik gösterir. Eğer fırını 180 dereceye ayarlanmış iseniz, o zaman 30 dakikalık bir süre yeterli gelebilir. Ancak eğer 200 derecede böreği pişirmek istiyorsanız, o zaman 20 veya 25 dakikalık bir zaman dilimi yeterli gelir.
Tepsinin altına yağlı kağıt serilir. İlk yufka serilir. Süt, yumurta, yağ homojen olacak şekilde karıştırılır. Yufkanın üstüne sürülür.
Yapışmaması için kesici/bıçak un içine daldırılır, unun fazlası silkelenerek kullanılır.
Alternatif olarak yağlı kâğıt kullanabilirsiniz. Aynı işlevi hem gerçekleştiriyor hem de herhangi bir olumsuzluğa vesile olmuyor.
Sodalı börek yaparken fırına verilmeye hazır böreği dilimledikten sonra üstüne soda dökmek gerekir.
Tepside ki hazır halde ki böreği kare kare kesin.. karelerin iyi kesildiğinden emin olun.. Şimdi böreği bu şekilde en az 3 saat bekletin börek yağı çeksin dinlensin.. vaktiniz varsa tepsiyi 1 gece buzdolabında bu şekilde de bekletebilirsiniz..
1 limonun suyunu sıkın ve bardağa boşaltın üzerine 1 kaşık karbonat ekleyip bir cimdik tuzda ekleyip karıştırın zaten iyice köpürmeye başlayacak. Üzerine de su ekleyip maden suyumuz hazır bire bir hazır maden suyu olmasa da tadı maden suyunu andırır yemek sonrası şişkinliğe birebir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri