Kısaca "Hisse alım emri neden gerçekleşmez?" sorusuna verilecek yanıt tarafların alış ve satış konusunda bir eşleşme sağlamadığı durumlarda gerçekleşmez yanıtı verilebilir.
Hisse satışının gerçekleşmemesinin sebebi sizin sattığınız miktardan bir alıcının olmamasıdır da denilebilir. Satış emri hisse taban fiyattan işlem görüyorsa da hisse senedi satışı iptali nedenleri arasında yer alır ve satış gerçekleşmez.
Piyasadan Limite
Karşı taraftaki sadece en iyi fiyat kademesinde bekleyen emirlerle eşleşerek işleme dönüşürler. Ancak işleme dönüşmeyen kısım, gerçekleşen son işlem fiyatını alarak limit fiyatlı emre dönüşür ve emir defterinde beklemeye geçer.
Borsa İstanbul pay piyasasında işlem gören hisse senetlerinde işlem saatleri açılış, kapanış ve sürekli seans olarak üçe ayrılmaktadır. Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir.
Fiyat eşitliğinin olmadığı durumlarda sistemde önce var olan emrin fiyatı işlem fiyatı olarak alınır. Borsa piyasasında emir, girildiği gün içerisinde geçerlidir. Borsa içerisinde verilen emir gün sonuna kadar gerçekleşmezse işlem sistemi tarafından otomatik olarak iptal edilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Vermiş olduğunuz emir gerçekleşmezse tümü, parçalı gerçekleşirse kalanı ertesi gün BIST'ye iletilmek üzere günsonunu mütakip sisteme kaydedilir. Bu işlem emir tümüyle gerçekleşene kadar, emir son tarihi gelene kadar ya da emir ve sürekliliği iptal edilene kadar gönderilir.
Derinlik içerisinde hangi fiyatın bekleyen emirlerini görmek istiyorsanız, o fiyata sağ klik bekleyen emir deyin bekleyen emirler penceresi açılacaktır.
Borsa İstanbul piyasasında hafta sonu ve resmî tatiller dışında sabah 09.45 ile akşam 18.05 arası emir verilir. Bu saatler dışında herhangi bir zaman diliminde emir verseniz de emir ertesi güne kadar bekler. Borsada emir saatleri için şu saatler aralığında emir verilmelidir gibi bir durum yoktur.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Borsada emirler günlük mü? Borsada verilen emirlerin büyük kısmı günlüktür. Eğer bu emirler gün sonuna kadar gerçekleşmezse sistem tarafından iptal edilir. Ancak tarihli emir verme imkanınız da bulunmaktadır.
Borsada henüz gerçekleşmeyen emrin iyileştirme-kötüleştirme ve iptali yapılabilir. İptallerde Borsa İstanbul'un belirlediği iptal komisyonu tarifesine göre ücret tahakkuk etmektedir.
Hisse Senedi Emir Tipleri
Girildikleri andan itibaren kısmen ya da tamamen işlem olmaması halinde gerçekleşmeyen kısmı, fiyat ve zaman öncelik sırasına göre payın (pasif) bekler. Yalnızca miktar belirtilerek girilen emirlerdir. Karşı tarafta yer alan en iyi fiyatlı emirlerle eşleşir; böylece işleme dönüşürler.
Özel işlem bildirimi iptalinde herhangi bir emir iptal/değişiklik ücretlendirmesi söz konusu değildir. fiyat seviyesinde farklı ücretlendirme uygulaması devam edecektir.
Limit emir tipinde girilen emirlerde, emir fiyatı güncel fiyata ulaşmadıkça emir gerçekleşmez. Stop-Piyasa Emri'nde ise piyasadaki güncel fiyat tetikleme fiyatını ulaşmadıkça emrinizin gerçekleşme koşulu yerine gelmeyeceği için emir gerçekleşmez.
Yani almak veya satmak istediğin hisse, o an hangi fiyattan işlem görüyorsa, o fiyattan almış veya satmış olursun. Örnek olarak, XYZ hissesi için anlık fiyat 10 dolar ise piyasa emri ile verdiğin bir alım emri, piyasa emri üzerinden verilen bir satış emri ile 10 dolar üzerinden buluşarak gerçekleşir.
Alım veya satımın belirlediğiniz sabit bir fiyattan gerçekleştirilmesini öngören ve işlemlerin piyasa fiyatının belirlediğiniz fiyat seviyesine ulaşmasıyla gerçekleşen Emir anlamına gelmektedir. Emir için geçerlilik süresini seçtiğiniz bir tarihe ya da iptal edilene kadar olarak belirleyebilirsiniz.
İşlem gecikmeleri, yanlış emirler ve hesap bilgilerinin yanlış girilmesi, aldığınız hissenin hesabınızda görünmeme sorununa neden olabilir. Bu sorunlarla karşılaştığınızda, aracı kurumla iletişime geçmek, hesap bilgilerinizi kontrol etmek veya işlem gecikmesini kontrol etmek, sorunun çözümüne yardımcı olabilir.
Borsada alış/satış işlemleri takas esasları doğrultusunda gerçekleştiği için bugün sattığın hissenin takası normal şartlarda yani Borsa İstanbul'da 2 iş günü sürer. Bu yüzden Midas'ta gördüğün nakit bakiye, o an banka hesabına çekebileceğin miktarı ifade eder.
Yatırımcıların aldıkları ya da sattıkları hisse senetleri 2 gün boyunca burada saklanmaktadır. Takas günü ise T+2 şeklinde, işlemi izleyen ikinci iş günüdür. Yani söz konusu hisse senedi ile ilgili işlem gerçekleştikten 2 gün sonra para hesaba geçer.
Süreli emir tipinde ilgili hisse için 90 gün süresince alış ya da satış emirleri sisteme gönderilir. Girilen emir belirlenen süre boyunca gerçekleşene kadar her gün aktiftir ve fiyat marj dahilinde (tavan taban fiyat aralığında) olduğunda piyasaya iletilir.
Kapanış Fiyatından İşlemler Aşaması (18:08 – 18:10):
Son işlem fiyatından işlemlerin yapıldığı seans durumudur. Limit fiyatlı emirlere izin verilir (Fill and Kill ve Açığa satış emirleri dahil). Kotasyon emirleri girilebilir, değiştirilebilir, iptal edilebilir.
Uygunluk Testi'ne Garanti BBVA İnternet Bankacılığı'ndan “Yatırım”> “Yatırımcı Testleri” adımından ulaşabilirsiniz. Alım-satım işleminizin gerçekleşmesinden iki iş günü sonra para ve hisse senedi transferiniz gerçekleşir (takas). Paranız 2 günlük süre için blokeye alınacaktır.
Emir türleri ve geçerlilik süreleri: Günlük: Pay piyasasındaki bütün pazarlarda aksi bir durum olmadıkça girilen her emir, girildiği gün içerisinde geçerlidir. Gün sonuna kadar işlem görmezse gün sonunda iptal edilir.
Borsa İstanbul, bu yasağın uygulandığı hisselere piyasa emri verilmesine izin vermemektedir. Tedbir uygulanan hisselerde yalnızca limit emir verilerek işlem yapılabilir. “Kullanılan hisse işlem görselleri; hisse adı, fiyatı ve grafikleri de dahil temsilidir, yatırım tavsiyesi değildir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri