Boşnak böreğinin 1450'li yıllardan beri Bosna Hersek'te yapıldığı düşünülmektedir. 93 Harbi sonrası Türkiye'nin kuzeybatısına göç eden Boşnaklar, Boşnak böreğini Bursa, Çanakkale ve Sakarya gibi yerlerde yapmaya başlamıştır. Boşnak böreği aynı zamanda Hırvatistan'daki Boşnaklar tarafından da yapılmaktadır.
1999 yılında evde yapılan poğaça ve börekleri satarak sektöre giren Boşnak Börek, bugün dev bir marka haline geldi. Fikret Balkan, hazırladığı Poğaça ve Börekleri satarak bugünkü konumuna geldi.
Boşnak böreği; hamurun elde açılması ile yapılan, içerisine ıspanağın kavrulup, daha sonra peynir ile harmanlanıp iç harcı olarak konulması ile son halini alan bir börek çeşididir. Oldukça lezzetli olan bu börek, yiyenleri de mutlu ediyor diyebiliriz.
kol böreğinden farkı çok ince hamur ile açılmasındandır. böyle ince ince ve tel tel bir yapısı vardır. sigaradan hallice kalın olmalıdır. aksi takdirde boşnak olmaz o.
Türkiye'de bazı dönercilerde döner servisi için kullanılan bu ekmeğe gobit denir. Boşnakça'da börek anlamına gelir.
İlgili 28 soru bulundu
Boşnaklar, anayurt olarak Bosna Hersek'te ve Sancak'ta yaşayan Doğu-Slaven kökenli insanlardır.
Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H (BiH / БиХ), resmî adıyla Bosna ve Hersek (Boşnakça, Sırpça, Hırvatça: Bosna i Hercegovina, Sırp Kiril: Босна и Херцеговина), Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke.
Yaklaşık 6 asırdır Bosna Hersek sofralarının vazgeçilmezi olan ve ünü ülke sınırlarını aşan Boşnak böreği, hem Bosna Herseklilerin hem de ülkeyi ziyaret eden turistlerin en çok aradığı lezzet.
Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Alevi-Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.
Boşnak Böreğinin Yanına Ne İyi Gider? Yemek sofralarınızı doyurucu ve lezzetli oluşuyla tek başına bile donatabilen Boşnak börekleri, damak zevkinize uygun bir çorba ile iyi gider. Yoğurtlu, domatesli veya tavuk sulu çorbaları doyurucu menünüz için pişirebilirsiniz.
Kıymalı boşnak böreği için; kıyma, soğan ve baharatları kavurun. Ardından açtığınız hamurun içine doldurun. Peynirli boşnak böreği için; lor peyniri kullanabilirsiniz. Peynirleri hamura eklemeden önce elinizle parçalayın.
Etimoloji. Peynirli Boşnak böreği "sirnica", ıspanaklı ve peynirli Boşnak böreği "zeljanica" ve patatesli Boşnak böreği "krompiruša" olarak adlandırılır. Tüm Boşnak börekleri ise genel olarak pita şeklinde isimlendirilir. Sirnica ve zeljanica yapılırken yumurta, bağlayıcı madde olarak kullanılır.
Tüm bezeleri yanı şekilde açtıktan sonra hamurun üstüne tereyağı yoğurt karışımı şurup önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
Seyyar Arabadan Börek Devine | Levent Börek'in Kurucusu Levent Tamtürk Anlattı Börekçiliği babasından öğrendi. Her sabah saat 4'te Adana'da kurduğu seyyar tabla ile kendi işine ilk adımını attı. Ancak o farklı bir şeyler denemek istiyordu.
Selçuk'un ticaret insanlarından İsmail Yalçınkaya kentimize yeni bir mekan kazandırdı. Abuhayat Caddesinde Aslanlı Havuz köşesinde Bülent Börekçilik adıyla hizmete giren Börekevinin açılışını Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu yaptı.
Kürt Böreği / Arşiv
Dilbağı, ''Kürt Böreği ismi esas olarak Mehmet Efendi'nin (böreği İstambul'da ilk kez yapıp pazarlayan) ismini bilmeyen müşterileri tarafından söylenen 'Kürt'ten aldık, Kürt'ün böreği' sözlerinden türemiştir. 'Küt' ismi son on yıldır kullanılmakta olup sonradan uydurulmuştur” dedi.
Hasan Dedem, işe gitmek için sabah erken kalkan Kürt hamallara, diğer börekler pahalı olduğundan, kıyma ve peyniri olmayan ve tok tutmak için üzerine pudra şekeri dökülen daha ucuz bir börek çeşidi yapmış.”
Boşnak Böreği Tarifi Servis Önerisi:
Çırpılmış yoğurt veya yeşil salata ile servis edebilirsiniz.
1800' lü yıllara dayanan asırlık tat, Ankara Fabrika' sını açarak “ Tepsi tepsi lezzet uygarlığı” sloganıyla börek sevenlere hizmet vermeye başlamıştır. Fıstıklı, üzümlü, bol soğanlı, çıtır çıtır börek denince akla hemen Tarihi Karaköy Böreği gelir.
Türkiye'deki Boşnaklar aslen Bosna Hersek, Sancak ve diğer eski Yugoslav cumhuriyetlerinden göç eden, Güney Slav ırkına ait olan Türkiye'de yaşayan etnik gruptur.
Osmanlı Devleti'ne karşı Sırp ve Karadağ isyanları (1876) ile Osmanlı-Rus ve Avusturya Savaşları sonrasında Balkan bölgesinde yaşayan halk Anadolu topraklarına göç etmek zorunda kalmıştır. Avusturya'nın Berlin Muahedesine göre işgal ettiği Bosna'dan göçler başlamıştır.
Sırplar ise Balkan Yarımadasına yedinci yüzyılda yerleşmişlerdir. İlirya'nın batısındaki Slav ve Hırvatlar, Batının ve Roma Katoliklerinin etkisine girmişlerdir. İlirya'nın doğusundakiler İstanbul ve Ortodoks Kilisesinin etkisi altına girmişlerdir. Slovenler, Hırvatlar ve Sırplardan farklı dil konuşmuşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri