En sık boyun şişliği nedeni lenfadenopati ya da lenfadenit 'tir. Hastaların bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı tarafından detaylı olarak değerlendirmesi uygun olacaktır. Tedavi yöntemleri olarak genellikle ilaç tedavileri, gereken hastalarda ise cerrahi tedaviler kullanılmaktadır.
Boyunda genellikle tedavi edilebilen ve iyi huylu tümöral kitleler olmakla birlikte kötü huylu kitleler de azımsanmıyacak kadar çok görülür. Bu nedenle herhangi bir boyun kitlesi 2 haftadan uzun süredir var ise mutlaka Kulak burun boğaz doktoruna gidilmelidir.
Lenf Bezi Şişmesi Tedavisi
KBB uzmanlarına başvuran hastada kulak burun boğaz ve boyun dokuları çeşitli radyolojik görüntüleme yöntemleri ile değerlendirilmektedir. Lenf bezlerinin şişmesi hangi hastalığın belirtisi olduğu tespit edilmektedir ve tedavi planlaması ilgili hastalığa özgü olarak uygulanmaktadır.
Boyunda karşınıza çıkan şişlik enfeksiyona bağlı olarak büyümüş bir lenf bezesine, doğumsal kaynaklı kistik bir kitleye ve bu kitlenin aniden büyümesine, baş boyun bölgesinde yerleşmiş kötü huylu tümörlerin buradaki lenf bezelerine yayılmasına, lenf bezlerini tutan iyi veya kötü huylu hastalıklara bağlı olarak olabilir ...
Lipom sorunu olup rahatsızlık duyan kişiler lipom tedavisi için genel cerrahi uzmanı veya dermatoloji yani cildiye bölümlerine başvurabilirler.
İlgili 37 soru bulundu
Genellikle derinin altında keratin birikmesinden kaynaklanırlar. Enfekte olduklarında şişer ve ağrı yaparlar. İyi huylu kistlerdir fakat yüzde oluşumları estetik görüntü olarak hastalarımızı rahatsız edebilir. Kapsülleri ile birlikte uzman bir doktor tarafından cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir.
Genellikle ense, sırt, kollar ve bacaklarda ortaya çıkıp cildin altında bir yumru gibi ele gelen sertlikler, kişinin ilk anda paniğe kapılmasına neden olabiliyor. “Lipom” adı verilen bu yağ bezeleri genellikle kanserli dokular olmamasına karşın, büyüme hızlarına dikkat edilmesi gerekiyor.
Kısa zamanda ortaya çıkan kitleler önemsenmeli
Büyüyüp küçülen ve uzun zamandır var olan boyun kitleleri genellikle doğumsal veya enfeksiyona bağlı yani iyi huylu olarak değerlendirilir. Sürekli büyüme eğiliminde olan ve çok kısa zamanda ortaya çıkan kitleler ise kötü huylu bir oluşumu düşündürmektedir.
Baş ve boyun bölgesi lenf bezi şişlikleri için ilk gidilmesi gereken doktor Kulak Burun Boğaz uzmanıdır.
Boyunda Kitleler-Şişme-Yağ Bezesi-Kızarıklık. Boyunda şişme ve yumrulara yol açan en sık neden, bu bölgedeki, komşu organlardaki birtakım infeksiyonlar ve/veya şişen lenf bezleridir. Yine bazen abseleşmeler, tükürük bezi şişmeleri veya kistik kitleler de olabilir.
Lenf düğümlerinin boyutu yerleşim yerine göre değişmektedir. Ancak boyutu arttıkça kanser riski artmaktadır. Büyüklüğü 2 cm'in üzerinde olan lenf düğümlerinin araştırılması gerekmektedir. Lenf düğümünde ağrı, ısı artışı, hassasiyet varsa ve muayenede yumuşak ise daha çok enfeksiyon hastalıkları lehine yorumlanmaktadır.
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Lenfadenit söz konusu olduğunda ağrı ve ısı söz konusu olmaktadır. Mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Yağ bezeleri genellikle iyi huylu olarak seyredebilir. Yağ bezelerinin oluştuktan sonra genellikle değişme potansiyeli düşük olabilir. Bu nedenle kansere dönüşme olasılığı düşük olarak kabul edilebilir. Yağ bezelerinin hızlı büyümesi, ağrılı olması ve büyümeye devam etmesi durumunda kanser şüphesi düşünülebilir.
Baş ve boyun bölgesinde yerleşen ve yerleştiği bölgede şekil değişikliği oluşturan (boyunda şişlik veya başta şişlik) her türlü tümöral oluşum yani şişlik “baş ve boyun kitlesi” olarak adlandırılır. Bu kitleler katı (solid) ya da içi sıvı dolu kese (kistik) şekilde yapılar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Lenf bezlerindeki şişkinlik halk arasında ilk olarak lenfomayı akla getiriyor. Ancak boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana geliyor. Yine de bu tür şişkinliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.
Lenf bezi şişmesi ne kadar sürede geçer? Enfeksiyona bağlı lenf nodu büyümeleri genellikle 3-4 hafta içerisinde geriler. Ancak bazı durumlarda kronik vasıf alıp uzun süre devam edebilir veya kalıcı olabilir.
Her büyüyen lenf bezi karşısında endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Çocuklarda genellikle enfeksiyonlar ön plandadır. Dişiniz apse yaptığında çene altınızda şişen bezeler veya bademcik enfeksiyonuna bağlı büyüyen bezeler bir süre sonra kendi kendilerine ortadan kaybolurlar.
Boyunda Lenf Bezi büyümesi ( Lenfadenopati )
Enfeksiyon olduğunda , mikrop ve virüsler ile savaşmak üzere bağışıklık hücreleri lenf bezlerinde birikir ve büyümelerine sebep olur. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren insanların boyunlarındaki şişliklerin en sık sebebi lenf bezi büyümeleridir.
Nazofarenks (Üst Yutak) Kanseri
Üst yutak kanseri belirtileri arasında boyunda lenf bezi şişmesi, kanlı tükürük, burun kanaması, burun tıkanıklığı, kulaklarda çınlama, işitme kaybı, kulak enfeksiyonu, boğaz ağrısı ve baş ağrısı gibi şikâyetler sayılabilir (7).
Şişlik ve kemik tümörü
Hastanın özellikle diz, omuz ve kalça çevresinde düzensiz sınırlı, sert, hareketsiz ve hızlı büyüyen şişlik gelişir. Şişliğin ağrılı olması, kötü huylu olma açısından uyarıcı olmalı ve ağrı kesicilerle geçiştirilmeyip mutlaka en kısa zamanda hekime başvurulması gerekir.
Lenf bezlerinde büyümenin nedeni sıklıkla enfeksiyonlardır. Enfeksiyon, boyun bölgesine direkt yerleşerek şişlik ortaya çıkarabileceği gibi diş, ağız veya bademcik gibi baş ve boğaz bölgesinde yerleşip hastalık yaptıktan sonra boyun lenf bezlerine yayılarak dolaylı olarak da boyun şişliği oluşturabilir.
Gözle görülebilen yağ bezeleri, hekimler tarafından yalnızca fiziksel muayene ile tespit edilebilir. Yağ kistleri genellikle yuvarlak bir yapıya sahip, ortasında bir nokta bulunan ve etrafı hafif kızarık görünümdedir. Yağ bezesinin birçok türünde deri altında bulunan yağ kitlesi elle bastırıldığında yer değiştirir.
Bu lezyonlar genellikle 5 cm'den küçük olmaktadır. Ancak zamanlar büyümektedirler. Geçirilen travmayla bağlantılı olarak içinde yağ nekrozu oluşabilmekte ve sertleşerek ağrıya neden olabilmektedir. Büyüyen yağ bezeleri cilt altındaki yakın sinirlere baskı yapmakta ve ağrıya neden olmaktadır.
Bu dokular deri altında olduğunda deri kisti olarak adlandırılır. Dışardan bakıldığında yerinde görülebilir ya da dokunulduğunda deri altında hissedilebilirler. Oluşan bu kistler, ter ya da yağ yapan salgı bezlerinin tıkanmasıyla meydana gelebilir. Bu ortam bakteriler için oldukça elverişli bir ortamdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri