Budist rahipler neden turuncu giyer? Hindistan'da saygın bir konumu olan Budizm inancında da çok önemli bir yeri olan safran, aydınlanmanın ve mükemmelliğin en yüksek mertebesinin rengidir. Bu renk, keşişler tarafından giyilecek cüppeler için M.Ö. 5. yüzyılda Buda'nın kendisi ve takipçileri tarafından belirlenmiştir.
Türklerin kabul ettiği dinler arasındaki Budizm ve Manihaizm'de, et için hay- vanların öldürülmesi, şiddet içeren eylem olarak kabul edildiğinden et yemek yasaktır.
Tibetliler, şeytanlara, ruhlara, cadılara inanmaya büyük önem verirler. Dünyada belki de en geniş ve en büyük panteon Lamaizm'de bulunmaktadır. Tibet'te tabiatın bütün güçleri tanrılaştırılmıştır. Tibet'te türbe, kutsal emanet ve kalıntıları ziyaret etmek çok yaygındır.
Çünkü Budizm'de rahip ve rahibe iken evlenme yasaktır. Budistler arasında en büyük ayrılık, rahipler ile rahip olmayanlar arasındadır. Önceki hayatında rahip olanlar hariç olmak üzere rahip olmayanlar, Nirvana'ya erememektedir.
Rahipler Sanghası
Budist geleneğini ve öğretilerini uygulayan bir topluluktur. Rahip (bhikku) ve rahibelerden (bhikkhuni) oluşmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Budist rahipler neden turuncu giyer? Hindistan'da saygın bir konumu olan Budizm inancında da çok önemli bir yeri olan safran, aydınlanmanın ve mükemmelliğin en yüksek mertebesinin rengidir. Bu renk, keşişler tarafından giyilecek cüppeler için M.Ö. 5. yüzyılda Buda'nın kendisi ve takipçileri tarafından belirlenmiştir.
Budizme göre ölüm, hiçbir canlı için bir son değildir. Aksine, Karma felsefesine göre ruh tekrar tekrar vücut bulur. “Kötü amellerde bulunanların ruhları, ölümden sonra kötü karmalarıyla uzun zaman cehennem azabı görürler ve daha sonra da yeryüzünde yeni bir vücutla doğarlar.
Katolik rahiplerin cinsel yaşamdan tümüyle elini eteğini çekerek kendilerini "Tanrı'ya adamaları" bekleniyor. Aynı şey Budist rahipler için de geçerli. Her iki dinde de mastürbasyona yer yok. Katolik rahiplerin cinsel ilişkiden imtina etmesi gerekiyor.
Gene de Theravada Budizmi'nde etyemezlik sıkı kurallara tabi değildir. Manastır kurallarına gore 10 etin yenmesi yasaklanmıştır. Bunlar insan, fil, at, köpek, yılan, aslan, kaplan, leopar, ayı ve sırtlan etidir.
Diğer dinler kurtuluşun ancak Tanrı'ya ibadet ve taatle mümkün olabileceğini iddia ederken Budda, sisteminde herhangi bir tanrıya yer vermemiştir. Bu yapısı nedeniyle Budizm, kimi araştırmacılara göre ateist bir din olarak kabul edilir.
Bu nedenle Budist kutsal metinleri “Pali Kanon” adıyla bilinmektedir. Pali Kanon için “üç sepet” anlamına gelen Tripitaka ismi de kullanılmaktadır. Metinlerin sepet şeklinde nitelendirilmesi, metinlerdeki öğretilerin nesilden nesile nakledildiğini vurgulamak içindir.
Budistler evrenin yasalarının derin ve manevi önemi olduğuna inanır. Bazen sonsuz bir Buda olarak temsil edilen Dharmakaya (her yerde var olan Buda doğası) evrenin temel niteliği ve birleştirici bir güç olarak görülür.
Diğer dinler kurtuluşun ancak Tanrı'ya ibadet ve taatle mümkün olabileceğini iddia ederken Budda, sisteminde herhangi bir tanrıya yer vermemiştir. Bu yapısı nedeniyle Budizm, kimi araştırmacılara göre ateist bir din olarak kabul edilir.
Budizm'de İbadet:
Budizm'de ibadetin objesi Budda'dır. Bazı Budist ekollerine göre meditasyon veya derin düşünme yegane ibadet biçimidir. Meditasyonda sürekli zihinsel kontrol hali veya mutlak kilitlenmişlik hali “samadhi” kavramıyla, her şeyin iç yüzünü kavrama hali “vipassana” kavramıyla ifade edilir.
Budalara ve bodhisattvalara dua ederek, onlardan ilham alırız ve kendi iç yeteneklerimizi – potansiyelleri hepimizin içinde zaten var olan sınırsız şefkat, sevgi ve bilgelik yeteneklerimizi uyandırırız.
Budizm'den etkilenerek hayvanların öldürülmesini yasaklayan bir başka hükümdar da Japon İmparator Temmu'ydu. MS 675'te İmparator Temmu nisanla eylül arasındaki tarım dönemi boyunca sığır, at, köpek, tavuk ve maymun eti tüketimini yasaklayarak, 1200 yıl sürecek bir kırmızı et yasağını başlattı.
Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de Karma; herhangi bir eyleminin veya düşüncenin sonucunun, her şekilde sadece o kişiyi etkilediğini ifade eder. Karma, Tanrı'nın ya da dünyada bir hâkimin hüküm vermediği, “ilahi bir lütuf” ya da “ceza” olmadan, kişinin kendini değerlendirdiği bir öğretidir.
Budizm'de kalıcı bir Cennet ya da Cehennem kavramı mevcut değildir. Tavatimsa denilen bir geçici ikamet mekanı vardır. Şintoizm de cennet ve cehennem kavramı yoktur.
Çin, yaklaşık 244 milyon kişi veya toplam nüfusunun %18,2'si ile en büyük Budist nüfusuna sahip ülkedir.
Evlendikten sonra, sınırlamalar vardır: Bir adam karısının âdet ve plasenta dönemlerinde ilişkiye girmemelisiniz. Anal seks günah olarak kabul edilir. Kürtaj da kesinlikle yasaktır ve eşcinsellik (tıbbi hamile kadına riski için hariç); kontraseptif kullanımı doğum kontrolü için izin verilir.
Rahibelerin başörtüsü giyme törenleri rahibeliğin önemli bir aşamasıdır. Rahibeler İsa ile evliliğin sembolü olarak başlarını örterler. Bugün dünyanın birçok bölgesinde başlarını geleneksel biçimde örten Hristiyan kadınlar da bulunmaktadır.
Rahip ve rahibeleri evlenmezler doğrudur sebebi ise kalbi dünyaya bağlamamaktır.
Mahayana mezhebinden farklı olarak yalnızca Gautama Buddha'nın öğretilerinin "üstün" olduğu kabul edilir, daha sonra aydınlanan ve "Buddha" olarak isimlendirilen kişiler Gautama seviyesinde değillerdir, Mahayana'nın aksine diğer Buddha'ların da değil yalnızca Gautama'nın öğretileri kutsal metin olarak kabul edilir.
Daha yüksek mutluluğa erişmek için ahlaklı davranırsınız. Bu beş ahlaki öğreti (sila) On Emir'le (yalan söylemeyeceksin, çalmayacaksın, öldürmeyeceksin ve diğerleri) kimi alanlarda çakışır ve Altın Kuralı (sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma) kapsar.
Bilimsel olarak, bugüne kadar ölümden sonra hayatta kalmak için herhangi bir kanıt bulunmamıştır. Beyin ölümü gerçekleştiğinde, bilinç ve zihinsel faaliyetler sona erer ve vücuttaki kimyasal reaksiyonlar durur. Bu nedenle, bilim insanları genellikle ölümden sonra yaşamın var olmadığına inanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri