6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu'na göre bir buluşun patentlenebilmesi için 3 özelliği taşıması gerekmektedir: Yenilik: Buluş, Patent başvurusunun yapıldığı tarihten önce, dünyada herkesin ulaşabileceği şekilde yazılı, sözlü veya bir başka yolla açıklanmamış ya da kullanılmamış olmalıdır.
Buluş yapabilmek için çözüm gerektiren problemlerin araştırılması gerekir. Gereksinim yoksa buluşta yoktur. Gereksinimin geçmişte, bugün veya gelecekte olması önemli değildir. Bir konuda problemi tanımanın başka bir yolu da yakınmalara duyarlı olmaktır.
Bir buluş yapmanın ilk adımı bir problem bulmak. Buluş yapmak için bir düşünceye gereksinimimiz var.
Buluşçu / yaratıcı düşünce nedir? Yaratıcı düşünce ya da buluş yapabilme kabiliyeti, hayal gücümüzü ve bilgimizi kullanarak, daha kolay, daha ekonomik, daha sıhhatli, daha çabuk, daha hassas, daha kuvvetli ve çevremize daha duyarlı yeni şeyler ya da yeni yöntemler geliştirebilme sanatıdır.
Buluş ya da icat, daha önce bulunmayan bir şeyin insan çabasıyla oluşturulmasıdır. İcatların çoğu daha önce var olan teknolojilerin yeni ve benzersiz biçimde bir araya getirilmesinin sonucudur.
İlgili 43 soru bulundu
İcadı yapan kişilere ise mucit denilmektedir.
Kısacası buluş, icat edilen nesnenin, doğada daha önceden olmaması ve onu bulan kişi tarafından geliştirilir. Örneğin ampul, bilim ve teknik kullanılarak elde edilmiş bir alettir ve bir buluştur.
En önemli buluşlar, insanlık tarihi üzerinde en büyük etkiye sahip olanlardır. Tekerlek, matbaa ve elektrik gibi şeyleri içerirler.
Sınai Mülkiyet Kanunu Madde 113
Birinci fıkrada belirtilen hizmet buluşunun dışında kalan buluş, serbest buluş olarak kabul edilir. Öğrenciler ve ücretsiz olarak belirli bir süreye bağlı olmaksızın hizmet gören stajyerler hakkında çalışanlara ilişkin hükümler uygulanır.
SMK hizmet buluşlarını “Çalışanın, bir işletme veya kamu idaresinde yükümlü olduğu faaliyeti gereği gerçekleştirdiği ya da büyük ölçüde işletme veya kamu idaresinin deneyim ve çalışmalarına dayanarak, iş ilişkisi sırasında yaptığı buluş, hizmet buluşudur.” Şeklinde tanımlamıştır.
Buluş yoluyla öğretim, öğrencinin kendi etkinliklerine ve gözlemlerine dayalı olarak yargıya varmasını teşvik edici bir stratejidir. Öğretmenin öğretim konusuyla ilgili verdiği örneklerden ve örnek olmayanlardan öğrencilerin kurallara ve genellemelere ulaşması amaçlanır.
Bu haklar, aşılan buluş basamağı konusu patent te (incelemeli patent; 20, incelemesiz patent; 7 yıl), buluş konusu faydalı model de ise 10 yıl dır.
Fikrinizi güvence altına almak ve rakiplerinizin haksız kazanç elde etmesini önlemek için patent başvurusu yapmanız gerekir. Ancak her fikir ya da buluş için patent alamayabilirsiniz.
Yazının icadı insanlık tarihinin en büyük sıçraması olarak kabul edilir. çünkü, insa- noğlunun birikimleri yazı sayesinde nesilden nesile aktarılarak günümüze ulaşabilmiştir.
Durduk yere keşfedilen icatlar dahi, aslında bir amaç ve ihtiyaca yönelik deneme-yanılmalar arasında sürpriz biçimde ortaya çıkmış olabiliyor. Sonuç olarak, bu sürprizler dahi bir ihtiyaçtan dolayı.
Telefon Dünya'nın en önemli icatlarından birisidir.
“Buluş” veya “icat” kelimeleri aynı anlamı karşılamaktadır ve “Bilgi ve becerilerimizden yararlanarak, daha önce doğada var olmayan bir şey ortaya çıkarma, yepyeni bir şey üretme” olarak tanımlanmaktadır.
Buluş nedir: Belirli bir çaba harcanarak daha önceden bilinemeyen ve bulunmayan bir şeyin geliştirilmesidir. Bu geliştirmeler bazen rastlantısal, bazen de belirli bir ihtiyaç için yapılabilmektedir.
Maddesine göre buluşun sahibi, kural olarak buluşçu ve onun halefleridir. Buna bağlı olarak da patent için başvurma hakkı da buluşçuya veya onun haleflerine aittir. Buluş sahibi yani “Owner” buluşçu olmak zorunda değilken, buluşçu yani “Inventor” her zaman buluş sahibi olabilir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan icat kelimesi, vücut sözcüğünden türetilmiştir. Vücut, var olmak anlamına gelirken, icat, daha önce kimse tarafından bulunmamış yeni bir şeyi üretmek ve meydana getirmek demektir. Yeni bir şey icat eden kişilere mucit denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri