Koku alma bozukluğunun en sık üç nedeni sırasıyla; üst solunum yolu viral enfeksiyonları sonrasında gerçekleşen koku duyusu kaybı, burun eti büyümesi, burun eğriliği, sinüzit ve tümör gibi burun içi hastalıklar ve kafa travmalarıdır. Bu üç durum koku alma bozukluğunun yüzde 70'ini oluşturur.
Anosmi (koku alamamak) hastalığının bilinen bitkisel bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak anosmi tedavisinde koku egzersizleri yapılabilmektedir. Koku da bütün duyular gibi yönlendirilebilir ve çalıştırılabilir. Hastaya koku alamadığı dönemlerde sevdiği baskın kokulardan; limon, taze nane, kahve koklatılmaktadır.
Soğuk algınlığı, alerji veya kronik rinitle ilgili olmayan aniden gelişen koku veya tat alma kaybı yaşanması durumunda, mutlaka en kısa süre içinde bir doktorla görüşülmesi gerekir. Koku ve tat almaya bağlı gelişen ciddi sağlık sorunlarından biri de COVID-19'dur enfeksiyonudur.
Koku körlüğü, doğuştan olabilir ya da sonradan kazanılmış olabilir. Eğer koku alma duyusu kısmi olarak yitirilmişse buna hipozmi ya da az koku alma durumu adı verilmektedir.
Koku alma problemleri ortalama hastalığın 4. gününde başlar, yaklaşık 9 gün devam eder ve genelde en geç 1 ay içinde düzelir. Koku ve tat problemleri aylar boyunca çok daha uzun süreler devam edebilir. Bu durum, şikayetlerin uzun sürdüğü vakalarda daha ciddi beyin ve beyin sapı tutulumlarının olduğuna işaret edebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Koku bağlayıcı proteinler ile koku molekülleri etkileşime geçtikten sonra koku reseptör hücresinde bir elektriksel aktivasyon oluşur. Bu elektiriksel sinyal önce koku soğancığına oradan da beyindeki koku merkezlerine iletilir. Beyinde mevcut sinyal işlenir ve alınan kokunun tanımlaması gerçekleşir.
Akut sinüzit semptomları (burun tıkanıklığı, burun akıntısı, yüzde ağrı/basınç ve koku duyusunda azalma) dört haftadan daha kısa sürer ve genellikle soğuk algınlığı gibi virüslerden kaynaklanır. Subakut sinüzit belirtileri ise 4 ila 12 hafta sürer.
Elbette koronavirüs ile enfekte olan her bireyde koku ve tat alma bozuklukları gelişmeyebiliyor. Bu sorunu yaşayan hastalarda tat ve koku kayıpları tek başına olabileceği gibi öksürük, nefes darlığı, yüksek ateş, boğaz ağrısı gibi diğer koronavirüs belirtileri ile bir arada da görülebiliyor.
Koku ve tatta kısa süreli değişiklikler, soğuk algınlığı ve sinüs enfeksiyonları gibi üst solunum yolunuzu etkileyen enfeksiyonlarda yaygındır. Sebep buysa, koku ve tat alma yeteneği genellikle iki hafta içinde geri gelmelidir.
Tat ve Koku Kaybına Hangi Bölüm Bakar? Tat ve koku kaybı yaşayan kişiler, sağlık kuruluşlarının Kulak – Burun – Boğaz (KBB) bölümlerinde bulunan uzman hekimlere danışabilirler.
Herkesin başına gelebilecek bir durum olan koku alamamanın nedenlerinin başında burun tıkanıklığı geliyor.
Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, tat-koku kaybı ve ateş akut sinüzitin klinik tanısında yer alan majör kriterleri oluşturur. Minör kriterler arasında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı ve halsizlik yer alır.
Eksik maddeye bağlı tad bozukluklarında (çinko ve bakır eksikliği, B 12 hipovitaminozu gibi) o maddenin replasmanı, hormonal yetersizlikte (hipotitoidizm gibi) gerekli tedavi yeterli olacaktır. Enfeksiyöz nedenler varsa mutlaka tedavi edilmeli, sigara içimi gibi çevresel faktörler ile mücadele edilmelidir.
Ayırteme testinde farklı ve aynı kokuları içeren kokular hastalara karışık sıralar ile koklatılarak kokuları birbirinden ayırteme yeteneği ölçülür. Tanımlama testinde kokuları direkt olarak isimlendirmesi istenir. Hafıza testlerinde pek çok koku ardışık sırada koklatılarak mevcut sıralamanın doğrulanması istenir.
Otrivine Burun Spreyi Tat Koku Kaybı Yaptı
Otrivine burun spreyini kullandıktan sonra tat ve koku kaybı yaşamaya başladım. İki gündür ne tat ne de koku alabiliyorum. Grip olmama rağmen tat ve kokuyu alabiliyordum. Yan etkilerine baktım, böyle bir şey yazmıyor.
Tat ve koku almanın gelişmesi: Sigara içmek, dil üzeri ve burundaki sinir uçlarının hasarlanmasına sebep olarak tat ve koku kaybına neden olur. Bununla birlikte sigarayı bıraktıktan 48 saat sonra hasarlanan sinir uçları onarılır. Dolayısıyla sigarayı bırakmak tat ve koku alma duyularının iyileşmesine yardımcı olabilir.
Koku alamamanın birçok nedeni olabilir. Bunlardan sadece bir tanesi burun tıkanıklığıdır. Özellikle akut koku alamama denilen grip, nezle gibi viral enfeksiyonlar veya sinüzit gibi bir takım bakteriyel enfeksiyonlar sonrasında geçici olarak koku alma duyusunda yitme olarak karşımıza çıkar.
Dr. Aytuğ Altundağ ve ekibince yapılan araştırma, burun anatomisinin farklı olması nedeniyle koku alanı daha geniş ve koku alma hacmi daha büyük olanlarda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrası koku alma bozukluğunun kalıcı olma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Prof Philpott'a göre grip ya da nezlede yaşanan koku ve tat kaybının sebebi burun akıntısı ya da tıkanıklığından kaynaklanıyor ve koronavirüsün neden olduğu duyu kaybından çok daha hafif seyrediyor.
Burun akıntısı ve boğaz ağrısı gripte ön plana çıkarken, koku ve tat alma problemleri genellikle Covid-19 varlığında tabloya ekleniyor. Her iki hastalığın birlikte görülmesi, Covid-19'un daha ağır seyretmesine neden olacağından, mutlaka herkesin grip aşısı yaptırması ise şart.
Tat algılanması çeşitli nedenlere bağlı bozulabilir;
İnfeksiyöz hastalıklar; Bakteriyal enfeksiyonlar. Viral enfeksiyonlar. Viral hepatit.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Antibiyotik tedavisine cevap alınmazsa cerrahi müdahale tercih ediliyor. Akut ataklarda; sinüzit genelde bakteriyel kaynaklı olduğu için antibiyotik tedavisi ile birlikte burnu açmak için bir takım ilaçlar da verilebilmektedir. Burun içini tuzlu hipertonik su ile yıkamak da tedaviye yardımcı olmaktadır.
Sinüzit Tedavisi
Bu amaçla serum fizyolojik içeren spreyler en uygun ajanlardır. Ağızdan ya da iğne şeklinde verilen antibiyotiklerle önüne geçilemeyen bakteriyel taşıyıcılık durumlarında bu solüsyonlara antimikrobial ajanlar (Basitrasin 250.000 u/L ya da Gentamisin 160mg/L) eklenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri