Anadolu fâtihi Süleyman Şah 1080'de İznik'i alarak kendisine merkez yaptıktan hemen sonra Bursa'yı fethetti.
Bu yüzyılın başında kurulan Osmanlı Devleti'nin ilk hükümdarı Osman Bey Bursa'yı fethetmek istemişse de, fetih oğlu Orhan Bey döneminde, 6 Nisan 1326'da gerçekleşti.
Tekfur, Bizans İmparatorluğu zamanında vali düzeyinde olan yöneticilerle Anadolu ve Rumeli'deki Hristiyan beylerine verilen genel ad. Tekfur Ermeniceden alıntı bir sözcük olup Osmanlı Türkçesinde Hristiyan hükümdarlara verilen bir sandır. Aslı Takavor, anlamı ise "taç taşıyan"dır.
Osman Gazi ile başlayan Bursa'yı fetih hareketi, 1326'da Orhan Gazi zamanında tamamlanarak yeni bir dönem başladı. Çünkü Osmanlı Devleti, beylikten devlet hayatına geçti. Ecdadımız, fethettiği bu kenti ilk başkent yapmakla kalmadı aynı zamanda medeniyetin de başkenti yaptı.
Sonrası Kentin düşmesinden sonra oğlu ve ardılı Orhan, Bursa'yı ilk resmi Osmanlı başkentine yaptı ve Edirne'nin yeni başkent olduğu 1366'ya kadar kaldı.
İlgili 43 soru bulundu
Osmanlı'nın ilk payitahtı Bursa'da metfun bulunan Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi ile Murad Hüdavendigar (I. Murad), Yıldırım Bayezid, Sultan Çelebi Mehmed ve Sultan II. Murad'ın türbeleri, geçen yıl 1,5 milyon yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildi.
Bursa'nın fethinden (6 Nisan 1326) İstanbul'un fethine (29 Mayıs 1453) kadar, İznik'in sembolik başkentliği (1331-1335)i ve Edirne'nin serhat başkentliği dışında, Bursa Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapmıştır.
Kartaca kralı Hannibal, Roma imparatoru ile yaptığı savaşı kaybedince, askerleriyle birlikte I. Prusias'a sığınır, I. Prusias tarafından büyük itibar görmesi üzerine, onun onuruna Bursa Kalesi'ni inşa eder. Böylece Bursa'nın ilk şehir planı da Kartaca kralı Hannibal tarafından yapılmış olur. Kente Prusa adı verilir.
Bursa, 1307 yılında Osman Bey tarafından kuşatılmış, uzun süren kuşatmadan sonra 6 Nisan 1326'da Osman Bey'in oğlu Orhan Bey tarafından alınmıştır. 1335 yılında başkent Bursa'ya taşınmış ve kentte büyük bayındırlık hareketleri yaşanmıştır.
Bugünkü Bursa şehrinin temelini oluşturan antik Prusıa kenti ise Bithynia krallarından I.Prusias (M.Ö.228-185) tarafından kurulmuş, adını bu kraldan almıştır. Tarihte Prusia Ad Olympum olarak anılan şehir Olympum takısı ile Olympos (Uludağ) eteğinde kurulmuş Prusias'ın kentini ifade etmektedir.
Orhan Gazi'nin 23 yıl boyunca kuşatma altında tuttuktan sonra fethettiği Bursa; beş yüz yıl tüm dünyaya hükmeden bir imparatorluğun temellerinin atıldığı şehirdir.
Mudurnu, Orhaneli, Akyazı, Mudurnu, Yalova ve Sapanca gölü civarı feth edildi. 1324 / 1326 yıllarında Osman Gazi vefat edince Orhan Gazi Devletin başına geçti. Bursa, Aydos, Samandıra, İznik ve İzmit fethedildi. Bunun dışında Palekanon muharebesi Doğu Roma İmparatoru ile Orhan Gazi arasında gerçekleşti.
Büyük bir coğrafyaya hükmeden Osmanlı Devleti'nin temelleri de Bursa'da atıldığını anlatan Pala, “689 yıl önce Orhan Gazi tarafından fetih edilen Bursa, 130 yıl başkentlik yaptı. Kuruluş devrinde yer alan 6 padişahın kabirleri Bursa'da yer almaktadır.
Osmanlı'ya başkentlik yapan Bursa'da, sadece Şehzade Mustafa'nın değil, Osmanlı'nın kurucusu Osmangazi'nin de aralarında bulunduğu 6 padişah ile 20 şehzadenin mezarı bulunuyor. İşte o türbeler ve 20 şehzadenin adı...
Kuşatma. 1317'den beri Bursa Kuşatması'nı sürdüren Osman Gazi, Doğu Roma İmparatorluğu'nun Bursa'ya İstanbul'dan deniz yoluyla yapmakta olduğu yardımların önünü kesmek için kentin iki limanı Mudanya ve Gemlik'in ele geçirilmesini hedefledi.
Orhan zamanından kalma bir duvar... Onunla bir yaşta ihtiyar çınar Eliyor dört yana sakin bir günü. Kendini bir masal dünyasında bulduğu Bursa, bir tarih ve mana şehridir.
Bey Sarayı ya da Bursa Sarayı, Bursa'da Orhan Gazi zamanından itibaren inşa edilmiş, günümüzde kalıntısı kalmamış Osmanlı sarayı. Osmanlı Hanedanı'nın ilk sarayı olarak bilinir. Bursa'nın en yüksek tepesinde kurulu Tophane semtinde, günümüzde Bursa Orduevi'nin sınırları içindeki arazide idi.
Bursa Orhan Gazi tarafından Osmanlı Beyliği'nin merkezi yapıldı. Orhan Gazi gümüş sikkesini (akçe) 1327'de burada darbettirdi. 1339-1340'ta kalenin doğu tarafında cami (Orhan Camii), imaret, medrese, hamam ve kervansaraydan (Beyhanı, Emirhanı) oluşan bir külliye vücuda getirdi.
Osmanlı Devletinin başkentlerini sırasıyla belirtmek gerekirse ilk başkent Söğüt ikinci başkent İznik üçüncü başkent Bilecik dördüncü başkent Bursa altıncı başkent Edirne ve yedinci başkent İstanbul olarak kabul edilmektedir. Osmanlı Devletine en uzun başkentlik yapan iki il Edirne ve İstanbul'dur.
Türbede ayrıca, Orhan Gazi'nin eşi Nilüfer Hatun, Nilüfer Hatun'un oğlu Kasım (1347), Nilüfer Hatun'un kızı Fatma, Cem Sultan'ın oğlu Abdullah (1481), II. Bayezid'in oğlu Şehzade Korkud (1513) ve Yıldırım Bayezid'in oğlu Musa Çelebi (1413)'nin sandukaları vardır.
Bursa: Bursa'nın ismi hisar anlamındaki 'Pura' ile kent anlamındaki 'issa' sözcüklerinden geliyor. Bursa'ya ismini verdiği söylenen Bitinya krali Prousias ise Proasa'lı anlamına gelmektedir. Yani bilinenin aksine Bursa'ya adını kral Prousias değil bilakis Prousias'ın adını Proasa yani Bursa vermiştir.
Dönel kavşak olarak bilinen bu yol yapısına Bursa'da baba denir. Ada olarak da bilinir ama baba gerçek adıdır Bursa'da. Minibüse ya da dolmuşa binersiniz 'babadan dönünce bırakır mısın?' lafını çok rahat duyarsınız.
Büyük kenti Bursa… Dünyaca ünlü ipeği, havlusu, tekstili, İznik Çinisi, Roma –Bizans ve Osmanlı döneminin eşsiz eserleri, kültür turizm potansiyeli ile Türkiye'nin en önemli turizm kentlerinden biridir Bursa…
Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk dönemlerinden itibaren İznik, ilgi çekici bir merkez olarak hep fethedilmek İstendi. Osman Bey zamanında bu önemli kenti ele geçirmek amacıyla seferler düzenlenmişse de, İznik ancak Sultan Orhan Bey (1326-1362) zamanında 1331 tarihinde fethedildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri